Yleinen Ilves Ry:n keskustelu

oowee

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
620
Koitin etsiä jos tällainen jostain löytyisi mutta ei osunut silmään. Modet sitten yhdistää / siirtelee mitä vain jos jostain löytyy.

Muksut ovat olleet nyt kolmessa lajissa Ilves Ry:n seuroissa ja pitää kyllä todeta, että en oikein ymmärrä tätä toimintaa. Ainoa yhteinen asia on Ilves-päivä ja muuten tapellaan harrastajista ja vielä todella nuorella tasolla. Lajeja ei voi markkinoida ristiin vaan jokainen keskittyy vain itseensä.

Ry:n sivuilta poimittua:

"Ilves ry organisoi nuorille puitteet harrastaa eri lajien joukkueurheilua asiantuntevassa valmennuksessa. Seuramme pyrkii myös kaikessa toiminnassaan noudattamaan reilun pelin henkeä, sekä innostamaan ja kannustamaan nuoria tyttöjä ja poikia jatkamaan liikuntaharrastustaan mahdollisimman pitkään."

"Suurimmalle osalle lapsista pelaaminen on lähinnä rentoa harrastustoimintaa ja yhdessäoloa, joka tuottaa kivoja kokemuksia. Pelaajan osaamisen tasoon katsomatta löytää jokainen juniori porukasta varmasti oman paikkansa ja roolinsa. Samalla lapsi saa ammattiohjauksessa hyvää oppia mm. ryhmän jäsenenä toimimisesta."


Tässä sitä ihmettelee, miten tähän ajatusmaailmaan sopii havainnot kuten esimerkiksi se, että Silja-turnauksessa kiekon tai ringeten mainosten jakeluun reagoitiin nihkeästi ja kommentti oli "ei teitä nyt oikein estääkään voi". Tai että ringette ja jääkiekko eivät saa luotua yhtenäistä kasvualustaa tytöille, ei ole oikeastaan edes minkäänlaista keskusteluyhteyttä. Tässä on helvetin helppo luovia kaikkien kolmen lajin harrastajien isänä.

Oli tarkoitus jakaa nuoremman tyttären Futisliiga-joukkueen WA-ryhmään talvilajin mainos. Pitää ensin kuulemma varmistaa jalkapallon puolelta, ettei vaan tule pahaa verta. Ei jumalauta oikeasti.

Jäsenmaksu Ry:lle maksetaan kerran vuodessa. Ja jos oikein kaivamalla kaivaa niin voi löytää lomakkeen jolla voitiin muista lajeista hakea hyvitys maksusta, se kun kuuluu osaksi toimintamaksua. Olisi mielenkiintoista nähdä numerot paljonko näitä jää hakematta.

Tammista kävin kuuntelemassa tyttökiekon puolella vanhempaintilaisuudessa sen verran, että seuraavalla viikolla tyttö ilmoitettiin poikien joukkueeseen kun usko mistään panostuksesta mureni sen 20 minuutin aikana mitä jaksoin kuunnella. Kuitenkin nauttii pelaamisesta tyttöjen kanssa ja onneksi on mahdollista käydä pelaamassa vaikka treenaakin poikien kanssa.

Jos haluaa nopean tiivistyksen siitä, mitä Ilves Ry todennäköisesti tällä hetkellä pääasiassa on, saa sen kun käy katsomassa Instagramista viime Joulun kalenterin. Pönötyskuvia hallituksesta, juhlabileitten menua ja kaikkea muuta paitsi lasten urheilua. Sen kuitenkin pitäisi olla se kivijalka minkä päälle kestävä ja jatkuva toiminta rakennetaan.

Lapsilla on hienoja joukkueita. Ilves on hieno seura. Mutta yhteistyötä se ei osaa pätkääkään.
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 877
Tärkeä aihe ja hyvä nosto. Monilajiseurassa eri lajien välillä olevan yhteistyön soisi olevan kyllä parempaa. Varsinkin jalkapallon Futis-Liigan tuhansista harrastajista löytyisi varmasti lisää harrastajia talvilajeihin ja talvilajienkin keskinäinen mustasukkaisuus tuntuu turhalta. Eiköhän niihin jalkapallon talviryhmiin ja ikäkausiedustuksiin löydy pelaajia, vaikka kesällä jaettaisiinkin mainoksia saman seuran ringette-, jääkiekko-, futsal- tai salibandytoimintaan.

