Ilveksen pelitapa

Tarinankertoja

Luottopelaaja
Viestejä
3 357
Kokoonpano tai top5 ketjujen keskuteluun, mutta premmin tänne sopivana...


Ongelma ei ole puuteet kokonpanossa tai jonkun yksittäisen pelaajan pelaamisesta tai ei.


Ongelma on pelitavallinen.

Ilves pyrkii käyttämään luistelunopusylivoimaansa, joka harjoitusotteluissa tuotti hyvää jälkeä. Ongelmana nyt kahdessa pelissä on olut, että tätä luisteluylivoimaa ei pelien alussa ole näkyvissä.

JA sitten kun se tulee pelin edetessä esiin, ei sitä pystytä hyödyntämään, koska pyritään pelaamaan liian nopeasti. Eli pelinopeus on liian kova taitoihin nähden. Syötöt ovat liian pitkiä joiden antaminen ja vastaanottaminen on aina hankalaa. Aina kun kiekkoa on tuotu jalalla, on luisteluvoimasta ollut hyötyä, mutta mitään koordinoitua nopeaan luisteluun yhdistynyttä nopeaa kiekonliikettä ei olla nähty kuin hetkittäin.

Koska pyrkimys kiekon nopeaan liikkeeseen ei onnistu, kiekko elää ja pomppii ja se johtaa siihen, että kiekosta joudutaan painimana vastustajan kanssa. Ja tässä taas nuori joukkue ei ole omimmillaan. Lukko peli oli hyvä osoitus tästä.

Heti kun peli on hieman hitaampaa pelinopeudeltaan, niin että syötöt löytävät omat pelaajat, tulee liikenopeus ja henkilökohtainen taitostaso esiin. Tästä osoituksena lähes kaikki tehdyt maalit, jotka ovat syntyneet suht passiivisista tilanteista hyökkäysalueella. Lyhyistä syöttösuunnista, joita liikkeellä on saatu aikaan. YV maalit ja Tapparapelin maalit olivat lähes kaikki tällaisia.

Sen sijaan harkkapeliessä nähtyjä nopeitten kääntöjen jälkeisiä nopeita YV hyökkäyksiä ei ole juuri nähty, vaikka sellaisia on pyritty viljelemään. Syötöt vaan ei napsu lapoihin.. Joko syöttö on liian vaikea tai vastaanottoasento on huono.

Se, että nopeat käännöt eivät oikein ole onnistuneet, kielii viisikon ajotusten ongelmasta. Tällöin pitäisi välillä yksinkertaisesti hidastaa peliä, ottaa se viivelähtö ja katsoa, että ne syöttömatkat ovat lyhempiä ja syöttö napsuu liikkeessä oikeaan suuntaan olevalle pelaajalle. Saatasiin pelata enemmän kiekolla, ja saada sitä kautta itseluottamusta meidän keikkotaitaville pelaajielle.

Nyt kun sekä luistelunopeutta että pelinopeutta pyritään pitämään korkeana on seurauksena nähty koohotus.

Se on pienestä kiinni ja jos ja kun se pelitapa lähtee rullaamaan, on muilla joukkueilla tekemistä Ilveksen pysäyttämiseksi.
 

JörgenJönssön

Luottopelaaja
Viestejä
1 653
Edellisen perusteella ei tule riittämään bensa kovin pitkälle. Tulkitsen, että käytössä on vain nopea lähtö ja pyrkimys nopeisiin vastaiskuihin. Tammisen pelikirjaa mukaellen.
 

LuikuriTattinen

Luottopelaaja
Viestejä
3 332
Paljon vaikuttaa hakamettän paska jää tuohon pelitapaan. Lätkä ei lusita jäällä kunnolla ja syöttely vaikeaa sen takia.

Mutta tuo viisikko repeää, varsinkin puolustusalueella ei tiedetä kenen pitäs tehdä mitäkin. Hyökääjät eniten purjeessa
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Ilves joutuu taas ottamaan napsun pois hyökkäysnopeudesta; jos yrittää olla kuin Kärpät, viisikkopelin pitää olla synkronoidumpaa. Kuten edellä selvitetään, ajoitusten pitää olla kohdillaan ja suorittamisen huolellista, jotta peli ei menisi roiskimiseksi.

Eri asia sitten on, onko syynä taitovaje vaiko se, ettei peliä ole opetettu riittävästi. Omasta mielestäni tupsukorvilla pitäisi nyt olla eväät nähtyä parempaan.

