Ilves-brändi

Tom

Guest
Toisessa viestiketjussa puhutaan pelureista, joukkueesta ja siellä on useampaa ideaa pelaajahankintojen rahoittamiseen. Hyvällä ajatuksella jengi on liikkeellä, tähän nykytilanteen ketjuun nostan jutun mihin omassa työssäni törmään arjessa. Brändihallinta.

(Mode-edit: Siirsin tämän omaksi ketjukseen. -Noma)

Ilves on kiekkopuolella noussut kohtuullisesti jaloilleen ja hienona liikkeenä perheen yhdistämiseen vuosikymmenten riitojen jälkeen on tuo Kaupin Ilves-kauppa missä useammat lajijaostot mukana. Tästä syvä kumarrus ja kiitos Ilves-yhteisön palvelemiseksi.

Kasvavan kaupallisuuden sekä muun muassa näiden palstoilla kukkivien business-ideoiden johdosta olisi Ilvekselllä selkeä tarve ottaa oma brändi-hallinta kontrollinsa. Jossain päin laajaa Ilves-perhettä tulee olla osasto/yksikkö joka johtaa ja ohjaa Ilves-brändin hallintaa. Ymmärrän ettei tämä vielä Ilveksen tasaisessa toiminnassa ole johdolle iso juttu, mutta useat kilpailijamme säätelevät jo hyvin tarkkaan omaa brändinsä sekä tuotemerkkioikeuden käyttöä. Tällaisessa media-seksikkäässä busineksessa tämä tulisi olla iso juttu hallitukselle/johdolle haltuun otettavaksi.

Käytännön tasolla tarkoitan sitä ettei Ilveksen fanituoteväreissä, logo muotoilussa jne saisi olla eroja elleivät ne tarkoituksella tule brändihallinnan kautta. Kun IH Oy on kasvupolulla niin toivoisin sieltä aloitteen lähtevän tähän asiaan ja pikkuhiljaa fanituotteet ym olisivat yhteisen hallinnan alla.

Diggaan Ilvestä ja kiekkopuolen hyvin aktivoitunutta markkinointia hyvän innovaatisuuden värittämänä. Brändihallinnasta, kun seura on jaloillaan, nostaisin konkreettisen esimerkin ketään toivon mukaan loukkaamatta.
Tiedonsiirto ja mediakanavat ovat siirtyneet kännyköihin. Uuden Ilveksen tulemisen myötä innostuin ja latasin bookmarkkeina logoja kännykkään sitä mukaan kun Ilveksen nettipalvelun paranivat. Viimeisen 12kk sisään mulla on kännykässä Ilves-sivu missä on bookmark-short cut logoina Ilves-historia, Ilves-kauppa, Ilves.com ja viimeisenä tuo koko perheen Ilves-äppi.
Kehoitan kaikkia lukijoita laittamaan nuo mainitsemani neljä äppiä/short-cut omaan kännykkään rinnakkain ja saatte käytännössä käsiin ymmärryksen ettei brändihallintaa isossa Ilves-perheessä olla vielä tiedostettu. Kaikki näytöllenne tulevat Ilves-täpit/logot eroavat toisistaan. Siis kaikki.

Olemme Suomen rakastetuin brändi, eiköhän sitä pitäisi hallita keskitetysti.

I ❤️ Ilves
 

Urho Kaleva Kekkonen

Luottopelaaja
Viestejä
1 708
Vs: Ilves-brändi

Eilen oli hieno keltavihreä tilaisuus Särkänniemessä yli 10.000 osallistujan voimin. Upeata nähdä, että Ilves-brändi ei ole vain puhetta vaan myös konkreettista ihmisten osallistumista. Futispuoli on aikaisemminkin 'jalkautunut' kouluihin, isoihin turnauksiin ja kiva nähdä, että Hevonkorpi ja Kankaanpää(+muut) ovat lyöneet hynttyyt yhteen.

Tämankaltainen yhteisöllinen keltavihreys on tulevaisuuden rakentamista pitkällä ja myös lyhyellä tähtäimellä.
 

Fleda

Luonteeltani olen optimisti.
Viestejä
1 937
Ostaisin kyl, varsinkin jos mukailee tämän kauden vihreetä peliasua.
 

Prophet

Luottopelaaja
Viestejä
2 814
Sieltä tuli selvät listaukset tulevaisuuden visioista. Itselle tuo CHL-logo on alkanut jo iskostumaan päähän. Kunhan vaan vanha logo pysyy silti päälogona.

