"Urheilu ja politiikka"

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 702
Tyhmä ketjun nimi, mutta koska palstalla on aika ajoin käyty vääntöä siitä, kuuluuko "politiikka" mukaan urheiluun vai ei, niin kootaan aihetta sivuava keskustelu sitten tähän ketjuun. On (toivottavasti myös tällä palstalla) täysin selvää, että lause "politiikka ei kuulu urheiluun" on täysin järjenvastainen. Politiikka minkä tahansa määritelmän mukaan on osa kaikkea kaukalon ulkopuolella jääkiekon ympärillä tapahtuvaa aina hallien rakentamispäätöksistä pelaajien liikkuvuuteen tai tasa-arvokeskusteluista palkkavääntöihin. Näkisin, että tältä osin asia on aika loppuunkaluttu ja keskustelun on aika siirtyä korkeammalle tasolle.

Viime päivinä aihe on nimittäin ollut kovastikin tapetilla, kun Valko-Venäjän vilpillisiä presidentinvaaleja seuranneet protestit ja poliisiväkivalta ovat saaneet monia tahoja ottamaan kantaa sen puolesta, että Jokerit ei matkustaisi KHL-vierasavaukseensa Minskiin, vaan esimerkiksi luovuttaisi ottelun. Jokereiden organisaatiosta mm. Jari Kurri, Lauri Marjamäki ja Mikko Lehtonen antoivat laiskoja älykääpiötason lausuntoja, jotka toki lehdistön lätkähaastateltavien kestoidiootit Tami ja Tiki ehtivät jo ylittämäänkin, venäjänpelkoiset poliitikot hiipivät kusi sukassa aiheen ympärillä ja KHL itse ei tietenkään näe mitään ongelmaa siinä, että joku joukkue matkustaisi pelaamaan lätkää maahan, jossa on käytännössä menossa jonkinlainen kansannousu diktaattoria vastaan ja lisäksi ilmeisen hallitsematon koronatilanne. Uutiskertauksena toimii sitä tarvitseville vaikka tämä Jatkoajan juttu linkkeineen:

Keskustelu aiheesta kuvaa hyvin sitä, miten maailma muuttuu, vaikka setämiehet ja setämiesnaiset eivät sitä ymmärtäisi ja hyväksyisikään. Nuoren polven pelaajat ovat nimittäin vähän useammasta puusta veistettyjä kuin eilispäivän homofobiset taminreppanat, joille kuminpalan lätkiminen jäällä pyhittää minkä tahansa kansanmurhan, kunhan isäntämaan puikoista löytyy kova kiekkomies. Jokerien ja maajoukkueen pelejä Valko-Venäjällä ovat kritisoineet ja boikotoineet mm. seuraavat tahot:


 

UglyHouse

Luottopelaaja
Viestejä
2 060
Mahtava homma!
Politiikkahömppä vain ja ainoastaan tähän ketjuun.

T: Setämiesten perunakellarisiipi
 

Stefan

Rivipelaaja
Viestejä
66
Mielestäni politiikka ei kuulu urheiluun. Vaikka urheilua ei voi ikinä pitää 100% politiikkavapaana. Esim. Valko-Venäjän vaalivilpit ja diktatuurit on helppo aihe, jotka valtaosa tuomitsee melko laajana rintamana. Muutamaa henkilöä lukuunottamatta joilla on selkesti omia intressejä antaa positiivisempia lausuntoja diktatuurista. Mutta on myös aiheita jotka tulee jakamaan sponsorit ja fanit kahtia, ja hyvinkin kiihkomielisesti. Kun päivän politiikka tuodaan mukaan urheilumaailmaan, voidaan tulevaisuudessa nähdä yleisömäärien ja sponsoritukien puolittumisia hyvinkin isossa määrin. Jonka seuraukset varmasti jokainen ymmärtää, kun nykyurheilussa harva meinaa selvitä edes nykyisillä tuloilla.

Palatakseni vielä tuohon Jokerit keissiin niin jotenkin tuntuu vähän jeesustelulta olla pelaamatta Valko-Venäjällä muista kuin turvallisuuteen liittyvistä asioista. Pelaako Jokerit, ei pitäisi olla mitään vaikutusta diktatuurin kaatumiseen tai vallassa pysymiseen. Kuvitteleeko joku tosissaan että sillä olisi kovinkaan suurta merkitystä? Paljon isompi vastuu on esim. meidän hallituksella painostaa uusiin vaaleihin. Se jopa kuuluu heidän toimenkuvaansa, toisin kuin Jokereiden. Hallituksen toimista, tai niiden vähyydestä, on paljon vähemmän kirjoitettu mediaraflaavia otsikoita, kuin Jokereiden pelaamisesta/pelaamattomuudesta.