Ilveksellä pitäisi myös olla erilaisia rytmejä, koska vastustajat osaavat nyt varoa Ilveksen suorahyökkäämistä. Oman haasteensa tuo sekin, että tällä kaudella useimmat joukkueet puolustavat omaa aluetta tukkimalla keskustan. Siksi tilanteet pitäisi kyetä tunnistamaan paremmin kuin esimerkiksi Parikka teki Raumalla.

Ylihyökkääminen ja vähän sinne päin suoritettu puolustaminen maksoivat pisteitä viime kaudella, eikä tämän sesongin alku viesti siitä, että tilanne olisi oleellisesti parantunut.
 

jäsen J

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
529
Tämmönen on alkukauden tulos,kun saadaan pelata,"omilla vahvuuksilla" kun ei tarvi kentällä pelätä virheitä,ei auta yksilön vahvuudet hirveästi,jos niitä virheitä tulee perkeleesti. Myös olen kiinnittynyt huomioita,että yritetään ns,hienoa maalia. Ja omissa soi hetken päästä.
Avaus peli myös pitäisi laittaa kuntoon,ilveksen pitäisi olla liigan vauhdikkaita joukkuieita, ei vaikuta siltä.kulmiin pyörimiksi jää..
 

LuikuriTattinen

Luottopelaaja
Viestejä
3 332
Tästä saadaan syyttää vai ja ainoastaan valmennusta. Pojilla noussut pissi päähä ja leikitään parempaa pelaajaa, mitä ollaankaan. Kukaan viisikosta ei tiedä, kuka ottaa kenetkin kiinni. Vois Karri vähemmä ryypätä kesällä, niin motia riittää sitte Liigaanki. Nimimerkillä, pyörii paljon Siurossa....
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Jos jatketaan pelitapakeskustelua täällä, niin Antti Pennanen on sanonut jääkiekon ja jalkapallon suhteesta toisiinsa: "Jalkapallojoukkueilla on kyky muokata peliä enemmän kuin jääkiekkojoukkueilla. Onneksi minulla on hyviä jalkapalloystäviä, jotka auttavat ymmärtämään peliä. He auttavat löytämään toistuvuutta."

Olen jo vuosien ajan toivonut, että Ilveksellä pitäisi olla valmentajat, jotka eivät vain ratsasta pelin evoluution aallonharjalla, vaan suorastaan ohjaavat sitä. Jotkut ovat kyseenalaistaneet tämän vaatimuksen väittämällä, ettei Ilveksellä ole varaa kaikkein parhaimpiin valmentajiin, jos ei pelaajiinkaan.

Mutta jos HPK:lla on varaa Pennaseen, miksei siis Ilves voisi löytää omaa pennastaan?
 

jurgen

Tähtipelaaja
Viestejä
13 994
Jos jatketaan pelitapakeskustelua täällä, niin Antti Pennanen on sanonut jääkiekon ja jalkapallon suhteesta toisiinsa: "Jalkapallojoukkueilla on kyky muokata peliä enemmän kuin jääkiekkojoukkueilla. Onneksi minulla on hyviä jalkapalloystäviä, jotka auttavat ymmärtämään peliä. He auttavat löytämään toistuvuutta."

Olen jo vuosien ajan toivonut, että Ilveksellä pitäisi olla valmentajat, jotka eivät vain ratsasta pelin evoluution aallonharjalla, vaan suorastaan ohjaavat sitä. Jotkut ovat kyseenalaistaneet tämän vaatimuksen väittämällä, ettei Ilveksellä ole varaa kaikkein parhaimpiin valmentajiin, jos ei pelaajiinkaan.

Mutta jos HPK:lla on varaa Pennaseen, miksei siis Ilves voisi löytää omaa pennastaan?

Mahtaisko Salon Olli olla juur tämän tyylinen uudistaja?

Näin ainakin itse olen ymmärtänyt.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Risto Jalo on pitkän uransa aikana ehtinyt kokea myös kriisitilanteita, mutta tuskin hänelläkään on hallussaan sellaista viisasten kiveä, joka tepsii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Urheilu on kuitenkin niin monisyinen asia.

Jalon pelaajauran kriiseistä pahin taisi tapahtua syksyllä 1986, jolloin Ilves hyvän alun jälkeen ajautui seitsemän ottelun tappioputkeen. Silloin valmentajan vaihtaminen auttoi, ja joukkue pelasi Matti Kaarion johdolla pääosin hyvän loppukauden Jalon johtaessa orkesteria kaukalossa.

