Ilveksen pelitapa

Viestejä
2 206
Pelipaikattomuus ei tosiaan ole tämän vuosituhannen keksintö.

Ei, mutta oli unohtuneena pitkään kiekossa (futiksessahan tää on seiskytluvulta lähtien noussut esiin aika taajaan, varsinkin saksassa).


Kiakkoon tää teki paluun 2016 WorldCupissa nuorten pohjosamerilaisten joukkueen hurjaan liikkeeseen ja pelipaikanvaihtoon perustuneesta pelitavasta. Tää vaikutus nähtiin heti seuraavan vuoden MM kisoissa, ja Suomikin yritti siihen adaptoitua, huonolla menestyksellä.Niin kovin oli ”jaloslainen” meidänpeli pelaajien selkäytimessä. Tässä varmaan yksi syys Marjamäen epäonnistumiseen, ei osannut viedä muutosprosessia läpi... tai siis mies ei vaan ole turnausvalmentaja, vaan vaatii pitemmän ajan joukkueen kanssa, kuten nyt taas Jokerista nähdään.Maajoukkueen muutosvalmentajaksi sitten hankittiin J.Jalonen.. en epäile, etteikö mies olisi ajan hermolla, enkä sitä, etteikö osaisi avata pelitapa-asioita nopeasti kootulle tiimille… mutta kun Jalosen aikaisemman kauden menestys perustui siihen, että Suomi oli taktisesti edellä muita, niin nyt tullaa perässä.. ellei siältä hihasta jotain uutta innovaatiota löydy.

Taidollisestihan me ei tulla pärjään Euroopassa pelaavista pelaajista kootulla joukkueellaEDIT: niin, ehkä tää ois kuulunu maajoukkeuketjuun, mutta olkoon
 
Viimeksi muokattu:

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
3 823
Tyrmään pelipaikattomuuden, jos ei ole sopivia pelaajia toteuttamaan sitä.
Tottakai olisi upeaa, jos Ilveskin dominoisi 20 pelaajalla tapahtumia jäällä. Meillä oli jo aikoinaan CCCP, Orr ja kotoisampi versio Reijo Ruotsalainen. Ei tämä roolien hämärtyminen ole mikään uusi asia.
Punakoneella, Bobby Orrilla tai Reksa Ruotsalaisella ei ollut mitään tekemistä pelipaikattomuuden kanssa siinä mielessä, mitä sillä nykyään tarkoitetaan. Esimerkiksi Orrin ja Ruotsalaisen tapauksessa kyse oli vain siitä, että he olivat omana aikanaan niin ylivoimaisia luistelijoita, että ehtivät mukaan hyökkäyksiin ja usein jopa hyökkäyksen kärkeen. Neuvostoliiton joukkueessa puolustajat pelasivat yleensä aika konservatiivisesti. 1970-luvulla Aleksander Guseville soviteltiin jonkinlaista välihyökkääjän roolia, samaan tapaan kuin Lennart Svedbergille Ruotsin ja Jan Suchylle Tshekkoslovakian joukkueissa. Myöhemmin lähinnä Fetisov saattoi nousta päätyyn asti. Ilveksestä muistetaan tietenkin Jyrki Lumme ja Vesa Salo. Mutta kuten sanottua, ei näihin liittynyt sellaista koko viisikon toimintaa koskevaa pelifilosofista suunnitelmaa, jota nykyään tarkoitetaan, kun puhutaan pelipaikattomuudesta.

