Tammelan stadion

Kiekkopanda

冰球很酷!
Viestejä
501
Miksi vuonna 2024 teippaillaan yhtään mitään? Joka paikkaan pitäisi laittaa led näytöt tai väriä vaihtava lasi ja stadionin käyttäjä valitsee minkä väristä teemaa haluaa. Aivan kuten Nokia Arenassa on tehty.
 

Jäähykuningas18

Luottopelaaja
Viestejä
4 726
Lasiovien näkymästä

Lasiovien teippaus on varsin joustamaton ratkaisu. Teipit on lasissa, kunnes ne revitään pois. Repimisen jälkeen samoja teippauksia ei saa enää takaisin. Maksullisia ottelutapahtumia on kuitenkin vain murto-osa siitä, mitä stadionilla tapahtuu. Niinpä lasiovien taakse ilmestyvien "pummien" välttämiseen riittäisi ihan hyvin jonkinlainen oviin asennettava verhoratkaisu. Periaatteessa vaikka jokaisella joukkueella voisi olla omat verhot, jotka viestisivät ohikulkijoille, minkä joukkueen ottelu on menossa stadionilla. Otteluiden ulkopuolella olisi hyvä, että kaupunkilaiset voisivat ohi kulkiessaan seurata harjoituksia ja stadionin muita tapahtumia. Kaupunki operaattoria kilpailuttaessaan odotti löytävänsä yhteisöllisyyttä lisäävän toimijan. Teipatut ikkunat eivät lisää yhteisöllisyyttä, vaan eristävät kokonaisen korttelin keskellä Tammelaa vievän stadionin elämää kaupunkilaisista.



Ilves-kuvasto tamperelaisen jalkapallon yhteisellä stadionilla

Tiesinhän minä sen, että tällä foorumilla ei todennäköisesti arvosteta kirjoittamaani mielipidettä. Kyllä minä sen kestän, että viesteihini vastataan ehdottoman mustavalkoisilla onelinereilla ja naurureaktioilla. Olen pesunkestävä Ilves-kannattaja, mutta se ei silti saa estää näkemästä muitakin näkökulmia kuin maailman vain keltavihreillä laseilla.

Ilves ei ole rakentanut Tammelan stadionia, eikä edes omista sitä. Tampereen kaupunki laittoi 42 miljoonaa euroa verovaroja stadionin rakentamiseen ja kilpailutti operoinnin, jonka Ilves voitti ainoalla hyväksytyllä tarjouksella. Se ei kuitenkaan antanut Ilvekselle vapaita käsiä tehdä stadionilla ihan mitä huvittaa.



TamU ja TPV tukivat Ilveksen hakemusta. Tässä vielä kummankin seuran odotuksia yhteistyölle, kun ne päättivät tukea Ilveksen hakemusta:





Ilves voitti viime kesänä operoinnin ja syksyllä jalkapallokauden päättyessä alettiin odottaa muidenkin seurojen päätöksiä Tammelassa pelaamisesta ja sitä ennen operaattorin ja seurojen sopimuksia. TamU ehti julkaista Tammelan kausarit muista seuroista ensimmäisenä marraskuussa ja TPV seurasi perässä juuri ennen joulukuuta. Ilves-Kissatkin ilmoittivat lopulta muistaakseni joskus tammikuussa, että joukkue pelaa tulevalla kaudella Kakkosessa ja kotiottelut pelataan Tammelassa.

Etenkin FutisForumin keskusteluissa on kuitenkin käynyt ilmi, että täysin varauksitta muut seurat eivät ole tulossa Tammelaan. Kustannukset kasvavat Tammelassa ja toisaalta ottelutapahtumien ansaintalogiikat muutuvat, kun seurat eivät voi järjestää Tammelassa itse kaikkea oheismyyntiä.

Esimerkiksi TamUn maaliskuun alussa julkaistu toiminnanjohtajan tilannekatsaus ei maalaile enää kovin suuria pilvilinnoja, vaikka seura onkin edelleen palaamassa innolla Tammelaan:



Taloudelliset realiteetit unohtaen ja puhtaasti mustavalkoisesti kannattajana ajatellen on helppo haistatella paikalliskilpailijoille ja toivottaa hyvää matkaa helvettiin. Operaattorina Ilves ei voi kuitenkaan ajatella niin ja siihen ajatukseen meidän kannattajienkin pitää totutella. Nurmella ja ehkä katsomossakin kilpaillaan paremmuudesta tosissaan, mutta Tammelan stadionin toiminnan ja taloudellisesti menestyksellisen pyörittämisen osalta seurojen täytyy tehdä yhteistyötä, eikä yrittää saada toisesta selkävoittoa silläkin osa-alueella.

