Suomen Cup 2023

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
5 348
Haka myös ulkona hävittyään Oulussa pilkut (1-1, rp. 5-3). KTP sentään voitti oman kisansa Gnistan-matsissa (1-1, rp. 4-1). KuPS kaatoi JJK:n 0-2 ja Mariehamn Turun hassutteluvastustajansa 0-7. Divarijengeistä jatkajia EIF, SalPa, VIFK, Pallo-Iirot ja Honka Akatemia. Myös KPV näyttää voittavan omansa, joten Kakkosta alemman tason jengit jäävät tälle kierrokselle.
 

Peluuri

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
861
Jollain osaavalla valmennuksella välieräpaikkaa voisi pitää jo varmana.
Mutta onhan tää tälleenkin kiva, että saa enemmän jännittää?
Luotan ujosti siihen KPV ilman voittoja ykkösessä ja kakkosen tai kolmosen jengi seuraavalla kierroksella toki pitää muistaa että Käpylän pallollakin on vaikeaa ykkösessä ja silti sai jännittää loppuun asti
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 822
Melkoinen arpaonni, kun tietä välieriin tarjotaan kohtaamatta yhtään liigajoukkuetta. Matkalla ei ole ollut edes vapaalippua seuran omaa kakkosjoukkuetta vastaan. Tai no, Ilveksen kohdalla sekään ei ole automaattisesti vapaalippu, kuten on todettu. On kyllä kova pettymys, jos Ilves ei ole mukana välierissä.
 

Peluuri

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
861
Melkoinen arpaonni, kun tietä välieriin tarjotaan kohtaamatta yhtään liigajoukkuetta. Matkalla ei ole ollut edes vapaalippua seuran omaa kakkosjoukkuetta vastaan. Tai no, Ilveksen kohdalla sekään ei ole automaattisesti vapaalippu, kuten on todettu. On kyllä kova pettymys, jos Ilves ei ole mukana välierissä.
Juuri näin sama oli FC Lahdella viime vuonna noita harvoin näkee. Onkohan kukaan selvinnyt finaaliin ikinä ilman pääsarjajoukkueen kohtaamista? Edes ulkomailla
 

Berenger

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
818
Pitäisi muutenkin päästä ilmaiseksi ja ehkä hieman korottaa hintaa kausareissa
Todennäköisesti hinta nouseekin kun siirrytään Uuteen Tammelaan.

Suomen Cupin kotiottelut saisi tosiaan kyllä kuulua kausikorttiin ihan lähtökohtaisestikin.
Finaali sitten asia erikseen. Se nyt muutoinkin kai pelataan Olympiastadionilla.
 

Lima

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
992
Vähän näin yrittäjänä särähtää korvaan toi kausikortilla pitäisi päästä ilmaiseksi vähän peliin kuin peliin. Tää on kuitenkin bisnestä jossa pitäisi ainakin saada katettua kulut. Kausikortin hinnan nostoa taas ei oikein voi tehdä, kun monia ei kiinnosta cupissa muuta kuin finaali ja Ilveksellä voi cupin pelit loppua hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Jos cupissa nyt sattuisi joku yleisöä vetävä kotipeli tulemaan. Lähinnä Haka, HJK ja Tamu cupin loppupuolella olisi sellainen, niin kyllä siittä pitäisi koittaa saada jotain rahaa.

Koko cup tässä muodossa on vain riippakivi liigaporukoille. Paitsi sille yhdelle joka voittaa sen. Ei varmaan Ilveksen seuraavassa cupin pelissä kovin montaa maksanutta katsojaa ole, vaikka pelataan jo isoista asioista. Paljon hyödyllisempi liigaseuroille olisi pelata nämäkin kierrokset liigaa ja saada edes se 2000 katsojaa. Silloin voisi sen kausikortinkin hintaa nostaa reilusti, kun olisi paljon enemmän pelejä ja pelit olisivat kovatasoisia eikä mitään Tepsin ikämiehiä vastaan läpsyttelyjä.
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 822
Vähän näin yrittäjänä särähtää korvaan toi kausikortilla pitäisi päästä ilmaiseksi vähän peliin kuin peliin. Tää on kuitenkin bisnestä jossa pitäisi ainakin saada katettua kulut.
Ymmärrän tietyllä tavalla tuon näkökulman. Yleisestihän cupin otteluiden kanssa taitaa olla käytäntö, että ne eivät kuulu kausikortteihin, koska niiden määrä ei ole vielä tiedossa ennen kautta kausikortteja myytäessä. Tavallaan ihan ymmärrettävä ja reilu käytäntö.

