Miksi jalkapallo ei kiinnosta faneja?

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 077
Vs: Miksi jalkapallo ei kiinnosta faneja?

Historiallisten syiden (kuten jäähallien rakentaminen joka niemeen) lisäksi voisi kai sanoa, että tuo medianäkyvyys selittää aika monta asiaa. Mitä poppaskonsteja muuten on käytetty vaikka naisten liigan yleisömäärien nostattamikseen, ei tule nyt mitään mieleen?

Ei SM-liigajoukkueissakaan enää paljoa mitään staroja ole, katso nyt Ilvestäkin. Ja toisaalta Veikkausliigasta on viime aikoina siirrytty mm. Caeniin, Ajaxiin ja Den Boschiin, vaikkei kukaan kuulemma mahdukaan kuin Ruotsin kakkosdivariin.

Jääkiekosta on puolipakolla tehty Suomen kansallispeli eikä siinä mitään, mutta kannattaa se suurin syy kuitenkin muistaa kun näitä yleisömääriå miettii. Tulevaisuudessa lajit tuskin kilpailevat niinkään keskenään kuin ylipäätään koko vapaa-ajan viettäminen käsitteen muutoksen kanssa: nuorisoa kiinnostaa esimerkiksi "e-urheilu" eikä joku mutasarjapelin makkarajono.
 

Ilveksenmiäs

Luottopelaaja
Viestejä
4 911
Vs: Miksi jalkapallo ei kiinnosta faneja?

Jääkiekosta on Suomessa tullut kansallisurheilua, vaikka virallisesti Pesäpallo sitä onkin. Tätä on pönkittänyt kansainvälinen menestys.. mm. kaksi Maailmanmestaruutta.
Muistan kyllä ajan, kun Jääkiekko on laji lajien joukossa.. Lentopallo, Koripallo,...jne.
Jääkiekon ympärille on kasvanut myös kaikenlaista muuta kulttuuria ja haaroja - mm. käsite Antero Mertaranta.
Jos Suomi olisi Jääkiekossa samalla tasolla, mitä jokin Kreikka, niin tilanne ei olisi tämä.
Pikkupoikana sitä valvoi öisin kyynel silmässä, kun Suomi oli taas pelannut ihan hyvät kisat, mutta tappio Itä-Saksalle tiputti neljännelle sijalle. Voi kun joskus edes tuurilla tulisi yksi pronssi.. ei nykyistä tilannetta uskaltanut/osannut edes haaveilla.
Calgary 1988 ( kaikki pelit VHS:llä :) ) muutti jotenkin kaiken. Suomi näytti kaikille, eikä vähiten itselleen, että voi menestyä. Se oli aivan huikeaa aikaa kiekkofanille. Sitten tuli 1992.. Suomella piti olla niin paska joukkue, ettei kisoja edes viitsitty televisioida. Tuli kiire järjestellä asioita, kun Timo Peltomaa kaatoi Kanadan :).. tuosta lähti vyöry...
 

Pattura

Rivipelaaja
Viestejä
77
Alunperin hämmästelin sitä, kun Ilves-TPS pelissä vastustajan fanit pitivät meteliä, mutta Ipan päässä oli hiljaista. Kysymys kohdistuu siis erityisesti miksi Tamperelaisia faneja ei jalkapallo kiinnosta, vaikka menestys sarjassa on ollut kohtuu hyvää? Veikkausliigaan nousun jälkeinen huuma on haihtunut jonnekkin. Yleisöä käy peleissä kyllä muihin joukkueisiin verrattuna hyvin.
Toisaalta maaottelu Ratinassa veti yleisöä yli 10k ja tunnelmakin oli huikea. Iso osa yleisöstä luultavasti tulikin muualta kuin Tampereelta.
 

4ever1

Luottopelaaja
Viestejä
1 006
Suomalainen futis ei ole itseäni koskaan kiinnostanut. En ole koskaan käynyt katsomassa yhtäkään kotimaista jalkapallopeliä paikan päällä.

Futis on kyllä muuten kiinnostanut tv:stä katsottuna paljonkin.

EM Ja MM -kisat on tullut katseltua 60-luvun lopulta lähtien tähän päivään.

70-luvulla lauantain englanninliigan ottelut Aulis Virtasen selostamina olivat nuorelle märkäkorvalle koko viikon kohokohta.

Eurosport (muistaakseni) kun rantautui suomenmaahan ja kaapelin kautta näkyi ilmaiseksi italian- sekä hollanninliigaa. Ainakin sellaisia tuntiin hienosti leikattuja koosteita pelistä jossa pääsi pelin katseluun hyvin sisään.

Mestarien liiga tietty kiinnosti pitkän aikaa ilmaiskanavilta nähtynä. Tosin sen katselu on vähentynyt todella minimiin kun on tullut hankittua maksukanavia ja koko talven seuraa kiekkoa (Liiga, Nhl, Jokerit) tietty valioliigaa tulee myös seurattu kohtuupaljon.