Ilves-Hockey Oy:n strategian ja brändin kehittämisen välituloksia

Minua ei häiritse CHL:ta ja muuta kansainvälistä toimintaa varten erikseen kehitelty logo, vaan tuo on itse asiassa ihan perusteltu ratkaisu. Tunnistaako joku ensi kaudella CHL:en osallistuvat joukkueet pelkkien logojen perusteella?

Ainoa asia, mikä tuossa häiritsee, on noiden vihreiden palluroiden asettelu ison ympyrän sisällä. Miksi ne eivät ole isomman ympyrän keskilinjan tasolla? Selitykseksi ei käy se, että palluroiden yläpuolen teksti on sen verran pitkä, koska tekstiä voi skaalata tai fonttikokoa muuttaa.
 

#68

Luottopelaaja
Viestejä
2 758
Ainoa asia, mikä tuossa häiritsee, on noiden vihreiden palluroiden asettelu ison ympyrän sisällä. Miksi ne eivät ole isomman ympyrän keskilinjan tasolla? Selitykseksi ei käy se, että palluroiden yläpuolen teksti on sen verran pitkä, koska tekstiä voi skaalata tai fonttikokoa muuttaa.
Enpä huomannutkaan, mutta nytkun sanoit niin alkoi myös häiritsemään ja muuta enää näekään. Onne kummat nuo aivot.
 

Pispala

Rivipelaaja
Viestejä
17
Sinänsä ei ole mitään sitä vastaan että meillä on pyöreä kakkoslogo mutta onhan toi aika pelkistetty.

Esim. Omasta mielestäni tää logo näyttää paremmalta
Ilves-Hockey-Legends-2-1500x844.jpg


Tai miksei vaan modernisoitu tätä logoa
1993-99.jpg

Lähinnä toi uuden logon fontti ärsyttää.
 

Pok

Tähtipelaaja
Viestejä
10 033
Tuskin nykyinen Ilves,kun siinä retropaita-äänestyksessäkin logot oli muutettu alkuperäisistä kausien 1993-94 ja 1997-98-logoista.

Omasta mielestäni tuo CHL-logo on kyllä paljon hienompi kuin kyttyräselkäinen kameli.

Uudistan toivomukseni,että tuota ei kuitenkaan Liigaan tuotaisi ainakaan kolmospaitaa kovemmassa roolissa.CHL:ssä voidaan jatkossakin käyttää.Suomessa kaikki tietävät Ilveksen tulevan Tampereelta ilman tekstejäkin.
 

Peltipurkki

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
238
Todella innolla ja positiivisin fiiliksin kohti Eurooppaa. En nyt supertarkkaan ole muiden joukkueiden viestintää seurannut, mutta onhan tässä ihan eri sävel verrattuna "harkkamatseihin", kuten jotkut CHL:ään ovat suhtautuneet. Ilveksellä tämä on ollut selvästi jo pidempään tavoite johon suhtaudutaan määrätietoisesti. Äärettömän hienoa työtä.
 

rysty

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
276
Toi Hockey Team teksti muistuuttaa jotain Jyp hockey team nimihirvitystä. Ilves HT hyi helvetti. Miksi lisätä lontoon kieltä perinteiseen Ilvekseen?Toivottavasti menee uudestaan piirustuspöydälle.
 

weini

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
440
Logohan on itsessään hemmetin hieno. Jos tehdään niin, että käytetään sitä CHL:llässä ja ehkä kolmospaidoissa Liigassa. Muuten perinteistä logoa.
 

rysty

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
276
Liigassa moni joukkue on lyönyt päätänsä seinää kun on ryhtynyt leikkimään logonsa kanssa. Lukon kettu, HPK:n kypärä mies, HIFK:n kisuli, Jokereiden suippopää ja Tepsikin palasi vanhaan jalkapallo logoonsa. Kaikissa tapauksissa metsään on menty. Ilveksen tapauksessa pyöreä logo on jossain mielessä perusteltua ,mutta kun siihen ympätään nykyinen logo ja kissankokoisilla kirjaimilla HOCKEY CLUB niin melkoinen sekameteli soppa syntyy. Kai nyt jokainen urpo ymmärtää mista on kysymys kun äijillä on luistimet jalassa ja maila kädessä. Ei sitä tarvi englanniksi enää selventää. Olkoon CHL tai Liiga niin kyllä omaa itsetuntontoa pitää olla sen verran ettei aleta pyhimmistä pyhimpiin asioihin puuttua.
 