Toinen kriittinen kausi oli 1991-92, jolloin Ilves oli koonnut olemattomalla rahalla nimekkään ja kalliin joukkueen. Seuran talous olisi joten kuten saatu pelastettua, jos urheilullista menestystä olisi tullut, mutta niin ei kuitenkaan käynyt, ja konkurssikypsä seura putosi Mäkelän ja Manngardin syliin. Kapteeni Jalo johti päävalmentaja Anatoli Bogdanovin vastaista rintamaa, mikä ei missään tapauksessa ollut omiaan parantamaan tilannetta.

Jalon toimitusjohtaja-ajan edellinen kriisi tapahtui kaudella 2002-03, jolloin Ripa epäonnistui sekä joukkueen kasaamisessa että päävalmentajanimityksessä - vieläpä kahdesti. Silloin Jalo päätyi vaihtamaan valmentajaa, ja hän kovasi Selinin HPK-ajoiltaan tuntemallaan Teijo Räsäsellä. Pelaajat eivät kuitenkaan ostaneet muutosta; Räsänen ei saanut joukkueen luottamusta, ja kaudesta tuli pannukakku.

Kaikille lienee selvää, että tämä kausi on Ilvekselle erityisen tärkeä. Jotta seuran strategiaa pystyttäisiin toteuttamaan myös jatkossa, tämän kauden olisi suonut sujuvan mahdollisimman seesteisissä ja positiivisissa merkeissä. Moni pelaaja lähtee tämän sesongin jälkeen, ja ensi kauden joukkuetta pitäisi kohtapuoliin lähteä jo rakentamaan. Esimerkiksi valmentajakuvioiden pitäisi olla selvillä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, samoin rahoituksen.

Kivi ei missään tapauksessa voi olla ensi kauden päävalmentaja, mutta jos hän saisi nyt potkut, samalla ovenavauksella lähtisi todennäköisesti myös Kiven seuraajana pidetty Salo. Jos Ilves-johto päätyy Kiven erottamiseen, mistä mitat täyttävä korvaaja? Kutsuisiko Jalo apuun vanhan pelikaverinsa Summasen? Tämähän ei nykyään ole sellainen valmentaja, joka houkuttelisi puoleensa pelaajia.

PS: kirjoitin tämän vahingossa väärään ketjuu, piti olla Ilveksen nykytilanne -ketjussa. Mutta olkoon.

Pelitavan suhteen avainkysymys on nyt se, lähteekö Ilves yksinkertaistamaan peliään, vai yritetäänkö valittua pelitapaa ja ennen kaikkea sen toteuttaista parantaa.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Kivi ei missään tapauksessa voi olla ensi kauden päävalmentaja, mutta jos hän saisi nyt potkut, samalla ovenavauksella lähtisi todennäköisesti myös Kiven seuraajana pidetty Salo. Jos Ilves-johto päätyy Kiven erottamiseen, mistä mitat täyttävä korvaaja?

Miksi Salo lähtisi sinun mielestäsi todennäköisesti?

Itse näen asian siten, että ratkaisevampaa on se, miten kulisseissa on sovittu ensi kauden valmentaja-asiat, mikäli ne ovat jo maalissa. Mikäli Kivi saisi potkut, niin ratkaisevaa on se, onko Salon kanssa jo tehty sopimus ensi kauden päävalmentajuudesta tai ovatko neuvottelut vielä kesken. Tällöin en usko, että Salo lähtisi. Mikäli puolestaan Salo olisi jo tehnyt sopimuksen Kerhoon tai muualle, niin silloin Salo saattaisi lähteä Kiven kanssa samanaikaisesti. Salo ja Myrrä ovat olleet hyvä tiimi, joten jälkimmäisen tilanteen vallitessa Salo saattaisi kuitenkin jäädä hoitamaan kauden loppuun.
 