Muutenkaan en pidä ajatusmaailmasta jossa velvoitetaan toisia tekemään asioita joita ilmiselvästi eivät ole halukkaita tekemään. Eivätkä ole siihen velvoitettujakaan, kuin internetlynkkaajan/toimittajan maailmankatsomuksen perspektiivistä. Oikeastaan tälläinen syyllistämisen kulttuuri ahdistaa, jossa lynkataan joku heti kun hän ei toimi oman halusi mukaan. Miksi et keskity siihen että itse tekisit asialle jotain, miksi keskityt haukkumaan jotain toista jolle asia ei kuulu yhtään sen enempää kuin sinulle itsellesi. Lisäksi voisit omalla esimerkilläsi houkutella muita tekemään samoin kuin itse teet.

Nyt tähän joku toteaa ettei voi esim. tehdä yhtä näkyviä konkreettisia boikotointeja kuin Jokerit. Varmasti voit jos vain on tarpeeksi tahtoa. Koko Suomi on täynnä järjestöjä, yrityksiä ja puolueita jotka voisi tehdä vähintään yhtä näyttäviä tempauksia kuin miltä Jokereiden pelaamattomuus näyttäisi. Toivon vain että tahot joiden toimenkuvaan ei kannanotot ja boikotoinnit kuulu, kannustettaisiin toimiin pakottamisen sijaan.

Tämä poliittinen ajojahti netissä on ajankuvamme. Mitä sinä itse olet tehnyt poliittisten näkemystesi eteen muuta kuin kirjoittanut internettiin ajatuksiasi?
 

Ipa72

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
482
Itseäni hieman hämmentää tässä Valko-venäjä asiassa se, että tuliko alueella oleva diktatuuri ja sen varjopuolet joillekin jotenkin yllätyksenä. Miksi näitä mm-kisa ym. asioita käsitelty jo silloin kun kisoja myönnettiin. Omasta mielestäni nykyään homma pyörii niin, että mikä milloinkin on muotia ja tuomittavaa on siihen yhdessä rintamassa mentävä ja valitettavasti valittavana on vain puolesta tai vastaan. Nytkö vasta on aika asiaan puuttua, kun maata olisi voitu boikotoida jo vuosia.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
5 727
Demokratia, oikeusvaltioperiaate, tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat länsimaissa yleisesti hyväksyttyihin arvoihin ja EU on sitoutunut edistämään ulkosuhteissaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia unionin perusperiaatteiden eli vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien kunnioittamisen ja oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti. Tämä koskee kaikkia jäsenmaita, vaikka Puolaa ja Unkaria hallitsevat populistit yrittävätkin potkia tutkainta vastaan. Hiljattain EU-johtajat ilmaisivat vahvan tukensa Valko-Venäjän rauhanomaiselle demokratiakehitykselle. Suomen hallitus pitää EU:n kohdennettujen ja oikeudellisesti perusteltujen pakotteiden asettamista perusteltuna henkilöille, jotka ovat vastuussa vaalivilpin organisoinnista ja väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan.

Sinänsähän EU:lla ei ole paljonkaan voitettavaa Valko-Venäjän tilanteessa, koska Venäjä ei päästä rajanaapuria livahtamaan otteestaan. Lännen reaktioissa kyse on lähinnä juuri periaatteesta.

Jokerit tekee päätöksen pelaamisesta Minskissä itse ja täysivaltaisesti, mutta on selvää, että se joutuu kantamaan myös päätöksestään mahdollisesti koituvat seuraukset. Esimerkiksi suomalaiset sponsorit taitavat jatkossa olla aika tiukassa. Kun katsojatkin jäävät kotiin, paljastuu lopullisesti Jokerien todellinen asema Putinin lähipiirissä siipeilevien oligarkkien elättinä.

Suomessa arvosteltiin aikoinaan jo vuoden 2014 MM-kisojen myöntämistä Lukashenkalle. Esimerkiksi silloinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki vetosi Jääkiekkoliittoon Valko-Venäjän MM-isännyyden perumiseksi.
 

931931

Luottopelaaja
Viestejä
1 018
Mutta on myös aiheita jotka tulee jakamaan sponsorit ja fanit kahtia, ja hyvinkin kiihkomielisesti. Kun päivän politiikka tuodaan mukaan urheilumaailmaan, voidaan tulevaisuudessa nähdä yleisömäärien ja sponsoritukien puolittumisia hyvinkin isossa määrin. Jonka seuraukset varmasti jokainen ymmärtää, kun nykyurheilussa harva meinaa selvitä edes nykyisillä tuloilla.
Onko tavallinen suomalainen jääkiekon seuraaja sitten niin radikalisoitunut, että yleisömäärät puolittuvat, jos seura ottaa kantaa asian x puolesta? Ilveshän otti viime kaudella kantaa "pride-pelissä", eikä sekään Ilveksen yleisömääriä edes pienentänyt. Okei, ymmärrettävää on, että esim. Brooksin yllä luettelemien arvojen vastainen toiminta seuralta sen saattaa tehdäkin, koska se sotii länsimaisten ihmisten oikeustajua vastaan, ja on vähän junttia. Jos Jokerit julistaisi julkisesti tukevansa Lukasenkaa, yleisömäärät luultavasti pienentyisivät enemmän kuin jos Jokerit ei erikseen mainitse tukevansa Lukasenkaa, mutta menevät silti juhlimaan kansaansa listivän diktaattorin synttäreitä Minskiin, niinkuin ovat tehneetkin.

