Miksi jalkapallo ei kiinnosta faneja?

Carabasin Markiisi

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
811
#21
Vs: Miksi jalkapallo ei kiinnosta faneja?

Historiallisten syiden (kuten jäähallien rakentaminen joka niemeen) lisäksi voisi kai sanoa, että tuo medianäkyvyys selittää aika monta asiaa. Mitä poppaskonsteja muuten on käytetty vaikka naisten liigan yleisömäärien nostattamikseen, ei tule nyt mitään mieleen?

Ei SM-liigajoukkueissakaan enää paljoa mitään staroja ole, katso nyt Ilvestäkin. Ja toisaalta Veikkausliigasta on viime aikoina siirrytty mm. Caeniin, Ajaxiin ja Den Boschiin, vaikkei kukaan kuulemma mahdukaan kuin Ruotsin kakkosdivariin.

Jääkiekosta on puolipakolla tehty Suomen kansallispeli eikä siinä mitään, mutta kannattaa se suurin syy kuitenkin muistaa kun näitä yleisömääriå miettii. Tulevaisuudessa lajit tuskin kilpailevat niinkään keskenään kuin ylipäätään koko vapaa-ajan viettäminen käsitteen muutoksen kanssa: nuorisoa kiinnostaa esimerkiksi "e-urheilu" eikä joku mutasarjapelin makkarajono.
 
Viestejä
4 285
#22
Vs: Miksi jalkapallo ei kiinnosta faneja?

Jääkiekosta on Suomessa tullut kansallisurheilua, vaikka virallisesti Pesäpallo sitä onkin. Tätä on pönkittänyt kansainvälinen menestys.. mm. kaksi Maailmanmestaruutta.
Muistan kyllä ajan, kun Jääkiekko on laji lajien joukossa.. Lentopallo, Koripallo,...jne.
Jääkiekon ympärille on kasvanut myös kaikenlaista muuta kulttuuria ja haaroja - mm. käsite Antero Mertaranta.
Jos Suomi olisi Jääkiekossa samalla tasolla, mitä jokin Kreikka, niin tilanne ei olisi tämä.
Pikkupoikana sitä valvoi öisin kyynel silmässä, kun Suomi oli taas pelannut ihan hyvät kisat, mutta tappio Itä-Saksalle tiputti neljännelle sijalle. Voi kun joskus edes tuurilla tulisi yksi pronssi.. ei nykyistä tilannetta uskaltanut/osannut edes haaveilla.
Calgary 1988 ( kaikki pelit VHS:llä :) ) muutti jotenkin kaiken. Suomi näytti kaikille, eikä vähiten itselleen, että voi menestyä. Se oli aivan huikeaa aikaa kiekkofanille. Sitten tuli 1992.. Suomella piti olla niin paska joukkue, ettei kisoja edes viitsitty televisioida. Tuli kiire järjestellä asioita, kun Timo Peltomaa kaatoi Kanadan :).. tuosta lähti vyöry...
 

Pattura

Rivipelaaja
Viestejä
53
#23
Alunperin hämmästelin sitä, kun Ilves-TPS pelissä vastustajan fanit pitivät meteliä, mutta Ipan päässä oli hiljaista. Kysymys kohdistuu siis erityisesti miksi Tamperelaisia faneja ei jalkapallo kiinnosta, vaikka menestys sarjassa on ollut kohtuu hyvää? Veikkausliigaan nousun jälkeinen huuma on haihtunut jonnekkin. Yleisöä käy peleissä kyllä muihin joukkueisiin verrattuna hyvin.
Toisaalta maaottelu Ratinassa veti yleisöä yli 10k ja tunnelmakin oli huikea. Iso osa yleisöstä luultavasti tulikin muualta kuin Tampereelta.
 

4ever1

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
813
#24
Suomalainen futis ei ole itseäni koskaan kiinnostanut. En ole koskaan käynyt katsomassa yhtäkään kotimaista jalkapallopeliä paikan päällä.

Futis on kyllä muuten kiinnostanut tv:stä katsottuna paljonkin.

EM Ja MM -kisat on tullut katseltua 60-luvun lopulta lähtien tähän päivään.

70-luvulla lauantain englanninliigan ottelut Aulis Virtasen selostamina olivat nuorelle märkäkorvalle koko viikon kohokohta.

Eurosport (muistaakseni) kun rantautui suomenmaahan ja kaapelin kautta näkyi ilmaiseksi italian- sekä hollanninliigaa. Ainakin sellaisia tuntiin hienosti leikattuja koosteita pelistä jossa pääsi pelin katseluun hyvin sisään.

Mestarien liiga tietty kiinnosti pitkän aikaa ilmaiskanavilta nähtynä. Tosin sen katselu on vähentynyt todella minimiin kun on tullut hankittua maksukanavia ja koko talven seuraa kiekkoa (Liiga, Nhl, Jokerit) tietty valioliigaa tulee myös seurattu kohtuupaljon.

Kyllähän itselläkin toteutuu se nykyajan problematiikka että kun kiinnostaviakin asioita ja katsottavia on valtava määrä niin kyllä ne vähemmän kiinnostavat jäävät pois vaikka kyseessä olisi Ilves. Kesällä varsinkin ajankäytöstä kisaavat vielä monet muut harrasteet joita talvella ei ole. Lisäksi (valitettavasti) omiin silmiin suomipallo ja huippufutis ovat valovuoden päässä toisistaan taitotasoiltaan ja viihdyttävyydellä mitattuna.
 
Viestejä
53
#25
Jos ei ole ikinä käynyt paikan päällä katsomassa, niin mielestäni ei voi oikein kommentoida viihdyttävyydestä mitään.
On tietenkin aivan selvää, ettei veikkausliiga ole jonkun valioliigan tasolla, mutta ei se tarkoita sitä, etteikö ne pelit olisi viihdyttäviä. Kannattaa ehkä katsoa vaikka joku maalikooste. Kyllä siellä aika hienoja kuvioita on.
Tässähän on sellainen muna-kana ongelma, että jalis ei Suomessa kehity, koska se ei ole yleisöä ja budjetit ovat siksi pieniä. Paras tapa auttaa jalista kehittymään olisi käydä niissä peleissä.
Mutta kuten sanoin, Ipan peleissä käy suomalaisittain hyvin väkeä, mutta varsinaiset kannustavat fanit ovat aika vähissä.
 

4ever1

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
813
#27
Ehkä tuo viihdyttävyyden puute itsellä johtuu siitä etten ole pätkääkään kiinnostunut suomalaisesta jalkapallosta niinkuin en ole kiinnostunut pesäpallosta, amerikkalaisesta jalkapallosta enkä edes koripallosta taikka lentopallostakaan. En menisi vaikka Ilves noitakin pelaisi.
Ja kun joku laji ei itseä kiinnosta niin miksi menisin katsomaan sellaista koska on kuitenkin paljon itseä kiinnostaviakin asioita eikä niihinkään tahdo aika riittää millään.
Pitkälti menemättömyys on tietysti asennekysymys, mutta jokainenhan valitsee itse lajinsa mitä haluaa seurata.
 
Ylös