Kyllähän itselläkin toteutuu se nykyajan problematiikka että kun kiinnostaviakin asioita ja katsottavia on valtava määrä niin kyllä ne vähemmän kiinnostavat jäävät pois vaikka kyseessä olisi Ilves. Kesällä varsinkin ajankäytöstä kisaavat vielä monet muut harrasteet joita talvella ei ole. Lisäksi (valitettavasti) omiin silmiin suomipallo ja huippufutis ovat valovuoden päässä toisistaan taitotasoiltaan ja viihdyttävyydellä mitattuna.
 

Pattura

Rivipelaaja
Viestejä
77
Jos ei ole ikinä käynyt paikan päällä katsomassa, niin mielestäni ei voi oikein kommentoida viihdyttävyydestä mitään.
On tietenkin aivan selvää, ettei veikkausliiga ole jonkun valioliigan tasolla, mutta ei se tarkoita sitä, etteikö ne pelit olisi viihdyttäviä. Kannattaa ehkä katsoa vaikka joku maalikooste. Kyllä siellä aika hienoja kuvioita on.
Tässähän on sellainen muna-kana ongelma, että jalis ei Suomessa kehity, koska se ei ole yleisöä ja budjetit ovat siksi pieniä. Paras tapa auttaa jalista kehittymään olisi käydä niissä peleissä.
Mutta kuten sanoin, Ipan peleissä käy suomalaisittain hyvin väkeä, mutta varsinaiset kannustavat fanit ovat aika vähissä.
 

Gmoo

Luottopelaaja
Viestejä
2 067
Suomalainen jalkapallo ei kehity koska peleissä ei käy yleisöä? Ok. Kannattaa varmaan olla liittoon yhteydessä että ratkaisu on löytynyt.
 

4ever1

Luottopelaaja
Viestejä
1 006
Ehkä tuo viihdyttävyyden puute itsellä johtuu siitä etten ole pätkääkään kiinnostunut suomalaisesta jalkapallosta niinkuin en ole kiinnostunut pesäpallosta, amerikkalaisesta jalkapallosta enkä edes koripallosta taikka lentopallostakaan. En menisi vaikka Ilves noitakin pelaisi.
Ja kun joku laji ei itseä kiinnosta niin miksi menisin katsomaan sellaista koska on kuitenkin paljon itseä kiinnostaviakin asioita eikä niihinkään tahdo aika riittää millään.
Pitkälti menemättömyys on tietysti asennekysymys, mutta jokainenhan valitsee itse lajinsa mitä haluaa seurata.
 

Levoton Tuhkimo

Rivipelaaja
Viestejä
53
Itse seuraan molempia lajeja erittäin aktiivisesti ja futiksen puolelle on ollut kausari sieltä 2.div. lähtien. Kiekon puolella kausaria en ole omistanut nyt enää moneen vuoteen ja siihen on vaikuttanut se, että ei niihin peleihin kerkiä samaan malliin kuin futiksen puolelle.

Kai siihen se kasvatus, perhe ja kaverit vaikuttaa. Omalta osaltani kiekko on ollut selviä asia, kun molemmat sedät ovat pelanneet Ipassa, mutta sen lisäksi faija on myös futista seurannut. Siihen lisäksi se, että omat frendit pelasivat lähinnä futista niin kavereiden mukana tuli käytyä Ratinassa ja sitten myöhemmin Tammelassa.

Sitä tosiaan ollaan Tammelassa harmiteltu, että hieno kannatusporukka Osasto41 ei ole löytänyt Tammelaan. Seura(Ilves) ei tietenkään velvoita ketään mihinkään ja pelin tasoa voi pitää surkeana kuin myös olosuhteita, ja kai sitä vapaa-aikaa johonkin muuhunkin voi käyttää.

Iso haitta niistä TamU:n vuosista tietenkin oli, kun miesten edustusjoukkuetta ei ollut ollenkaan. Itselle TamU ei merkinnyt mitään, mitä nyt pari kertaa kaudessa tuli käytyä peli katsomassa.
 

Hepulina16

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
183
Mulla itellä on taas jalkapallotausta, mutta en omista futiskausaria. Jääkiekkokausari taas on ollut taskussa vuodesta -87 lähtien. Mä en vaan entisenä ilvesläisenä tykkää yhtään Tammelan katsomosta. Pääkatsomossa haluaisin istua, mutta siellä on todella huonoja paikkoja jäljellä. Ne alimman rivin lokkien paskomat penkit ei vaan houkuta, ja siitä ei vaan näe koko kenttää. Selkävikaisena taas ne puukatsomot on todella hankalat. Sen lisäksi siellä on katsomorakenteiden tolppia, jotka häiritsevät näkyvyyttä. Iloitsin alkukaudesta kun pelit pelattiin kolkolla Ratinan nurmella, sillä siellä ei ole tolppia, jotka haittaa näkyvyyttä kentälle, kuten on Tammelassa. Onhan tuo Tammela kyllä tunnelmaltaan huomattavasti parempi. Olisin toivonut, että remppa olisi alkanut jo nyt!!!
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
4 487
Usein kuulee sanottavan, ettei Suomessa ole jalkapallokulttuuria, mutta aina tuonne 1970-luvulle asti tilanne Suomessa muistutti paljonkin muuta Eurooppaa: jalkapalloilu oli suosittua rannikkokaupunkien työväestön keskuudessa, minkä lisäksi oli pari keskusta sisämaassa (Valkeakoski ja Kuopio.)

