U20 MM-kisat

vilperi

Luottopelaaja
Viestejä
1 155
Savinaista lainaten: Ihanaa, saatana! Oikeat jääkiekon MM-kisat on aina katsomisen arvoisia kisoja. Ilveksen kannalta on hienoa ja toisaalta sääli, että mukana joukkueessa olivat Laaksonen, Vainionpää ja penkintakana Salo. Kaikkia tarvittaisiin piakkoin Ilveksen haalareihin, mutta antaa kolmikon palautua aikaerosta ja entisen leijonakapteenin, hockey night -kommentaattorin ja maajoukkueen joukkueenjohtajan sanoin vähän vittu naattia naattia naattia.
 

Tero

Farmipelaaja
Ylläpidon jäsen
Viestejä
5 557
Kannatti jännittää. Kyllä taas on ihanaa olla suomalainen.
Toki onnittelut joukkueelle.
 

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
10 162
Onnittelut uusille maailmanmestareille - etenkin Ilves-taustalla. Laaksonen ja Vainionpää pelasivat kaikkiaan hyvät kisat ja ansaitsevat juhlansa.
 

bruttokansantuote

Luottopelaaja
Viestejä
1 324
Ja 2 Ilves miestä sekä Heponiemi maailmanmestareita niin ja Salo tosiaan myös.

Juu, plussan puolelle meni 3 (Laaksonen, Vainionpää, Salo)-1 (Heponiemi).;) En ymmärrä, miksi se Heponiemi pitää vielä nykyään mainita näissä merkeissä (saavutuksissa) muka-Ilveksen miehenä, se mies, kun on puolensa valinnut. No se siitä. Mieltä lämmittää kolmen Ilveksen miehen lisäksi Ahokkaan ja Ruudunkin puolesta, varsinkin kun Ahokas saanut jonkin verran kritiikkiä.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Toivottavasti nämä nuorten kisat avasivat myös suomalaisen kiekkoväen silmät jääkiekon pelilliselle evoluutiolle. Ei ehkä niinkään sille, millaista peliä nyt pelataan, vaan sille, millaista peliä pitäisi pelata. Suomi voitti maailmanmestaruuden ennen kaikkea siksi, että nyt maltettiin pelata myös pienessä kaukalossa Meidän peliä. Kanadalla, USAlla ja Ruotsilla oli laadukkaammat miehistöt, mutta silti pystysuunnan koohotus näytti jopa Pohjois-Amerikassa pelatuissa kisoissa järkyttävän vanhakantaiselta pelitavalta - eikä siitä ole edes kahta ja puolta vuotta, kun monet vannoivat Pohjois-Amerikan yhdistetyn joukkueen World Cupissa käyttämän pelitavan jääkiekkoilun definitiiviseksi tyyliksi. Se tuntui minusta silloin täysin käsittämättömältä, sillä eihän kyse edes ollut pelitavasta, vaan nuorten miesten kurittomasta kikkailusta kesähöntsyturnauksessa.

Toivottavasti meillä nyt ymmärretään, että jääkiekkoilun seuraavan pelitavallisen mullistuksen täytyy toteutua Euroopassa. Ei ole muuta vaihtoehtoa, sillä kuten olen jo parin vuoden ajan kirjoittanut, pelin seuraava tiennäyttäjä on se, joka tuo Juego de posicionin jäälle. Ja koska Pohjois-Amerikan hokijäärät eivät tiedä soccerista mitään, se täytyy toteuttaa valtameren tällä puolella. Ja koska Ruotsi on hirttäytynyt pystysuunnan jääkiekkoon, evoluution täytyy kypsyä Suomessa. Olen usein esittänyt toivomuksen, että Ilveksen pitäisi asettautua jääkiekkoilun valmennukselliseksi innovaattoriksi, ja tässä olisi nyt tilaisuus nousta pelitavalliseksi tiennäyttäjäksi koko maailmalle.

Suomessa on pää jo avattu: Antti Pennanen toi Hämeenlinnassa kaukaloon kolmiot ja Mikko Manner Oulussa viime vuonna pelipaikattomuuden, ja tällä kaudella Manner on alkanut tuoda peliin tilan luonnin ja täyttämisen sekä lyhytsyöttöpelin periaatteita. Etenkin ruotsalaisessa salibandyssä mutta myös vaikkapa Classicin pelaamisessa käytetään nykyään yleisesti jalkapallosta tuttua ajatusta pelin pitämisestä mahdollisimman leveänä. Se, että salibandykin on pelitavallisesti jääkiekkoa edellä, osoittaa karusti, kuinka kivikautiseksi lajiksi jääkiekko on jähmettynyt - eikä vähiten siksi, että pohjoisamerikkalaisia hokijääriä on katseltu alhaalta ylöspäin, vaikka asiaintilan olisi pitänyt olla toisin päin.

Tähän ei tietenkään pidä vielä tyytyä. Jalkapallossa mennään monessa, ellei suorastaan jokaisessa, suhteessa valovuosia jääkiekon edellä. Jääkiekkoa on usein luonnehdittu yksinkertaisten miesten yksinkertaiseksi peliksi, ja tuntuu siltä, että kiekkoväki on itsekin jo ajat sitten alkanut uskoa tuota mantraa: väitetään etteivät pelaajat voi oppia monimutkaisia asioita, etenkään, jos pelaajamateriaali on niin vaatimaton kuin vaikkapa Ilveksellä. Mutta jalkapallo on vielä paljon vaikeampi peli (koska pelivälinettä käsitellään jaloin), kenttä on suurempi ja pelaajia on enemmän ja pelaajat taustoiltaan paljon heterogeenisempi joukko. Jos Marcelo Bielsa pystyy opettamaan pelaajilleen 24 eri tapaa murtaa vastustajan prässi, kyllä kiekkoilijoillekin pitää pystyä opettamaan valmiita toimintamalleja, joiden puitteissa he pystyvät tunnistamaan tilanteita suhteessa kiekkoon, vastustajaan, kanssapelaajiin ja tilaan.