Jo antiikissa julistettiin rauhaa olympialaisten ajaksi. Politiikka on kuulunut ja kuuluu aina urheiluun.
 

Alfred Lammas

Luottopelaaja
Viestejä
1 601
Tietenkin urheilu, kuten aivan kaikki muukin yhteiskunnallinen toimeliaisuus on pohjimmiltaan politiikkaa.

Jokerit ovat ymmärtääkseni valinneet puolensa juuri naapurin raisua isäntää miellyttääksen. Se ei ole kovin suoraselkäistä eikä ihanteellista toimintaa. Mutta se voi olla viisasta, kuten Paasikivi ja Kekkonen meille ovat opettaneet. Vaikka ostaisimme tuplamäärän mitä tahansa lentäviä koneita, emme kuitenkaan kovan paikan tullen pärjäisi ison pojan porukoille näinä aikoina. Ja nyt ei enää motit pure vanhaan malliin.
 

Peikonjahtaaja

Rivipelaaja
Viestejä
56
Länsimaissa urheilu ja politiikka on usein hyvin erillään. Venäjä on tehnyt tästä oman taiteenlajinsa ja siellä ne kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa.

Jokereillahan ei ole mahdollisuutta olla menemättä pelaamaan. Kremlistä on käsky tullut, ja palliote heillä on Jokereista niin tiukka ettei ulospääsyä ole. Surullinen on tämä saaga ollut.
 

Ipa72

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
482
Tietenkin urheilu, kuten aivan kaikki muukin yhteiskunnallinen toimeliaisuus on pohjimmiltaan politiikkaa.

Jokerit ovat ymmärtääkseni valinneet puolensa juuri naapurin raisua isäntää miellyttääksen. Se ei ole kovin suoraselkäistä eikä ihanteellista toimintaa. Mutta se voi olla viisasta, kuten Paasikivi ja Kekkonen meille ovat opettaneet. Vaikka ostaisimme tuplamäärän mitä tahansa lentäviä koneita, emme kuitenkaan kovan paikan tullen pärjäisi ison pojan porukoille näinä aikoina. Ja nyt ei enää motit pure vanhaan malliin.
Jokerit pelaa Venäjän sarjaa. Silloin pelataan sen säännöillä. Miten tässä eri mieltä voit olla tai asioita boikotoida.
 

Ipa72

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
482
Jokerit pelaa Venäjän sarjaa. Silloin pelataan sen säännöillä. Miten tässä eri mieltä voit olla tai asioita boikotoida.
Eihän tässä ole kyse kuin kahdesta diktatuurista joista toinen on hieman vahvempi glopaalisesti.
 

Alfred Lammas

Luottopelaaja
Viestejä
1 601
Mitähän Isä Aurinkoinen nyt sanoo. Tasavallan presidentin on parasta olla lähellä puhelinta! Ja luuria kannattaa pitää hieman tavallista etäämmällä korvasta.
 

#13

Luottopelaaja
Viestejä
1 783
Jahas, ottaako veljet Vlad ja Luka tämän ehkä selkkauksena? Kohta nähdään aseistautuneita haalarimiehiä vailla tunnuksia pyörimässä rajoilla?

Venäjä ja toverit käyttävät urheilua sumeilematta hyväkseen, koska paljon muusta ei ole venäjällä kansallistuntoa kohottamaan. Ja lajit ja sarjat, joissa saavat mukana olla alkavat käydä vähiin.
 

Ipa72

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
482
Jos tällä toimenpiteellä nyt boikotoidaan Valko-venäjää, niin onko Venäjän tilanne sitten ihmisoikeus mielessä parempi, eli sarjaa voidaan pelata puhtaalla omalla tunnolla ja vasta sitten boikotoidaan kun emomaassa alkaa kansannousu?
 

Ipa72

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
482
Jos tällä toimenpiteellä nyt boikotoidaan Valko-venäjää, niin onko Venäjän tilanne sitten ihmisoikeus mielessä parempi, eli sarjaa voidaan pelata puhtaalla omalla tunnolla ja vasta sitten boikotoidaan kun emomaassa alkaa kansannousu?
Jos muuten käyttämäni nimimerkki yllättäen katoaa foorumilta, niin...;)
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
5 727
Jos tällä toimenpiteellä nyt boikotoidaan Valko-venäjää, niin onko Venäjän tilanne sitten ihmisoikeus mielessä parempi, eli sarjaa voidaan pelata puhtaalla omalla tunnolla ja vasta sitten boikotoidaan kun emomaassa alkaa kansannousu?
Jos Navalnyin myrkyttämisen jäljet johtavat valtiolliseen toimijaan, EU tulee asettamaan Venäjälle uusia pakotteita.

Tuskin mikään länsieurooppalainen jääkiekkoseura siirtyisi nykyään KHL:ään pelaamaan, vaikka siihen tarjoutuisi tilaisuus ja mittava venäläinen rahoitus.
 
Ylös