Sitten 1970-luvulla jääkiekon suosio kasvoi räjähdysmäisesti, ja jalkapalloilu alkoi jäädä sen jalkoihin. Jääkiekkoilun läpimurron takana oli pitkälti se, että siitä tuli suosittu tv-laji sen jälkeen, kun helsinkiläiset joukkueet nousivat lajin huipulle.

Loppu onkin sitten historiaa.

Jääkiekkoilun piirissä toimivat joutuvat kuitenkin varautumaan siihen, että jatkossa yleisömäärät eivät enää kasva. Livenä seurattavalle urheilulle on yleensäkin tullut paljon kilpailijoita ennen kaikkea digitalisaation myötä, mutta on myös muita tekijöitä. Ilmastonmuutos aiheuttanee sen, että jo parissa vuosikymmenessä lumisista talvista tulee etelässä ja jopa Keski-Suomessa harvinaisia. Se vähentää väistämättä perinteisten talvilajien harrastamista, olkoonkin, että jääkiekko on nykyään lähes täysin sisälaji. Lisäksi maahanmuuttajat tulevat lähes yksinomaan maista, joissa jalkapallo on valtalaji.

Itse en käy Ilveksen jalkapallomatseissa yksinkertaisesti siitä syystä, että olen jalkapallossa kannattanut Hakaa yhtä kauan kuin kiekossa Ilvestä, eli noin 45 vuotta.
 

Tarinankertoja

Luottopelaaja
Viestejä
2 340
Tuo yleisökeskiarvo on sinänsä harhaanjohtava, sillä se ei kerro taloudellisista resursseista , eli... Liigajoukkueilka on 30 kotimatshia, tuossa Veikkausliigan yleisökärjellä 17 (viimevuonna, tänävuonna vähemän). Se tekee aika monta kymmeneneuron lippua. Ja se myös johtaa sponssien kiinnostusmäärän ja medianäkyvyyteen...

...eli Ilves jalkapallon hieno katsojakeskiarvo ei tarkoita, että resurssit ois lähelläkään Kalpaa, Sporttia, KooKoota tai Saipaa .. Siis jopa ilman tvrahoja (jotka on toki seurausta siitä kiinnostusmäärästä)
 

Peltinen

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
814
Suuren ja mahtavan HJK:n 4,5 miljoonan budjetti on samaa luokkaa, kuin Mikkelin Jukureilla. Ja se HJK:n budjetti on sitten yli tuplat Veikkausliigan kakkosen SJK:n 2,0 miljoonan lukuihin ja Ilves-jalkapallon 1,2 miljoonaa on noin kolmasosa siitä. Tämä näin vertailuksi. Moni afrikkalaispelaaja pelaa käytännössä ruokaa ja asuntoa vastaan, rahana käteen lyödään sitten satasia. Riittäähän niistäkin kotiin perheelle lähetettäväksi, mutta ei ole mikään ihme jos pienet vedonlyöntikällit alkavat kiinnostaa.

Ilveksessä ei sentään enää ole muita päivätöissä käyviä kuin Hilander. Mutta eipä sitten vastaavasti ole 25-vuotiaita suomalaispelaajiakaan. Potkupallo on kiva harrastus opintojen lomassa tai ulkomaille pyrkiessä mutta jossakin kohtaa pitää mennä töihin elättääkseen itsensä.

Yleisömäärät on silti mielestäni aika kovia. Vaikka olisi minkälainen kylmä sadepäivä niin Tammelassa tuntuu olevan aina saman verran väkeä kuin marraskuun tiistaiottelussa Jukureita vastaan. Kai se pienempi pelimäärä, halvemmat liput ja vain yksi joukkue kaupungissa tekee sen, että väkeä riittää aina.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 077
Ilveksessä ei sentään enää ole muita päivätöissä käyviä kuin Hilander. Mutta eipä sitten vastaavasti ole 25-vuotiaita suomalaispelaajiakaan. Potkupallo on kiva harrastus opintojen lomassa tai ulkomaille pyrkiessä mutta jossakin kohtaa pitää mennä töihin elättääkseen itsensä.
Tämä kohta perustunee vanhoihin mielikuviin? Kauden 2019 Ilveksessä on 8 kpl "parhaassa peli-iässä" (22-25) olevia suomalaispelaajia (Lämmi, Järvinen, Miettunen, Siira, Ojala, Aspegren, Mettälä, Tarvonen).

Mainitsemasi ongelma on todellinen, mutta Ilveksessä on tehty tämän eteen hyvää työtä hankkimalla nuoria kavereita joka vuosi tänne kehittymään. Varmasti noistakaan jokainen ei tule tekemään uraa ammattilaispelaajana, mutta suunta on täällä oikea ja jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa sisään tulevaan rahaan esimerkiksi käymällä matseissa.
 
Ylös