Ilveksellä ei tietenkään ole minkäänlaisia esteitä toteuttaa pelipaikatonta pelitapaa. Hyökkäyksessähän niin jo tapahtuukin. Ongelmana on lähinnä se, että puolustuksessa ei ole tarpeeksi kiekollista taitoa; mutta siitä huolimatta Laaksonen, Salmela ja Parikka ovat riittävän pelirohkeita kavereita, ja jos siihen lisätään hyväkuntoiset Leimu ja Barker, niin ollaan jo aika pitkällä. Vainiollakin on tietynlaisia edellytyksiä. Oleellistahan tässä(kin) on se, kuinka valmennusjohto onnistuu opettamaan peliä. Kuten olen usein todennut, hyvä valmentaja pystyy opettamaan minkä tahansa pelitavan vaikka höntsyporukalle. Materiaalin rajat tulevat vastaan jossakin vaiheessa, muttei se ole mikään syy, miksi Ilveksen ei pitäisi pyrkiä pelipaikattomuuteen ja hankkia sen sijaan joitakin Generouseja, jotka jo kuluvan kauden perusteella ovat pelkkiä täytemiehiä Liigassakin.
 

551304

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
295
Punakoneella, Bobby Orrilla tai Reksa Ruotsalaisella ei ollut mitään tekemistä pelipaikattomuuden kanssa siinä mielessä, mitä sillä nykyään tarkoitetaan. Esimerkiksi Orrin ja Ruotsalaisen tapauksessa kyse oli vain siitä, että he olivat omana aikanaan niin ylivoimaisia luistelijoita, että ehtivät mukaan hyökkäyksiin ja usein jopa hyökkäyksen kärkeen.
Tästä voisi olla montaa mieltä, mielessäni on naapurin toimitusjohtaja, Mikko Leinonen. Hänhän pelasi sentterinä Kärppien ykkösessä missä Reksa oli pakkina. Pelipaikattomuus näkyi siten että Leinonen pyöri "pakkina" Hellgrenin ympärillä kunnes avasi Ruotsalaiselle silloisen keskiviivan alle. Oliko Reksa "torpedo" vai pelipaikaton, niin sitä ei lehdet aikanaan kertoneet. Ampui pisteet 28 + 23

Jokatapauksessa Leinonen vahvistaa pelipaikatonta filosofiaa tuomalla sisään Ben Bloodin.
 
Viestejä
4 448
Peli on muuttunut paljon Bobin ja Reksan päivien.. CCCP :kin on nostalgiaa.
Silti.. pitää olla oikeat pelaajat, jos halutaan toteuttaa dominoivaa pelipaikatonta pelitapaa.
Ehkä jonain päivänä.. kun on uusi halli ja milli lisää pelaajabudjetissa. Nyt on nyt.. Hakametsä ja Ilves 2018.
 

WsQ

Luottopelaaja
Viestejä
1 134
Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kaikki joukkueet pyrkivät samaan pelitapaan, raha voittaa lopulta. Pienen seuran kannattaa mieluummin olla erilainen ja miettiä vastalääke vallitsevaan trendiin.

Toinen vaihtoehto on vakioida seuran pelitapa pitkäksi aikaa, jolloin voidaan oppia se niin hyvin, että pärjätään vaikka ei olla periaatteessa kehityksen kärjessä. Jatkuva kehitys ja muutos on äärimmäisen haastavaa toimintamalli. Tähän mielestäni perustui pitkään JYP:n tekeminen.
 
Tykkää tästä: Pika1

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
3 823
KooKoo-peli osoitti, että Ilveksen pelissä on tällä kaudella ihan hyvät rakenteet, kunhan pelaajat vain suorittavat kurinalaisesti ja keskittyneesti. Oli siellä toki muutama moka, esimerkiksi Suomen pelaaminen vierasjoukkueen avausmaalissa, mutta eihän mikään joukkue pelaa täysin virheetöntä peliä.

Ylivoimapelissä on koko kauden ollut sama ongelma: Ilves pelaa yhä parinkymmenen vuoden takaista kis-kis-peliä. KooKoollekin riitti, että sumputettiin maalintekosektori, ja tupsukorvat pyörittivät kiekkoa neliön ulkopuolella. Ei tämän päivän kiekossa yhden miehen ylivoimasta ole mitään hyötyä, elleivät pelaajat liiku ja vaihda paikkaa.
 
Ylös