Ilveksen kohdalla tilanne on kuitenkin hieman erilainen, kun koronan jälkeen Ratinan evakkovuosina on ollut suorastaan surkeita katsojamääriä tämän suuruusluokan seuralle tällaisessa kaupungissa. Silloin mielestäni kannattaisi pienen taloudellisen tappionkin riskillä toivottaa kausikortteihin sijoittaneet kannattajat tervetulleeksi maksutta cupin otteluihin. Kausikortin omistajathan eivät käy otteluissa ilmaiseksi, vaan he ovat sijoittaneet lippuihin yleensä hyvissä ajoin etukäteen tietämättä yhtään joukkueen odotettavissa olevasta menestyksestä ja monesti edes kokoonpanosta. Monesti tuo kausikortin hankkiminen sijoittuu kalenterissa vielä sellaiseen ajankohtaan, kun Ilves Edustus Oy -nimisellä yrityksellä ei ole juurikaan tuloja, mutta menot juoksevat kuitenkin koko ajan.

Käytännöt sitten hieman vaihtelevat, kuuluvatko myös cupin ottelut maksettuun kausikorttiin. Esimerkiksi miesten jääkiekkojoukkueella etukäteen tiedossa olevat CHL-runkosarjaottelut kuuluvat kausikorttiin, kuten tällä kaudella myös muutama harjoitusottelu Hakametsässä. Voi olla, että jääkiekkojoukkuekaan ei välttämättä tienaa kottikärryllistä rahaa elokuisilla harjoitusotteluilla, mutta tuolla tavalla kausikortin omistavat kanta-asiakkaat saadaan kuitenkin suuremmalla todennäköisyydellä paikalle. Tuo tekee harjoitushöntsästäkin arvokkaamman, kun yhteisö on paikalla katsomossa.

Koska jalkapallon puolella tuo yhteisö ja katsojamassat on enemmän tai vähemmän onnistuttu kadottamaan edustuksen otteluiden katsomosta, nämä cupin ottelut pitäisi ajatella myös hieman kuin joukkueen markkinointina. Markkinointikaan on harvemmin ilmaista. Voi olla, että jos cupin ottelut eivät kuuluisi kausikorttiin, jotkut Ilves-riippuvuudessa syvimmällä olevat kausikorttilaiset ostaisivat kyllä sen irtolipun ja joukkue saisi ehkä siten jopa enemmän lipputuloja. Veikkaan kuitenkin, että todella moni kausikorttilainen ei syystä tai toisesta saapuisi silloin paikalle. Ehkä näin on jo käynytkin kevään cup-otteluissa, kun edustus on nyt päästänyt kausikorttilaiset muutamaan cupin otteluun maksutta.

Veikkausliiga-otteluissa Ilveksen katsojamäärät tuntuvat pyörivän jossain 1800–2000 katsojan seutuvilla, jos ei lasketa erilaisia keskiarvoa nostavia teemaotteluita (joihin iso osa katsojista pääsee maksutta tai todella edullisilla alennuslipuilla). Tuosta kun cupin ottelussa napataan vaikka kolmasosa tai jopa puolet pois, niin kyllä on ankea tunnelma Ratinassa silloin.

Tästä samasta asiasta avauduin jo talvella Liigacupin aikaan, kun sen kotiottelut eivät kuuluneet kausikorttiin. Pirkkahalliin olisi mahtunut enemmänkin katsojia kohtamaan jalkapallon merkeissä talvella keskellä maailman pisintä harjoituskautta, mutta sen sijaan joukkueelle oli tärkeämpään haalia muutama euro enemmän lipputuloilla. Katsojamäärä ja tunnelma olikin sitten sen mukainen, varsinkin kun joku peli osui vielä ikävästi päällekkäin miesten jääkiekkojoukkueen kotiottelunkin kanssa. Molempien joukkueiden kausikortin omistavista monella ei ollut vaikeaa valita sitä peliä, johon sillä kausikortilla pääsi myös katsomoon.

Ymmärtääkseni Suomen cupin otteluiden ei pitänyt kuulua tälläkään kaudella jalkapalloedustuksen kausikorttiin, mutta tässä on nyt ollut usea poikkeusottelu. Toimistolla todennäköisesti ajatellaan hieman samalla tavalla, että tässä tilanteessa on vaan tärkeää saada katsojat paikalle peleihin. Tässä tilanteessa ei markkinoida pelkästään Ratinassa köpejä toistuvasti tekevää Ilvestä, vaan totutetaan kannattajia käymään peleissä, jotta sama käytäntö jatkuisi toivottavasti myös ensi kaudella Tammelan uudella stadionilla. Tuosta riippuu todennäköisesti hyvin paljon myös Ilveksen tulevaisuus Veikkausliiga-joukkueena, koska kovin montaa puolen miljoonan tappiota edustusjoukkueella ei ole enää varaa tehdä.