Ihan ensiarvoista olisi heittää romukoppaan se hokema, että "peli pitää palauttaa pelaajille" ja että pitää edetä kohti pystysuunnan "selkäydinlätkää." Peli pitää päin vastoin siirtää täysimääräisesti valmentajille. Aivan kuten huippufutiksessa, myös jääkiekon tulee olla valmentajanerojen kaksintaistelua.

Tulevaisuuden jääkiekko ei ole pystysunnan lätkää, muttei myöskään Meidän peliä. Se on Juego de posicionia luistimilla.
 

Arzamas

Luottopelaaja
Viestejä
1 784
Mikä parasta, meillä oli siellä yksi valmentaja mukana.

Ilveksellä nyt siis nykyryhmässä kaksi koutsia jotka päässeet nostelemaan U20 kannua.

Jatkoajan puolelta bongasin mielenkiintoisen argumentin: tavoite on naulattu korkealle, mutta onko materiaali ollut missään vaiheessa kautta niin kova että sitä voi realistisesti odottaa? Itse asiassa ennakkokaavailuihin nähden Kiven valmennusryhmä on jo ylittänyt odotukset.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Ei ole osunut silmiin tai korviin juttuja U20-joukkueen valmennustiimin työnjaosta. Olisi kiva tietää, mikä Salon rooli oli. Sitä tietenkin toivoisi, että Salolla on ollut merkittävä osuus siinä, että Suomen joukkueen pelitapa muuttui noinkin paljon viime kaudesta. Salo oli toki mukana jo vuosi sitten.
 

UglyHouse

Luottopelaaja
Viestejä
4 321
Ei ole osunut silmiin tai korviin juttuja U20-joukkueen valmennustiimin työnjaosta. Olisi kiva tietää, mikä Salon rooli oli. Sitä tietenkin toivoisi, että Salolla on ollut merkittävä osuus siinä, että Suomen joukkueen pelitapa muuttui noinkin paljon viime kaudesta. Salo oli toki mukana jo vuosi sitten.

Salo peluutti puolustajia. Muuten en muista jakoa. Kovasti Ahokas kiitteli valmennustiimiä voitton humussa.
 
Viimeksi muokattu:

Robert ja Nollakulma

Luottopelaaja
Viestejä
5 490
Pienestä homma voi olla kiinni nimittäin jos Kanada pelissä:

- Kiekko ei olisi pomppinut suostuisasti Suomelle varsinaisen loppussa.
- Kanada ei olisi missanut rankkaria.
- Vastustajan maila ei olisi katkennut.

Tätä Suomen pelitavan ylistystä tuskin tulisi median tai kenenkään muunkaan toimesta. Luultavasti homma olisi mennyt niin, että Ahokas haukuttaisiin lyttyyn, sekä keskusteltaisiin sisäisistä ongelmista joukkueessa.
 

Nixu

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
325
Noinhan se on kaikessa huippu-urheilussa, Kiveä oltaisiin kannettu kultatuolissa toissa keväänä mikäli Keräsen(?) jatkoajalla laukoma kiekko olisi mennyt 5cm alemmaksi, mutta eipä vaan mennyt. Onni pitää ansaita, siitä takavuosien Ilves on erittäin hyvä esimerkki.
 

Robert ja Nollakulma

Luottopelaaja
Viestejä
5 490
Noinhan se on kaikessa huippu-urheilussa, Kiveä oltaisiin kannettu kultatuolissa toissa keväänä mikäli Keräsen(?) jatkoajalla laukoma kiekko olisi mennyt 5cm alemmaksi, mutta eipä vaan mennyt. Onni pitää ansaita, siitä takavuosien Ilves on erittäin hyvä esimerkki.

Näinhän se menee, ja toki korostuu huomattavasti näissä turnauksissa.

Tästä johtuen henkinen asetelma näyttelee vähintään yhtä isoa roolia kuin pelitapa. Tällaisissa turnauksissa altavastaajalla on oikein käsiteltynä henkinen etu aina puolellaan, ja nuorilla pelaajilla tämä varmasti vielä korostuu entisestään.

Toki hyvin toteuttu pelitapa auttaa toimimaan pelaajia tuon henkisen paineen alla, joten nämä asiat kulkevat käsi kädessä.

Nythän kansainvälinen kiekko on siirtymässä täysin pieneen kaukaloon, joten luulisi tämän tapahtuvan myös Liigassa.

Tuo vähän hirvittää, koska aikamoista kohellusta tuo nykyään on myös isommassa askissa. Lähinnä riittääkö Liigassa taso pienen kaukalon vaatimuksiin?
 
Viimeksi muokattu:

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Lähinnä riittääkö Liigassa taso pienen kaukalon vaatimuksiin?

Toisaalta puhe pienen kaukalon erityisistä vaatimuksista on suurelta osin harhaa, johon kiekkoväki meilläkin syystä tai toisesta on hurahtanut. Toivottavasti nämä kisat avasivat silmiä siinäkin suhteessa.
 
Ylös