Kausiketju 2018-2019 - Pudotuspelikevät -19

LalaTa

Luottopelaaja
Viestejä
2 526
Mutta jos olisi reagoitu ja hommattu edes kelvollinen maalivahti, niin top6 olisi ollut lähempänä. Ellei jopa toteutunut.

Maalivahdista samaa mieltä, turhan pitkään katseltiin että saako Helge palettiaan kasaan.
Mutta toisaalta jos joukkue kyykkää eikä tee tarvittavaa voiton eteen niin ei siinä yksi maalivahti ihmeitä tee. Jotain tiukkoja maalin pelejä parempi maalivahti olisi kääntänyt Ipalle varmasti.
 

Robert ja Nollakulma

Luottopelaaja
Viestejä
5 691
Fanittamiseen kuuluu usko omiin. Mahdollisuudet näkee parempana kuin ne todellisuudessa ovatkaan.

Tiedä sitten mikä on tänne kirjoittavien faniuden "taso", mutta tätä ei ainakaan ennen kautta ollut havaittavissa.

Tietenkin yleistää ei voi, mutta ehkä ennemmin pitäisi sanoa tunteen ohjaavan fanien ajatusmaailmaa, mikä taas saattaa olla henkilöstä itsestään riippuen optimistista tai negatiivista.

Tälläkin palstalla on aika helppoa nähdä kumpaan ryhmään osa nimimerkeistä kuuluu, ja itse laskisin meidät kaikki täällä palstalla olevat faneiksi, koska tuskin täällä juuri kukaan ilman tunnesiedettä Ilvekseen vaikuttaa.

Mihin sitten kukin on tyytyväinen on täysin jokaisen oma asia. Toiselle voi olla hieno juttu, jos Ilves pelaa vielä maaliskuun puolessa välissä kunnon pelejä, kun taas toiselle ei riitä mikään muu kuin mestaruus.

Kummatkin nämä ovat mielipiteitä mitä täytyy osata kunnioittaa, mutta toki aina voi, ja pitääkin hyvällä tavalla ajatuksia haastaa.
 

Robert ja Nollakulma

Luottopelaaja
Viestejä
5 691
Mutta jos olisi reagoitu ja hommattu edes kelvollinen maalivahti, niin top6 olisi ollut lähempänä. Ellei jopa toteutunut.

Ei vain tainnut syksyllä olla oikein ketään vapaana. HIFK isone paukkuineen eivät löytäneet stuntiksi kuin Hannu Toivosen. HIFK on myös kärsinyt ailahtelevasta maalivahtipelistä käytännössä koko kauden, ja eivät ole tähän reagoineet.
 
Viimeksi muokattu:

Arzamas

Luottopelaaja
Viestejä
1 867
Kannattaa myös katsoa ketä vastaan on suoriuduttu. Kymmenen pelin otannassa on Jukurit, Sport, Kalpa x 2 ja Kookoo. Puolet peleistä viivan alapuolella olevia joukkueita vastaan. On totta, että tuolla tahdilla tulisi 120 pistettä täyteen, mutta totta on sekin, ettei koko kauden aikana pelata puolia peleistä pudotuspeleistä ulos jääviä vastaan.

Tuollaiset "varmat" 3 pisteen pelit, joista siis tappioita tuli, ovat nyt ratkaisevassa asemassa runkosarjatavoitteen kannalta. Nuo tappiot johtuivat koko joukkueen suoritustason välillä todella yllättävistäkin alenemisista, eikä siihen yksi tai kaksi "ykköskorin vahvistusta" olisi mitään auttanut koska koko joukkue notkahti.

Niin, vaikka 10 pelin kuntopuntarissa onkin mukana noita "helppoja" vastustajia, niin sarjataulukon sijoitus ei kyllä johdu siitä että kaikki helpot on kaadettu. Melkein päinvastoin, kuten LalaTa totesi.

Joku siitä taisi tehdä aiemmin tilastoakin, että Ilves on pelannut paremmin ns "kovia" kuin heittopusseja vastaan.
 

LalaTa

Luottopelaaja
Viestejä
2 526
Ei vain tainnut syksyllä olla oikein ketään vapaana. HIFK isone paukkuineen eivät löytäneet stuntiksi kuin Hannu Toivosen. HIFK on myös kärsinyt ailahtelevasta maalivahtipelistä käytännössä koko kauden, ja eivät ole tähän reagoineet.