Nykyinen cupin muoto tuo tosiaan suurella todennäköisyydellä vastaan Tepsin ikämiehiä ja muita eksoottisia alasarjajoukkueita. Omasta mielestäni on silti mahtava juttu, että tähän perinteiseen muotoon palattiin. Ehkä tässäkin on vielä varaa viilata joitain yksityiskohtia, mutta laajemmin suomalaista jalkapalloa ajatellen perinteinen cup-muoto palvelee lajia mielestäni paremmin. Voi olla, että liigajoukkueita vastaan pelaamalla liigajoukkueilla saattaisi olla enemmän katsojia. Tosin sitäkin kokeiltiin edellisessä alkulohkomallissa, eikä ne talvella pelattavat harjoituspelit olleet varsinaisesti mikään yleisömenestys.

Vaikka liigajoukkueille cup ei olisikaan välttämättä mikään rahasampo, niin toivottavasti niiden toimistolla osataan katsoa kokonaisuutta silti isommasta näkökulmasta. Esimerkiksi Nokialla tänä keväänä pelattu Suomen cupin ottelu NoPS–Ilves oli surkeasta kelistä huolimatta hieno tapahtuma ja katsomo oli täynnä. Todennäköisesti ainakin NoPS-junnuille jäi tuosta pelistä muisto, joka kestää vuosia:" Muistatko sen kun NoPS pelasi Ilvestä vastaan". Hieman samaan tapaan kuin moni varttuneempi Ilves-kannattaja muistaa vieläkin lähes 40 vuoden takaa, kuinka Euroopan Cupissa kohdattiin Juventus ja Ilves onnistui tekemään jopa maalin.

Se että cup ei innosta montaa satunnaiskatsojaa on monelta osin pikemminkin liiton ja seurojen markkinoinnin epäonnistumista. Cupissa olisi aineksia moneen myyvään tarinaan, mutta jostain syystä osaaminen ei tunnu riittävän.
 

Lippu liehuu näin

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
987
Se että cup ei innosta montaa satunnaiskatsojaa on monelta osin pikemminkin liiton ja seurojen markkinoinnin epäonnistumista. Cupissa olisi aineksia moneen myyvään tarinaan, mutta jostain syystä osaaminen ei tunnu riittävän.
Minusta cupin virallinen some on tehnyt hyvää työtä, mutta seurojen ja median pitäisi olla aktiivisempia. Minusta cup arvonta olisi rahapeli sivuston sijasta parempi striimata Ylessä ja nuoremmille Tik tokissa.
Myös osallistumisääntöjäkin voisi vähän kiristää sallimalla pelkästään edustukset ja en todellakaan ole ahdistunut meidän kakkos joukkueesta :)
 

Lima

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
992
Nykyinen cupin muoto tuo tosiaan suurella todennäköisyydellä vastaan Tepsin ikämiehiä ja muita eksoottisia alasarjajoukkueita. Omasta mielestäni on silti mahtava juttu, että tähän perinteiseen muotoon palattiin. Ehkä tässäkin on vielä varaa viilata joitain yksityiskohtia, mutta laajemmin suomalaista jalkapalloa ajatellen perinteinen cup-muoto palvelee lajia mielestäni paremmin. Voi olla, että liigajoukkueita vastaan pelaamalla liigajoukkueilla saattaisi olla enemmän katsojia. Tosin sitäkin kokeiltiin edellisessä alkulohkomallissa, eikä ne talvella pelattavat harjoituspelit olleet varsinaisesti mikään yleisömenestys.

Vaikka liigajoukkueille cup ei olisikaan välttämättä mikään rahasampo, niin toivottavasti niiden toimistolla osataan katsoa kokonaisuutta silti isommasta näkökulmasta. Esimerkiksi Nokialla tänä keväänä pelattu Suomen cupin ottelu NoPS–Ilves oli surkeasta kelistä huolimatta hieno tapahtuma ja katsomo oli täynnä. Todennäköisesti ainakin NoPS-junnuille jäi tuosta pelistä muisto, joka kestää vuosia:" Muistatko sen kun NoPS pelasi Ilvestä vastaan". Hieman samaan tapaan kuin moni varttuneempi Ilves-kannattaja muistaa vieläkin lähes 40 vuoden takaa, kuinka Euroopan Cupissa kohdattiin Juventus ja Ilves onnistui tekemään jopa maalin.