Ilves Stadion Oyn kannalta on iso riski, että muut seurat todellakin siirtyvät yhden tai kahden kauden kokeilemisen jälkeen Kauppiin, Ratinaan, Pyynikille, Lamminpäähän jne. Stadionin operaattorin kulut juoksevat koko ajan, vaikka siellä ei pelattaisikaan. Kakkosessa pelaavien joukkueiden ottelutapahtumista ei todennäköisesti saada yhtä suuria vuokratuloja kuin esim. Veikkausliiga-otteluista, mutta koko ajan juoksevia kuluja nekin kuitenkin kattavat - vähintäänkin osittain.

Ilveksen stadionin operaattorina täytyy voittaa muiden seurojen ja niiden kannattajien luottamus, koska seurojen välisestä kilpailusta johtuen ennakkoluuloja on jo valmiiksi todella paljon. Ilveksen operaattorihakemusta puoltavat tiedotteet olivat hyvä alku. Nyt se yhteistyö täytyy toteuttaa vielä käytännössä ja Ilveksenkin osoittautua muiden seurojen osoittaman luottamuksen arvoiseksi.

Vaikka joku Ilves-logon teippaaminen stadionin hätäpoistumisteiden lasioviin on loppujen lopuksi varsin vähäpätöinen asia, symbolisella tasolla se on kokoaan isompi juttu ja todella kehno tapa rakentaa yhteistyötä jo heti uuden stadionin toiminnan alkutaipaleella. Itse ainakin odottaisin enemmän harkintakykyä Ilveksen toimistolta, koska muut seurat ja niiden kannattajat seuraavat toimintaa ihan varmasti suurennuslasilla ennen kuin luottamus on saavutettu.
Ilveshän se on joka tuolla ne taloudelliset riskit ottaa operaattorin roolissa. Miksi silloin ei saisi ottaa kaikkea irti ja tuoda seuran näkyvyyttä stadion ympäristöön? Ja mitä tulee näihin maakuntasarjoja pelaileviin niin jos heidän kenttämaksuistaan jää kiinni Ilveksen menestys niin suuresti ihmettelen.
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 830
No nyyh nyyh. Pitää Ilveksen tarjota tamukeilla ja paltsareille 8k stadion ilmaiseksi. Mitä varten edes haettiin operaattoriksi? Hyväntekeväisyyttä?
Ennen vastaamista kannattaisi varmaan lukea viesti, jota lainaat. Olkiukkojen rakentelu tekee keskustelusta varsin raskasta. En ole missään vaiheessa sanonut, että Ilveksen operaattorina pitäisi antaa muiden pelata stadionilla ilmaiseksi. Esimerkiksi lainaamassani TamUn tiedotteessa kerrottiin avoimesti neuvotteluiden lähteneen liikkeelle siitä, että Ilves teki selväksi omat ehtonsa: ottelutapahtuman järjestävän seuran pitää pystyä maksamaan tapahtuman järjestämisestä syntyvät kustannukset. Samoin TamU ilmaisi heidän tarpeensa synnyttää tuloja ottelutapahtuman myynnillä. Tammelassa tuo malli eroaa ravintolasopimusten yms. vuoksi melkoisesti Pyynikistä tai Kaupista, jossa TamU kasasi itse puitteet jokaiseen otteluun, mutta keräsi myös kaikki tulot.

Miksi vuonna 2024 teippaillaan yhtään mitään? Joka paikkaan pitäisi laittaa led näytöt tai väriä vaihtava lasi ja stadionin käyttäjä valitsee minkä väristä teemaa haluaa. Aivan kuten Nokia Arenassa on tehty.
En tunne tekniikkaa, mutta väriä vaihtava lasi ei taida estää näkymää sen läpi, mikä on maksullisten ottelutapahtumien kohdalla tarpeen noilla kentän hätäpoistumisovilla. Muutenhan stadionin sisälle on ymmärtääkseni tulossa vielä runsaasti led-pintaa, jolla stadionin neutraalin harmaata ilmettä saadaan Nokia Arenan tavoin muokattua ottelutapahtuman järjestäjän seuravärejä muistuttavaksi.