Voi myös katsoa miten naapuri yritti paikata maalivahtiongelmaansa. Aikamoinen farssi, eikä varmasti ollut resursseista tai scouttaamisesta kiinni.
 

Deleted member 1871

Guest
Niin, vaikka 10 pelin kuntopuntarissa onkin mukana noita "helppoja" vastustajia, niin sarjataulukon sijoitus ei kyllä johdu siitä että kaikki helpot on kaadettu.

Onko nyt kyse siis tuosta kuntopuntarista vai runkosarjasta? Kuntopuntarissa Ilves otti helpoilta 11 pistettä. Pistekeskiarvo 2,2. Runkosarjassa Ilves otti helpoilta 35 pistettä 1,67 keskiarvolla. Noin sadan pisteen kausivauhti. Vielä on yksi peli Porissa.
 

Neitikiekko

Luottopelaaja
Viestejä
1 128
Viidessä viime pelissä Ilves on ottanut sarjataulukossa alapuolella olevilta kahdeksan pistettä, yläpuolella olevilta 0 pistettä. Mutta kun playoffeissa voitetaan kaikki, niin tulos on aika hyvä..
 

Prophet

Luottopelaaja
Viestejä
2 818
Tämä kuuluisi varmaan paremminkin tilastoketjuun, mutta laitetaan nyt tänne tukemaan edellä käytyä keskustelua.

Eli alla on Ilveksen pelaamat ottelut ja niistä kerätyt pisteet vastustajittain kaudella 2018-2019. Jokainen päättäkööt tykönään, ketkä vastustajista ovat minkäkin kuntopuntarin tai muun mittarin mukaan kovia ja ketkä eivät.

Joukkueet ovat listattuna Ilveksen kultakin keräämien pistekeskiarvojen mukaisesti, suotuisin vastustaja siis ylimpänä.


Joukkue

PO

P

P/O

Pelicans

3

7

2,33

Sport

6

13

2,17

HPK

3

6

2,00

Lukko

3

6

2,00

KalPa

4

8

2,00

Jukurit

4

7

1,75

KooKoo

4

7

1,75

TPS

4

6

1,50

SaiPa

4

6

1,50

Tappara

6

8

1,33

HIFK

4

5

1,25

Ässät

3

3

1,00

JYP

4

3

0,75

Kärpät

4

1

0,25

Yhteensä

56

86

1,54

Mielenkiintoista, että kohtaamme "TOP-soveltuvimmat vastustajat" -listalta vielä sijoilla 1, 3 ja 4 majailevat joukkueet sekä sitten ylivoimaisen Liigajumbon, joka on luonnollisesti ollut näistä jäljellä olevista vastustajista Ilvekselle se vähiten sopiva.
 

S_Kuusisto

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
536
Helenius oli parhaimmillaan tällä kaudella siinä iskussa, että ehdoteltiin EHT-paikkaa. Sitten loukkaantumiset iski ja Lehtonen joutui liian kovaan paikkaan.
Kuinka paljon Heleniuksen alkukauden otteista meni Ilveksen hyvin toimineen oman alueen puolustuspelin piikkiin?
Tähän keskusteluun haluan tuoda mukaan tilastodataa, eli ohessa graafi Heleniuksen päästämistä maaleista verrattuna laskennalliseen päästettyjen maalien odotusarvoon. Tuossa puolustuspelin laadun ei pitäisi vaikuttaa yhtä paljon kuin vaikkapa pelkkää torjuntaprosenttia katsottaessa. Odotusarvot on otettu @Liigaplot -twittertililtä ja krediitit menee Jani Pelliselle. Jos kiinnostaa, mitä kaikkea tuohon odotusarvon laskentaan on huomioitu, kannattaa lukea Pellisen gradu aiheesta: JYX - Maalitodennäköisyyksien mallintaminen jääkiekossa . Tiivistetysti totean, että ainoa isompi puute on laukausta edeltäneet syötöt (tuliko laukaus esimerkiksi poikittaissyötön jälkeen). Tässä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että tuo käyttämäni odotusarvo sisältää myös ohimenneet laukaukset.

Trendi on kuitenkin kuvaajassa aika selkeä, ja uskallan sen perusteella väittää että Helenius pelasi alkukaudesta huomattavasti paremmin kuin sen jälkeen. Päästettyjen maalien käyrä pomppaa nousuun 17. ottelun kohdalla (marraskuun paikallispeli jossa Helenius pommitettiin vaihtoon). Tämän jälkeen Helge pelasi vielä pari peliä (17.11. ja 23.11.) ennen pidempää taukoa. Joulukuussa Helge oli maalilla vain kahdessa pelissä. Onko taustalla niitä huhuttuja vaivoja, vai laskiko taso muusta syystä - sitä en tiedä.