Toskala 35

Rivipelaaja
Viestejä
94
Kyllä mahdollinen valmentajan vaihdos olisi aika kimurantti korvata. Tuo Summanen saattaisi olla missä tahansa joukkueessa hyvä loppukauden herättelijä mutta ei missään tapuksessa pitempää sopimusta. Pelaajia olisi vaikea houkutella tulevalle kaudelle. Pitäisi myös varmistua että Salo jatkaa ja hänelle olisi ensi kaudelle luvassa vastuuvalmentajan paikka ellei saatavilla olisi jotain Kari Jalosta,Antti Pennasta tai jotakin muuta vastaavaa vapaata valmentajaa jolla näyttöjä riittää lähivuosilta. Salohan ei ole muuten menossa Hämeenlinnaan sillä siellähän Petteri Sihvonen ottaa Pennasen jälkeen valmentajan vetovastuun. Suikkanenkin olisi ehkä loppukauden ajan harkittava valmentaja. Paineettomissa paikoissa onnistunut mutta ei myöskään pitkien tai liikaa paineita aiheuttavien projektien valmentaja. Tampereellahan paineita riittää aina vaikka peli kulkisi ja menestyisikin. Historia velvoittaa.
 

Rouhija

Luottopelaaja
Viestejä
6 690
Salohan ei ole muuten menossa Hämeenlinnaan sillä siellähän Petteri Sihvonen ottaa Pennasen jälkeen valmentajan vetovastuun.

Nyt on tainnut mennä puurot ja vellit sekaisin? Sihvonen ei tule valmentamaan enää koskaan yhtään missään. Kerhon vaihtoehtoina ovat ilmeisemmin Olli Salo sekä Saksassa tällä hetkellä valmentava Matti Tiilikainen, joka on tuttu Kerhon junioreista.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Valmentajilla näyttäisi olevan yleisesti tietynlainen koodisto, johon kuuluu se, että päävalmentajan saadessa potkut koko tiimi lähtee. Aikoinaan kiekkopiireissä paheksuttiin laajasti Westerlundin ratkaisua siirtyä maajoukkueen päävalmentajaksi Summasen erottamisen jälkeen. Myös HIFK:n viime talven ratkaisua kritisoitiin kovasti, vaikka Pikkaraisen pesti tämän kauden päävalmentajaksi oli jo aikaisemmin julkistettu. Ilves ei ole ainakaan toistaiseksi julkistanut Salon sopimusta.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Aamulehdessä Niko Peltola antoi alivoimapelin kohentumisesta kiitosta Salolle, jonka johdolla av-peliä on käyty läpi.

"Alivoima tuntuu nyt paljon helpommalta kuin aiemmin, koska pelaajien roolit on puhuttu selväksi."

Arvannette, että tuossa kohtaa piti hieraista silmiään: että av-roolit on saatu selvitettyä siinä vaiheessa, kun runkosarja on hyvässä vauhdissa. Onko muukin tekeminen ollut samalla tasolla?
 

toskala

Luottopelaaja
Viestejä
8 717
Risto Jalo on pitkän uransa aikana ehtinyt kokea myös kriisitilanteita, mutta tuskin hänelläkään on hallussaan sellaista viisasten kiveä, joka tepsii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Urheilu on kuitenkin niin monisyinen asia.

Jalon toimitusjohtaja-ajan edellinen kriisi tapahtui kaudella 2002-03, jolloin Ripa epäonnistui sekä joukkueen kasaamisessa että päävalmentajanimityksessä - vieläpä kahdesti. Silloin Jalo päätyi vaihtamaan valmentajaa, ja hän kovasi Selinin HPK-ajoiltaan tuntemallaan Teijo Räsäsellä. Pelaajat eivät kuitenkaan ostaneet muutosta; Räsänen ei saanut joukkueen luottamusta, ja kaudesta tuli pannukakku.

Itse kyllä olen lukenut aikanaan Veikkaaja-lehdestä että päätös antaa Selinille potkut oli Manngardin. Ja Manngard antoi Jalolle nimenomaan ohjeet että Selinin saa kutsua toimistolle vasta sitten kun hän ja Jääskeläinen ovat sieltä poistuneet ettei vaan tarvitse asiasta Selinin kanssa puhua eikä sitä hänen kanssaan läpikäydä. Siihen kuka Räsäsen keksi tuoda palavaa taloa sammuttamaan en tiedä oliko Jalon keksintö vai jonkun muun.
 

Arzamas

Luottopelaaja
Viestejä
1 866
Arvannette, että tuossa kohtaa piti hieraista silmiään: että av-roolit on saatu selvitettyä siinä vaiheessa, kun runkosarja on hyvässä vauhdissa. Onko muukin tekeminen ollut samalla tasolla?

Varmasti näin on kun Aamulehdessä niin sanotaan.
 
Ylös