AinaIlves

Luottopelaaja
Viestejä
2 400
Toi Hockey Team teksti muistuuttaa jotain Jyp hockey team nimihirvitystä. Ilves HT hyi helvetti. Miksi lisätä lontoon kieltä perinteiseen Ilvekseen?Toivottavasti menee uudestaan piirustuspöydälle.
Lisätäänkö tunnuslauseeksi vielä No smoking team?
 

Pas

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
601
No niin. Logo ja sen uusiminen on aina suuresti parranpärinää ja mielipiteitä herättävä juttu. Sinällään tämä onkin oikein, koska logo on niin suuri osa joukkuetta. Nykyinen logomuutos, jota markkinoidaan CHL käyttöön otettavaksi, voi olla hyvinkin joukkueen brändin kannalta kokeiluluontoinen ja fanien reaktioita tähän muutokseen arvioidaan ja siltä pohjalta tehdään lopullista työtä. Ainakin toivon näin. Muussa tapauksessahan haukataan helposti iso kasa kakkendaalia...

Koska olen jonkinverran opiskellut mm. heraldiikkaa, ajattelin tuoda oman mielipiteeni tähän keskusteluun ja pyrinkin edes hitusen perustelemaan mielipiteitäni myös siltä pohjalta.

Heraldiikassa on muutama perussääntö, jotka sopivat mielestäni myös perinteiseen logojen suunnitteluun:

- Käytetään mahdollisimman vähän eri värejä. Heraldiikassa puhutaan kahden tai maksimissaan kolmen värin käytöstä, mutta logossa tästä toki voidaan vähän lipsua. Pääasia, että väreistä ei tule sekametelisoppaa.
- Väreissä on metalleja ja värejä. Metalleiksi luetaan kulta ja hopea (keltainen ja valkoinen), väreiksi luetaan muut (musta, vihreä, punainen, sininen). Tähän logokeskusteluun nämä värit käyvät hyvin, koska logossa esiintyy vain listattuja värejä.
- Heraldisen värisäännön mukaan metallia ei tule laittaa metallin viereen ja väriä ei tule sijoittaa värin viereen. Tämä juontaa juurensa siihen yksinkertaiseen seikkaan, että metalli metallin vieressä ei erotu riittävän yksiselitteisesti. Sama pätee osaltaan värien sijoittamiseen vierekkäin.
- Kuvioiden tulee olla riittävän suuria, jotta ne erottuvat kunnolla ja täyttävät niille varatun tilan mahdollisimman tarkkaan.
- Tekstejä ei suvaita, heraldisesti ne ovat turhia, eivätkä erotu taistelukentällä taistelun tiimellyksessä (Nykyisenmuotoinen heraldiikka kun on lähtöisin 1000-luvulta). Varsinkin urheiluseurojen logoista tekstejä ei aina voida poistaa, mutta käytännössä tekstittömästä logosta saadaan yleensä tyylikkäämpi.

Nyt kun lähdetään heraldiselta pohjalta pohdiskelemaan logoja, itse päädyn seuraavanlaisiin perusteisiin:

Perinteinen Ilves-pää
logo_paa.png


- Käytetty vain kolmea väriä, plussaa tästä.
- Ei tekstejä, mistä näitä plussia satelee...
- Pääsääntöisesti metallit ja värit ovat eroteltu toisistaan heraldisesten sääntöjen mukaisesti. Mm. valkoiset hampaat on erotettu keltaisesta pääväristä mustalla.
- Valkoinen reunus taasen erottaa logon hienosti vihreästä pelipaidasta. Keltaisesta pelipaidasta valkea ei erotu, mutta sisempi musta tekee siinä tapauksessa saman tempun.
- Selkeä ja yksinkertainan muotokieli, silhuetti erottuu jo kaukaa ja tekee selväksi mikä joukko siellä puuhaa. Lipuissa erottuu hienosti.

Kameli-logo
Kameli_logo.png


- Käytetty 5 väriä. Toki heraldiikassa kieli on aina merkittävä punaiseksi, riippumatta värien määrästä. Valkoiset hampaat ovat toivottoman pienet, ne eivät näy ollenkaan. Samoin kynnet. Käytännössä ihminen yhtään kauempaa katsoessa erottaa vain 4 väriä, joista yksi on punainen kieli.
- Värien erottelu kohtuullinen. Heraldiset säännöt eivät täyty, mutta kuitenkin.
- Logossa yllättävän paljon kapeita viivoja, joita kauempaa katsottuna ei erota ollenkaan.
- Pyöreän kiekon muoto yllättävänkin selkeä, eikä ole tumpattu aivan täyteen tavaraa. Mielessä herää kuitenkin kysymys, halutaanko tässä tuoda esille Ilvestä tekstinä ja samalla myös Tamperetta kaupunkina vai miksi itse Ilveksen kuva on niin pienellä verrattuna teksteihin?