Ilveshän se on joka tuolla ne taloudelliset riskit ottaa operaattorin roolissa. Miksi silloin ei saisi ottaa kaikkea irti ja tuoda seuran näkyvyyttä stadion ympäristöön?
Olen yrittänyt kertoa vastauksen noissa edellisissä viesteissä. Ne ovat valitettavasti aika pitkiä, mutta toivottavasti jaksatte kuitenkin lukea ajatuksella ennen minun lynxaamista. Tiivistäen tamperelaisten yhteisellä stadionilla syitä on 42 miljoonaa ja sen lisäksi kaikki, mitä seurat ovat keskenään sopineet Ilveksen operaattorihakuvaiheessa ja sen jälkeen. Vaikka Ilves-kannattajaa se saattaa lämmittääkin, niin jonkinlaisessa valta-asemassa ollessa ei kannata hieroa muita seuroja ja niiden kannattajia keltavihreillä väreillä naamaan. Se on kovin hedelmätön lähtökohta yhteistyölle, eikä alaspäin lyöminen ole muutenkaan kovin tyylikästä.

Keltavihreää väriä tulee joka tapauksessa stadionin julkisivuun vähintäänkin Ilves-kaupan muodossa ja todennäköisesti muutenkin. Noiden lasiovien teippaaminen umpeen Ilveksen logolla ei ole tarpeen, viisasta, eikä oikein järkevääkään.

Ja mitä tulee näihin maakuntasarjoja pelaileviin niin jos heidän kenttämaksuistaan jää kiinni Ilveksen menestys niin suuresti ihmettelen.
Pienistä pisaroista... Kolmen miesten Kakkosessa pelaavan paikalliskilpailijankin ottelutapahtumia on kuitenkin kymmeniä joka kausi. Vaikka esimerkiksi Veikkausliiga-otteluissa on todennäköisesti enemmän katsojia ja oheismyyntiä sekä isommat kenttävuokrat yms, niin ei noita muita tapahtumiakaan sovi vähätellä. Vaihtoehtona on maksaa joka tapauksessa stadionin juoksevia kuluja ilman niistä pienistä ottelutapahtumista saatavia tuloja tai kerätä niiden otteluiden tilalla järjestetyistä harjoituksista oletettavasti pienempiä käyttömaksuja.
 

Atte902

Rivipelaaja
Viestejä
87
Onhan se hienoa, että siitä tulee Ilveksen stadion, mutta toivottavasti sitten, että jos riskit realisoituu ja muut lähtevät sieltä, Ilves myös pystyy operaattorina rahallisesti pyörittämään stadionia. Siitähän tässä on kyse, eikä siitä että muiden vuoksi ei Ilveksen värit saisi näkyä stadionilla. Luotan tässä vaiheessa kuitenkin siihen, että Ilveksen johto tietää mitä tekee.
 

Jäähykuningas18

Luottopelaaja
Viestejä
4 726
Pienistä pisaroista... Kolmen miesten Kakkosessa pelaavan paikalliskilpailijankin ottelutapahtumia on kuitenkin kymmeniä joka kausi. Vaikka esimerkiksi Veikkausliiga-otteluissa on todennäköisesti enemmän katsojia ja oheismyyntiä sekä isommat kenttävuokrat yms, niin ei noita muita tapahtumiakaan sovi vähätellä. Vaihtoehtona on maksaa joka tapauksessa stadionin juoksevia kuluja ilman niistä pienistä ottelutapahtumista saatavia tuloja tai kerätä niiden otteluiden tilalla järjestetyistä harjoituksista oletettavasti pienempiä käyttömaksuja.
En silti usko hetkeäkään että Ilveksen talous jäisi näistä kiinni. Ja jos jää niin silloin kyllä meillä ei ole mitään asiaa Veikkausliigaan.
 

Pirkkalan Litti

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
300
Kyllähän tuo käyttöaste täytyy olla stadionilla tapissa ja on tärkeää, että siellä on muidenkin joukkueiden pelejä. Pelit kuitenkin tuottavat enemmän kuin treenit.
 

Berenger

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
821
Viimeksi muokattu:

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 830
Oli TamUsta mitä tahansa mieltä, niin tällaisesta monipuolisesta ja avoimesta tiedottamisesta pitää nostaa kyllä hattua. Jopa Ilveksellä olisi opittavaa. Seurojen lähtökohdatkin ovat toki erilaiset. Nykyinen TamU on noussut pohjalta kannattajavoimin ja kannattajat ovat edelleen hyvin vahvasti mukana seuran toiminnan kaikilla tasoilla. Sen sijaan nykyinen Ilves-johto ei pöhinöidessään aina muista kuunnella seuran takana olevaa yhteisöä, vaikka päättäjiä varmasti ajaakin eteenpäin suuri Ilves-sydän.


Tiedote on toki suunnattu ensisijaisesti TamUn omille kannattajille huojentamaan pahimpia epäilyjä. Samalla näin keltavihreästäkin leiristä katsellen tiedote tarjoaa mielenkiintoista tietoa Tammelan stadionin ottelutapahtumien raameista.