Uutisissa nousee vähän väliä esille kuinka tutkimustenkin mukaan eri lajien harrastamisesta on paljon hyötyä lapsille. Niin huipulle tähtääville kuin ihan vain harrastuksen vuoksi urheilevillekin.

Esimerkiksi Ilveksen ringette- ja tyttökiekkopuolet voisivat ihan hyvin järjestää yhdessä ne ensimmäiset luistelukoulut. Luistelemaan oppiminen on kuitenkin samanlaista kummassakin lajissa ja muutenkin molempia lajeja harrastavia on ollut hyvin tyypillisesti. Parempi yhteistyö voisi mahdollistaa molempien lajien harrastamisen pidempään ilman tarvetta valita jomman kumman välillä. Siitä hyötyisi niin lapset kuin lajit harrastajien isomman määrän muodossa.

Kaikessa yhteistyössä on se vaara, että lapsi ajautuu lopulta juuri sen toisen lajin pariin, jos ja kun valinta on jossain vaiheessa tehtävä. Mutta mitä sitten? Niin voi tapahtua ja tapahtuu jo nyt ilman yhteistyötäkin. Tärkeintä on kuitenkin, että lapset löytävät heille itselleen parhaiten sopivan lajin ja ryhmän. Mikä sen parempi, jos sitä lajia voi harrastaa pelipaidassa, jossa on Ilveksen logo.

Juniorit ja heidän vanhemmat ovat tietysti lajeille merkittävä rahanlähde. Yhdistyksen tehtävä on kuitenkin huolehtia, että jokaisella lajilla on riittävät resurssit ilman sitäkin, että harrastajista tarvitsee kilpailla mustasukkaisesti saman seuran sisällä.

Ilveksessä olisi palloilun monilajiseurana mahdollista kokeilla ainakin harrastajatasolla sellaisia ryhmiä, joissa sama porukka harjoittelisi eri lajeja. Koska eri lajeissa tarvitaan ainakin osittain erilaisia varusteita tuollaisessa ryhmässä pitäisi olla osa varusteista seuran puolesta. Vähän kuin koulun liikuntatunneillakin on. Hämmästyttää, että suurseurassa ollaan niin klikkiytyneitä omiin lajeihin, että tällaisen perinteisen "kyläseurayhteistyön" mahdollisuudet on unohdettu lähes kokonaan.

Lajien harrastajien välillä tapahtuva yhteistyö voisi parhaassa tapauksessa heijastua myös eri lajien edustusjoukkueiden otteluiden katsojamääriin, kun eri lajit ja ihmiset niiden ympärillä tulisivat tutummiksi isommalle ihmisryhmälle.

Paljon puhutaan Ilves-perheestä ja kyllähän se jossain Särkänniemen Ilves-päivässä näyttääkin massiiviselta. Valitettavan usein se näyttäytyy käytännön elämässä kuitenkin enemmän mainoslauseelta tai ainakaan se perhe ei ole kovin yhtenäinen, vaan enemmänkin kateellinen toisilleen.
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 877
HIFK:lla on muuten ollut ainakin muutaman vuoden monilajiprojekti, jossa on mahdollistettu seuran sisällä eri lajien harrastaminen niin, että harjoitukset eivät mene päällekkäin ja harrastajille ei tule päällekkäisiä maksuja. Lajeina tuossa on mukana jääkiekko, jalkapallo, käsipallo ja voimistelu. Muistui asia mieleen, kun näin uuden toimintakauden mainoksen somessa.
En muista nähneeni Ilveksellä vastaavaa. Periaatteessa Tampereella pystyisi hieman vastaavaan myös Koovee ja Pyrintö, mutta osittain eri lajeilla. En osaa sanoa, onko niissäkään seuroissa vastaavaa monilajitoimintaa käytännössä.
 

oowee

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
620
HIFK:lla on muuten ollut ainakin muutaman vuoden monilajiprojekti, jossa on mahdollistettu seuran sisällä eri lajien harrastaminen niin, että harjoitukset eivät mene päällekkäin ja harrastajille ei tule päällekkäisiä maksuja. Lajeina tuossa on mukana jääkiekko, jalkapallo, käsipallo ja voimistelu. Muistui asia mieleen, kun näin uuden toimintakauden mainoksen somessa.
En muista nähneeni Ilveksellä vastaavaa. Periaatteessa Tampereella pystyisi hieman vastaavaan myös Koovee ja Pyrintö, mutta osittain eri lajeilla. En osaa sanoa, onko niissäkään seuroissa vastaavaa monilajitoimintaa käytännössä.