HeleniusExpG.png
 

Fiilis

Rivipelaaja
Viestejä
67
Mistä ihmeen muutamista pisteistä puhut? Siinä on kaksi joukkuetta edessä. Kuutoseksi pääseminen vaatii kahden pudotuspelisarjan voittamista, se on ihan hemmetin kaukana vielä. Runkosarjakuutoseksi pääsy on jo pitkään vaatinut oikeastaan kaikkien omien pelien voiton ja kahden yläpuolella olevan romahduksen joihin ei kuntopuntari ole näyttänyt yhtään viitettä.
Puhun niistä kahdesta ihmeen voitosta, jotka olis ollu 56 ottelun aikana otettavissa, kun ollaan romahdettu milloin mihinkin suvereenisti voitettavissa olevan ottelun aikana. Esim. Laaksosen syöttö Tuppuraiselle vikalla minuutilla tai kärpille tehty hylätty maali tuomarin takia, onhan näitä.. Tässä kohtaa nuoren ilveksen rutiini ei vaan vielä riitä kestämään tämmöisiä ylimääräsiä pistemenetyksiä pitkässä juoksussa. Yritän vain kuvata sitä, että jopa 56 ottelun jälkeen marginaalit ovat seitin ohuet ja top6 on ollut koko kauden realistisesti otettavissa. Eli en löydä epäonnistuneita mistään, vaikka jäätäisiin suorasta paikasta ulos.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
No niin jäivät ennen Ässiäkin. Ja KooKoota, Jukureita ja KalPaa Tuo nyt ei ole mikään saavutus.

O-ho, en uskonut, että joku ottaisi tosissaan tämän lauseen. Jos olen muutamaan otteeseen kirjoittanut, että runkosarja päättyy 7 päivän päästä, niin silloin olen mielestäni osoittanut viestiväni ymmärrystä, että Liigan otteluohjelma ja kilpailusäännöt ovat jotenkin hallussa.

Tuo lause oli leuka/virnuilua/vitsi/keljuilua Jokereiden suuntaan.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Vaikka ilves putoisi säälipleijareissa nämä samat nimimerkit pitävät kautta enemmän kuin onnistuneina. Saa ottaa talteen.

Hyvä, että otit tämän esille, koska asioista voidaan keskustella etukäteen. Kuten olemme myös etukäteen veikanneet, miten Ilves tulee sijoittumaan tänä kautena. Minun näkemystäni kysyttiin ennen kauden alkua, että miten näen Ilveksen tällä kaudella pärjäävän. Kirjoitin, että materiaalin puolesta Ilves sijoittuu välille 10-12 (vai oliko 11-13), mutta uskon, että keskivertoa paremman valmennuksen avulla nousemme tuosta pari sijaa eli sijat 8-10. Aika hyvin näyttäisi pitävän kutinsa. Sinun ennusteesi oli muistaakseni 13-15. Eli tuosta voisi päätellä, että ainakin sinä olet täysin yllättynyt tämän joukkueen suorituksesta.

Kausianalyysia tehdessä tulisi tietenkin nähdä kokonaisuus tai sitten pilkkoa se moniin osiin. Jälkimmäisessä tulisi arvioida myös, että kenen suoritusta arvioidaan. Urheilulehti kirjoitti kausiennakossaan, että Kivellä on materiaali, jolla ei tulla yltämään pudotuspeleihin. Heidän ennakkoonsa nähden Ilves onkin ainoa joukkue, joka ennustetuilta sijoilta 11-15 on noussut pudotuspeleihin. Ellei sitten Sport tee ihmenousua tähän loppuun. Eli voitaneen sanoa, että valmennus on ainakin onnistunut. Loppukausi määrittelee onnistumisen tason. Jos he nitkahtavat runkosarjassa sijalle 10 ja putoavat suoraan 2-0, niin onnistumisen taso on jonkinlainen. Ennakkoa parempi, mutta ei kovinkaan paljon.

Arvioissa on osattava erotella myös se, että kuka arvioi ja miltä kantilta. Uskon, että kannattajista valtaosa (yli 90%) arvioi vain urheilullisen menestymisen. Itse toivon, että osaisin arvioida kokonaissuoritusta mahdollisimman objektiivisesti ja ottaen huomioon lähtökohdat. Yrittäen nähdä Ilveksen suoritus ulkopuolisen silmin. Toivoisin lukijan vielä ymmärtävän sen, että positiivinen arvio ei välttämättä tarkoita sitä, että itse olisin tyytyväinen. Ja vielä vähemmän sitä, että Ilveksessä oltaisiin tyytyväisiä.