Se että cup ei innosta montaa satunnaiskatsojaa on monelta osin pikemminkin liiton ja seurojen markkinoinnin epäonnistumista. Cupissa olisi aineksia moneen myyvään tarinaan, mutta jostain syystä osaaminen ei tunnu riittävän.
Hyvä pitkä kirjoitus. Muutamasta asiasta olen kuitenkin eri mieltä.

Mielestäni nykyinen cup muoto ei palvele lajia paremmin. Se on totta, että puulaakiporukan elämän kohokohta voi olla cupissa liigaporukan kohtaaminen. Se on sitä sekä pelaajille että faneille. vaikka sekin vähän lässähtää, kun liigaporukka koostuukin suurimmaksi osaksi kakkosen pelaajista ja tähtiä koitetaan lepuuttaa. Itse ajattelen lajia palvelevan cupin sellaisena missä pelit ovat kovia ja tasokkaita. Vanhassa cupin mallissa missä talvella alettiin pelaamaan jo merkityksellisiä kovatasoisia pelejä liigajoukkueiden ja ykkösen parhaiden välillä varmasti kehitti pelaajia paremmin ja saatiin sillä myös kautta pidennettyä. Mielestäni niissä kävi hyvin väkeäkin. Ainakin Ilveksen peleissä Pirkkahallissa oli usein katsomossa ahdasta.

Sellaista markkinointimiestä ei löydy joka saa vaikka Ilveksen tulevan cupin pelin kiinnostamaan isoa yleisöä. Vaikka siinnä on jo hyvin panosta ja cupissa ei enää montaa joukkuetta mukana ole. Nyt päästetään porukkaa ilmaiseksi peliin ja tarjotaan vielä ilmaiseksi makkaraa ja en usko, että yleisöä silti on paljoa. Jos peliin joutuisi maksamaan ja eikä olisi ilmaista makkaraa, niin yleisömäärä olisi tosi pieni. Vielä suurempi ongelma yleisön saannissa on cupin ensimmäisillä kierroksilla. Varmasti Ilveskin saisi hyvin yleisöä seuraavalla kierroksella, jos vastassa olisi HJK. Jos cupin finaali pelattaisiin Tampereella, niin siinnä olisi paljon yleisöä, mutta sekin taidetaan pelata jossain muualla ja yleisömäärä jää pieneksi.
 

harkkapilli

Luottopelaaja
Viestejä
1 822
Tuonkin vuoksi ensimmäisillä kierroksilla kotietu on aina alemmalla sarjatasolla pelaavalla joukkueella. Saisi olla ehkä pidempäänkin, vaikka se tarkoittaisikin todennäköisesti enemmän matkakuluja korkeamman sarjatason joukkueelle. Alemmalla sarjatasolla pelaavalle joukkueelle ja sen kannattajille on suuremmalla todennäköisyydellä isompi juttu saada vieraaksi jokin iso joukkue kuin ison seuran kannattajille jokin eksoottinen alasarjajoukkue.

Talven kovatasoisia harjoitusotteluita varten on nykyisessä ja edellistä mallia edeltäneessä käytännössä Liigacup ja harjoitusottelut. Omasta mielestäni noita arvokkaampaa kilpailua eli Suomen Cupia ei kannata uhrata liigajoukkueiden talven harjoitusottelujen toteuttamiseksi.

Kuten kirjoitin aiemmin, niin varmasti nykyisessä perinteisessä cup-muodossakin on vielä viilaamisen varaa yksityiskohdissa. Nyt on kuitenkin vasta toinen vuosi, kun ollaan palattu perinteiseen malliin. Sekin on varmasti ihan totta, että alasarjajoukkueiden kohtaaminen kotipelissä on haastavaa markkinoinnin kannalta. Ainakin niin kauan kuin pelissä käymisen kulttuuria määrittää paljon myös vastustajan taso ja kiinnostavuus. Haaste onkin saada katsojat käymään pelissä vastustajasta riippumatta siksi, että siellä pelaa oma suosikkijoukkue Ilves ja katsomossa kokoontuu seuran takana oleva yhteisö.
 

Pena85

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
220
Hakalle tulevat korvaukset UEFAlta Konferenssiliigan ekalta karsintakierrokselta ja tietenkin toiselta vielä mahatavammat toivottavasti motivoivat riittävästi Kalliota ja pelaajia (sekä tietysti myös seurajohtoa) hakemaan kaikin tavoin voittoa ja päätyyn asti menoa. Sellaista perseilyä ja vähättelyä mitä Ilves on viime vuosina (myös Wissin aikana) näyttänyt Cupia kohtaan ei saa enää näkyä. Kyseessä helpoin tie kansainvälissille kentille ja isoihin rahoihin
 
Ylös