Hockey Legends -logo
HockeyLegends_logo.png


- Käytetty 4 väriä.
- Värien erottelussa on onnistuttu kohtuullisesti, mutta tekstien vihreä reunus ei erotu mustasta kunnolla. Tämä oikeastaan vain sumentaa tekstien erottelua taustasta. Mielestäni kyseinen vihreä väri on turha.
- Muutenkin logossa on aika paljon kapeita viivoja ja ne jotenkin tekevät logosta levottoman. Liika on liikaa, sano.
- Ehkä katsoisin viivojen paksuudet ja monivärisyydet uudestaan
- Kiekko on tumpattu aivan täyteen tavaraa ja se mielestäni sekoittaa tuota kokonaisuutta. Tekstiin ja värien hälinään katoaa vähän myös Ilveksen päälogo, joskaan teksti ei niin pahasti ammu silmille kuin tuossa kamelissa...

CHL-logo
CHL_logo.png


- Käytetty 4 väriä.
- Värien erottelussa on onnistuttu aika hyvin. Vaikka värit ovat keskellä vierekkäin (musta ja vihreä), sen valinnan avulla keskustaa saadaan hieman katoamaan eikä se pomppaa niin pahasti silmille.
- Pyöreä muoto vähän katoaa, koska ulkoreunassakin on väri värin vieressä, mutta tämä voi toki olla tarkoituksenmukaistakin. Vihreässä paidassa tai vihreässä lipussa tämä ei toki erotu ollenkaan. Pyöreän muodon tuo esiin vain kaareva teksti.
- Viivojen paksuutta on säädetty paksumpaan suuntaan ja se vähän rauhoittaa logoa.
- Ilveksen pään kokoa on kasvatettu vs Hockey Legends, mikä on hyvä asia.
- Fonttikokoa on myös kasvatettu ja fontti on myös muutettu verrattuna Hockey Legends -logoon. Tässä on mielestäni menty syvemmälle metsään. Pienempi ja tyylikkäämpi fontti olisi ollut parempi, silloin myös päälogo olisi erottunut paremmin.
- Ei ihan niin pahasti sillisalaattia kuin Hockey Legends, mutta silti mielestäni teksti hyppää liikaa silmille verrattuna päälogoon. Tässä herää myös mieleen kysymys, että kumpi onkaan tärkeämpi, Tampere & Hockey Club vaiko Ilves? Halutaanko tuoda esille Ilveksen vanhaa ja perinteikästä logoa vaiko jotain muuta?
- Lisäksi mielestäni tekstiä on sullottu tuohon logoon liikaa ja tuo "Hockey Club" pitäisikin ottaa kokonaan pois ja ottaa ihan pikkuisen mallia muuten karmaisevasta kameli-logosta.
- Noille tekstien välissä oleville palluroille en keksi roolia. Mikäli kehä ei olisi niin täyteen tumpattu, niitäkään ei tarvittaisi.
- Sinänsä pidän siitä, että väreille ja muodoille on kuitenkin olemassa jokin selitys.

Logokehityksessä on siis jotain hyvää ja jotain huonoa. Itse lähtisin miettimään jatkoa siltä pohjalta, että vanha kunnon pää-logo pitäisi saada tuossa kiekkomaisessa logossa mahdollisimman isoksi ja tekstejä voisi sitä vastoin pienentää. Kuitenkin päätuote on perinteikäs joukkue, jolla on jo olemassa todella perinteikäs logo.

Lisäksi mietin sellaista asiaa, että onko logoa tarvetta oikeasti CHL-pelien vuoksi muuttaa, koska sana "Ilves" kertoo muille eurooppalaisille tuskin mitään ja "Tamperettakaan" he eivät osaa yhdistää kaupungiksi. Yläpuolinen teksti on siis heille lähes hepreaa. Ainoa, minkä he tuosta ymmärtävät on alapuolen "Hockey Club" ja koska kyseessä on jääkiekon CHL, sen he arvaavat joka tapauksessa. Tai voihan se olla, että turnauksessa on jostakin syystä mukana paikallinen lentopallosuuruus kylmästä pohjolasta...

Onnittelut sinulle, joka jaksoit tänne asti lukea ja pahoittelut pitkähköstä postauksesta...
 
Ylös