Kokonaisarviossa painotan urheilusaavutuksen lisäksi ehdottomasti taloutta. Ilves ei ole kertaakaan 2010-luvulla edennyt pudotuspeleihin siten, että se olisi tehnyt taloudellisen plussan. Tarkoittaa mm sitä, että joukkue on ollut mm kapasiteettiin nähden liian kallis. Tällä kaudella meillä on mahdollisuus tehdä Ilveksen lähihistoriassa poikkeus. Pudotuspelipaikka varmistettiin jo ajoissa, mikä on poikkeuksellista Ilvekselle ja luotan, että tämä kausi tulee tuottamaan taloudellisen voiton. Me tiedämme jo myös sen, että Ilveksen julkisuuskuva on ollut tällä kaudella positiivinen ellei jopa erittäin positiivinen. Ilveksen pelityylistä on pidetty, Ilves oli vielä hetki sitten eniten Liigassa yleisömääriä kasvattanut seura, Ilveksestä on noustu maajoukkueisiin (miehet ja nuoret), kaksi nuorten maailmanmestaria, jotka ovat saaneet paljon vastuuta, useita uusia pelaajia noussut kansan tietoisuuteen etc...

Mikäli Ilves tekee taloudellisen voiton, niin 14 muun seuran edustajat pitäisivät Ilveksen tämän kauden suoritusta yllättävän hyvänä. He ovat tottuneet näkemään Ilveksen Liigan pohjasakkaan kuuluvana seurana, jossa mikään ei onnistu.

Ilves asetti itselleen kovan tavoitteen viestimällä syyskuussa 2017, että Ilves nousee tällä kaudella TOP-6 joukkueeksi ja ensi kaudella jo pysyvästi TOP-4 joukkueeksi. Järjettömän kovat tavoitteet, kun puhutaan pysyvyydestä ja otetaan huomioon muiden seurojen resurssit ja Ilveksen lähtökohdat. Tästä osasta strategiaa olen paljon kirjoittanutkin. Asetetaan tuo tavoite hetkeksi perspektiiviin. Kuvittele, että Ässät rämpisivät 3-4 peräkkäistä kautta tämän jälkeen samalla tavalla kuin nyt. Tällöin heidän lähtötilanne olisi ehkä suht lähellä Ilveksen tilannetta 2017. Mikäli Ässien johto tuolloin julkaisisi strategian, että he ovat kahden kauden jälkeen sijalla kuusi ja kolmannen kauden jälkeen pysyvästi Liigassa välierissä ja pelaisivat CHL-liigaa, niin täällä varmaan nähtäisiin Ässien tavoitteet yliampuvana. Jos Ässät kuuden vuoden rämpimisen jälkeen pelaisivat koko kauden keskikastissa, mutta päätyisivät sijalle yhdeksän, niin harvassa olisivat täällä ne henkilöt, jotka pitäisivät Ässien suoritusta heikkona. He eivät saavuttaneet kovaa tavoitettaan, mutta olivat Liigassa selkeä poikkeus totuttuun.

Mikäli Ilves putoaa säälipelijareissa, niin se on itselleni suuri pettymys, koska tämä kausi on tuottanut poikkeuksellisen paljon positiivisia elämyksiä. Nuo esitykset ovat luoneet toivon, että pystymme kaatamaan muita keskikastin joukkeita. Rajun pettymyksen nieltyäni ja saadessani hieman etäisyyttä pettymykseen, niin toteaisin kauden olleen positiivinen yllätys varsinkin mikäli talous jatkaisi menoa eteenpäin. Keväällä kuulemme myös ensi kauden joukkueesta ja oma odotusarvoni on, että Ilves olisi pysyvästi nousemassa lähemmäksi keskikastia ja lähtökohtaisesti tulisi pelaamaan pudotuspelejä myös ensi kaudella.

Tiedostaen sen, että Ilveksellä on erittäin kokematon joukkue pudotuspeleissä, niin lienee kaikille selvää, että tulee vastaan HPK, SaiPa, HIFK tai JYP, niin selviytyminen neljännesvälieriin on vaikea tehtävä. Lähes puolelle joukkueesta lauantaina 16.3 pelattava matsi on uran ensimmäinen pudotuspeli Liigassa. Ja tässä luvussa eivät ole mukana Flood tai Halmo. Kokemuksen merkitys kasvaa yleensä pudotuspeleissä.