Alla vielä muutama lainaus tiedotteesta:
”Neuvottelut ovat olleet vaikeat, enkä ole lopputulokseen ihan tyytyväinen. Alustavasti läpikäytyjä asioita on jouduttu ottamaan takaisin, kun tosiasiat ovat selvinneet. Lopulta päästiin kuitenkin ihan hyvään lopputulokseen, ja kauteen voi lähteä hyvillä mielin. Ainakin sopimuksen eteen on tehty töitä ja budjetteja on pyöritetty kymmeniä ja kymmeniä tunteja”, Ekman huokailee.

”Asian voi tiivistää vaikkapa niin, että Tammela on hiukan liian suuri ja kallis laitos Kakkosen ottelutapahtumille, jos yleisömäärät eivät meillä kasva viime kausista. Tämä ei ole sinänsä minkään osapuolen vika, vaan kaikki tekevät sen minkä vallitsevissa olosuhteissa voi. Tärkeintä on keskittyä siihen, että saamme pelata upealla stadionilla ja luoda sinne mahtavia ottelutapahtumia”, Ekman kuvailee.
Joka tapauksessa päätös siirtää pelit Tammelan stadionille on Tampere Unitedille taloudellinen riski. Ottelutapahtumat on syksyllä tehdyissä laskelmissa nähty kuitenkin kannattaviksi, ja vaikka laskelmia on jouduttu päivittämään matkan varrella, kauteen lähdetään positiivisin näkymin.

Toisaalta Tammelalle oli tällä kaudella tarjolla vain eri tavoin huonoja vaihtoehtoja, sillä Kaupin stadionilla alkaa myöhemmin tänä kesänä remontti ja Pyynikin urheilukenttä soveltuu huonosti Kakkosen tason jalkapallolle etenkin silloin kun tavoitellaan sarjanousua.

”Olemme tehneet paljon töitä ottelutapahtuman suunnittelemiseksi uudelleen siten, että tulot saadaan maksimoitua. Jotta ei tule väärää mielikuvaa, ottelutapahtumat Tammelassa ovat pienemmilläkin yleisömäärillä voitollisia. Ottelutapahtumilla on kuitenkin tarkoitus kattaa suurelta osin edustusjoukkueen kuluja, joten ottelutapahtumien tuottotavoitteet ovat korkealla. Yleisömäärien täytyy 1,5-kertaistua viime kaudesta jotta päästään budjetoituihin tavoitteisiin”, Ekman painottaa.

Menopuolelle on myös tehty säästöjä muun muassa siirtämällä harjoittelu huhtikuun alusta alkaen Tammelasta Kauppiin, jossa kenttävuorot ovat huomattavasti edullisempia. Muutoin säästöt eivät näy kovinkaan konkreettisesti yleisölle, eikä etenkään pelajille tai joukkueen valmentajille ja muille taustoille.
Vaikka Tammelan stadion tuo taloudellisisa riskejä, se on myös upea mahdollisuus tarjota yleisölle ja yhteistyökumppaneille maailmanluokan puitteet. Samalla se nostaa Tampere Unitedin profiilia, ja saa sinivihreät värit näkymään ja kuulumaan enemmän kuin muualla pelatessa. Erityisesti VIP-tilat tuovat paljon mahdollisuuksia tarjota entistä parempaa laatua yhteistyökumppaneille ja koko seurayhteisölle.

Tammelan stadionin hyvä puoli on myös se, että sen värimaailma luodaan suurimmaksi osaksi digitaalisten pintojen avulla niin kentän laidalla kuin sisätiloissakin. Näin vältytään siltä, että väärän seuran värimaailma olisi näkyvissä Tampere Unitedin otteluissa.

Jos tässä loikataan hieman jääkiekonkin puolelle, niin tiedote avaa mielenkiintoista tietoa myös Tapparan tulonmuodotuksesta prosenttitasolla.
Promoottori Henri Ekman vertaa tilannetta tamperelaisten jääkiekkoseurojen tilanteeseen Nokia Arenalla.

”Olin vähän aikaa sitten Tapparan sekä Nokia Arenan isännöimässä tilaisuudessa, jossa he avasivat liiketoimintamallejaan. Nokia Arenalla on Tammelan Stadionin tapaan kovat kulut, ja seurat saavat anniskelu- ruoka- ja kioskimyynnistä vain provision. Tapparalla tulot muodustuvatkin seuraavasti: lipputulot 25 %, VIP-tulot 25 %, kumppanimyynti 35 %. Loput 15 % uilee fanituotteista, muusta liiketoimonnasta sekä Nokia Arenan provisoista”, Ekman kertoo
 

Atte902

Rivipelaaja
Viestejä
87
Visit Tampereella hienot kuvat stadionista:

1711695816061.png
 
Ylös