Lahdessa tätä on tehty yli seurarajojen. Jalkapallo, salibandy ja jääkiekko ovat optiomoineet harjoitusaikoja ja tehneet paketteja hinnoitteluun.

Eli kolme seuraa saa tehtyä sen mitä yksi joka sen voisi tehdä karttaa. Sen sijaan saa hakea itse jäsenmaksuhyvityksiä
 

oowee

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
620
Etten muuten vaikuta täysin negatiiviselta persläveltä niin pitää todeta, että kun operoidaan joukkuetasolla niin olen saanut vain huikeita kokemuksia, on kyseessä sitten ollut tyttöjen kiekko, ringette tai futis.

Siellä on joukkueet täynnä aivan mahtavia vapaaehtoisia. Tai kun ollut jossain leirin valmennusryhmissä niin sama homma.

Tuo asenne kun saataisiin virtaamaan läpi seuran niin voi veljet mitä hienoutta olisi käsissä.
 

dr Origo

Luottopelaaja
Viestejä
1 880

"Ilves Murisee on ilmestynyt!
26.10.2022

Syksyn 2022 Ilves Murisee on ilmestynyt!
Hae oma lehtesi Ilves ry:n toimistolta (Rieväkatu 12) tai tutustu digitaaliseen versioon Aamulehden nettisivulla: Ilves Murisee syksy 2022.
Ilves Murisee -lehden levikki on 100 000 kpl ja se jaetaan Aamulehden liitteenä Tampereelle sekä osaan Pirkanmaan lähikunnista.
Ilves Murisee ilmestyy kaksi kertaa vuodessa."
 

Jarno Saarinen

Luottopelaaja
Viestejä
1 667
Mikään ei ole 10 vuoden aikana siis muuttunut, Ilves ry tarvitsee samanlaisen siivouksen ja toimintojen kuntoon saattamisen mitä Jalon johdolla hockey oy.lle tehtiin.
Vähemmän on enemmän mentaliteetilla varmaan kannattaisi aloittaa. Ja hyvän yhteistyön kautta ulkoistaa suurin osa harrastus toiminnasta ja keskittyä terävimpään kilpaurheilun kärki toimintaan.
 

oowee

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
620
Kun puhutaan Ilves-perheestä niin tässä kuvassa on samassa jalkapallo, ringette ja tyttökiekko. Yhteensä 8 edustusta.

D9FE42D5-9501-4C73-BB83-580E36277E72.jpeg


Ja se onkin ehkä tällä hetkellä se Ilves-perhe. Yksittäiset perheet ylittävät lajirajat. Lajit sitten eivät saa hommiaan jiiriin yhteistyön kannalta.

Voin rehellisesti todeta, että meillä mietittiin ringeten osalta BLD:n toimintaa, kiekossa ei onneksi ole mietittävää ja joukkueiden sisällä tyttökiekossa puhalletaan kyllä yhteen hiileen.

Futisliiga on kyllä meidän kannalta mahtava keksintö. Matalan kynnyksen toimintaa mahtavilla vapaaehtoisilla
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 877
Tämä lienee vähinten huono vaihtoehto aiheelle, jos ei halua aloittaa uutta ketjua.

Ilves on ehdolla Urheilugaalassa vuoden seuraksi. Tänä vuonna erityisteemana on vapaaehtoisuus, mikä toteutuu Ilveksen junioritoiminnassa todella monella tavalla. Monilajiseuran eri lajeja mitenkään syrjimättä suurin vapaaehtoismäärä lienee Futis-Liigassa, jossa ei pelaisi joka vuosi tuhansia pelaajia ilman vapaaehtoisia. Muissakin seuran lajeissa vapaaehtoisilla on elintärkeä rooli.Jos jossain Ilvestä pitäisi kehua, niin joistakin ongelmista huolimatta tässä seura on kuitenkin aika hyvä. Ainakin Suomen mittapuulla. Yksi haaste on sitten melkein joka lajissa,kun harrastustoiminnasta pitäisi ottaa joukkueena askel huippu-urheiluun, joka on myös bisnestä. Tällä hetkellä siinä ei tunnu pärjäävän kuin jääkiekon miesten joukkue ja senkin historia on ollut aika synkkä ammattilaisurheilun aikakaudelta. Toki monessa lajissa seura tuottaa edelleen yksittäisiä huippupelaajia, mutta liian usein jokin toinen seura poimii ne Ilveksen kasvattamat hedelmät.
 

oowee

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
620
Nyt on taas tosi positiivisella liikkeellä.