Piiiitkä raapustus, mutta ehkä pointtini tuli selväksi. Ilveksen kausi (talouden tulee olla plussalla) on jo nyt omasta mielestäni osittain plussan puolella. Tai ainakin Ilvekselle poikkeuksellisen hyvä. Täällä ei ole osattu pitää kuluja kurissa ja pysytty samalla edes keskikastissa. Pudotuspelien toisen kierroksen näen tarpeellisena. Se toisi mukanaan rahaa, jolla saataisiin vanhoja velkoja vähennettyä mahdollisimman paljon. Toinen kierros myös toisi meidän kokemattomille pelaajille kokemusta pudotuspeleistä. Ja ennen kaikkea se olisi näyttö kaikille, että Ilves on tulossa.

Mikäli toiselle kierrokselle päästäisiin ja siellä pudottaisiin, niin sekin olisi itselleni pettymys. Toivottavasti täällä jokainen tiedostaa, että tappiot ja ottelusarjojen häviämiset korpeavat pelaajia huomattavasti enemmän kuin kannattajia tällä palstalla.

Tämä kirjoitus näin etukäteen, ettei tarvitse myöhemmin keskustella jälkiviisaudesta.
 

Arzamas

Luottopelaaja
Viestejä
1 867
Koska olen melko kunnianhimoton paskiainen, olen joka tapauksessa tyytyväinen siihen että eteenpäin on menty, ja jännitystä riittää tänä vuonna myös ainakin sääläreihin.

Jos siellä tulee lähtö lauluun, niin kyllähän se pistää vituttamaan pari päivää, mutta en kyllä lähde siitä ketään lynkkaamaan. Perinteinen ensi kausi tulee joka tapauksessa. Kerrankin näyttäisi voivan luottaa siihen että ensi kausi myös toteutuu Ilveksen osalta.
 

Paatelainen

Guest
Itse en ole pitänyt Ilveksen TOP-6 sijoitusta todennäköisenä, mutta hienon kauden pelannut joukkue on pitänyt tuon sijoituksen mahdollisuuksien rajoissa yllättävän pitkään. Vaikka todennäköisyydet eivät ole ollut pitkään aikaan yli 50%, niin harva olisi uskonut, että viisi peliä ennen runkosarjan loppua TOP-6 oli Ilveksen käsissä.

Kuluva kausi on 2010-luvulla ensimmäinen, joka osoittaa, että Ilves on noussut ”pohjasakasta” kohti keskikastia. Koko kausi pudotuspelijoukkueiden joukossa ja talous tämän kauden osalta vatupassissa. Ja tämä oletuksella, että tilikauden tulos on plussalla. Toissakaudella noustiin lopulta pudotuspelien toiselle kierrokselle, mutta tilikauden karu tulos paljasti mm sen, että joukkue oli rajusti yli budjetin.

Ja juurihan varmistui, että Jokerit jäivät ennen Ilvestä kesälomille.

Nuo skenaariot missä Ilves voittaa kaikki loput pelinsä on ollut ihan huumoriosastoa. Miten se nyt yhtäkkiä alkaisi voittamaan kaikki pelinsä. Näillä on pidetty keinotekoisesti yllä tätä illuusioita että top 6 on ihan näppösissä.

Ymmärrän, että tähän sosiaalikiekkoiluun kasvaneet ovat haltioissaan kun päästään pleijareihin ja pidetään sijoja 9 ja 10 eteenpäinmenona, mutta ymmärrän vallan hyvin myös sen, että monet eivät tätä kukkukakkaa niele. Viime kauden tavoite oli uida pleijareihin ja se ei onnistunut. Jos nyt joukkue jäisi sijoille 9-10 niin onhan se saavutus johon olisi pitänyt päästä viime kaudella ja kun laittaa tällaiset meriitit exceliin niin ei se näy urheilullisena eteenpäin menona. Toivotaan että tällaisiin sääleistä katsomoon skenaarioihin ei jouduta, sillä olisihan se kyllä kova kolaus Ilvekselle ja Ristolle.
 

pelikirja

Luottopelaaja
Viestejä
4 490
Ois ny voinu pikkasen panostaa siihen rosterin kiekollisuuteen ja maalinteko voimaan mutta Jalon mielestä ei tarvittu ketään.
 
Ylös