Futisliigassa pienemmän tytön ensimmäisiin treeneihin mennessä ei paikalla yhtään valmentajaa, vain alueen yhdyshenkilö mutta ei valmentajaa seuran puolesta vaikka tiedossa oli ettei vapaaehtoista vielä ollut. Mutta viestittiinkö tästä, no ei tietenkään. Laskun eräpäivä toki on ennen kauden alkua, hienoa maksaa palvelusta jota tarjoaja ei voi tuottaa.

Toinen juttu, jääurheiluun. Olen aiemminkin keskustellut tästä lajien välisestä yhteistyöstä. Juttelin Mini-Aurorassa Lukon F-ringeten valmentajan kanssa jonka tyttö pelaa Lukossa kiekkoa ja oli TPS:n paidassa pelaamassa. Raumalla esim jääkiekon ja ringeten yhteistyö on sellainen, että maksu kokonaisena toiseen ja sitten ns sarjamaksu pelien osalta mutta mahdollistaa täyden harrastamisen molemmissa. Ja olen kyseisen tytön nähnyt pelaavan monta kertaa tällä kaudella ja voin varmuudella sanoa, että yksi alueen kehittyneimmistä pelaajista. Sitten joskus valitsee kumpaa pelaa mutta nyt seura mahdollistaa optimaalisen kehityksen.

Meillä samaan aikaan ehdotettaessa ringettejaostolle taas yhteistyötä tyttökiekon kanssa saa vastauksesi, että "suunnitellaan salibandyn kanssa, ne on lähempänä toisiaan". Lopetin keskustelun toteamukseen "kyllä, molemmissa luistelu on tärkein taito".

Eli mielummin tehdään säbän kanssa hommia kuin viedään tytöt lähemmäs toista jäälajia. Ei sitten karkaa pelaajat.

kekkonen-saatanan-tunarit-miesten-t-paita.jpg
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 877
Futisliigassa pienemmän tytön ensimmäisiin treeneihin mennessä ei paikalla yhtään valmentajaa, vain alueen yhdyshenkilö mutta ei valmentajaa seuran puolesta vaikka tiedossa oli ettei vapaaehtoista vielä ollut. Mutta viestittiinkö tästä, no ei tietenkään. Laskun eräpäivä toki on ennen kauden alkua, hienoa maksaa palvelusta jota tarjoaja ei voi tuottaa.
Itsellekin tuli noin neljä vuotta sitten vähän yllätyksenä, kun tytär siirtyi lapsi–vanhempi-jalkapallosta Futis-Liigaan, että aika pian piti olla vanhemmista kasassa valmentajat ja joukkueenjohtaja. Alussa taisi olla kahdet harjoitukset, joissa oli joku valmentaja seuran puolesta aloittamassa hommaa ja hyvä valmentaja olikin. Vissiin lainassa jostain ikäkausijoukkueesta tms.

Futis-Liigan laajuutta ajatellen ihan ymmärrettävää, mutta mainoksissa tuota ei tosiaan mainittu. Sinänsä tosi hyvät muistot kyllä Futis-Liigasta, vaikka jalkapallo ei nyt osoittautunutkaan oikeaksi lajiksi tyttärelle.

Meillä samaan aikaan ehdotettaessa ringettejaostolle taas yhteistyötä tyttökiekon kanssa saa vastauksesi, että "suunnitellaan salibandyn kanssa, ne on lähempänä toisiaan". Lopetin keskustelun toteamukseen "kyllä, molemmissa luistelu on tärkein taito".

Eli mielummin tehdään säbän kanssa hommia kuin viedään tytöt lähemmäs toista jäälajia. Ei sitten karkaa pelaajat.
Tämä on kyllä surullista. Onko siis niin, että siellä ringeten puolella pelätään pelaajien karkaamista jääkiekon puolelle? Tavallaan pelko ei varmaan ole täysin kuvitteellista, mutta en ole kovin vakuuttunut, että tuolla tavalla toimimalla sitä pystytään kuitenkaan estämään. Yhteistyötä tekemällä moni pelaaja saatettaisiin jopa pystyä pitämään pidempään ringeten parissa.

Oma kysymyksensä on sitten, että pitäisikö pelaajien karkaamista edes estää. Paras keino olisi kuitenkin tehdä toiminnasta niin mielekästä, että ei edes tee mieli karata toisen lajin pariin.
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 877
Ylös