Ilves 2021 - Uudelleenrakennuksen aika

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 933
Ilves päätti koronakauden 2020 Veikkausliigassa kelvolliseen viidenteen sijaan. Kausi alkoi cupissa varsin menestyksekkäästi, kun alkulohko voitettiin ilman tappioita (3-2-0) ja neljännesvälierässä Tolsalla KTP nöyrtyi 0-4, mutta liigaan palannut paikallisvastustaja Haka juotti heti puolivälierässä hallitsevalle mestarille katkeraa lientä haettuaan Tammelasta 0-1-voiton ottelusta, jota Ilves hallitsi selvästi. Liigan puolella hieman tahmaisen alun jälkeen Ilves sai kesän edetessä paremmin pelistään kiinni ja alkoi hivuttautua tutuille sijoille nykyisen loppusarjaviivan yläpuolella. Ilves pystyi hoitelemaan heikommat joukkueet melko varmasti tieltään, mutta kärkisijoilta jäämisen oikeutusta kuvaa hyvin se, että ainoa yläpuolelle sijoittuneista joukkeista koko kaudella saatu voitto oli merkityksettömän päätöskierroksen 4-1-kylvetys Hongalle Ratinassa. HJK- ja Inter-pelien saldo oli tyly 0-2, KuPSilta saatiin kaksi pinnaa ja Hongalta siis kolme. Paikallispeleistä Hakaa vastaan haettiin Koskista syyskuun alussa selvä revanssi (0-2), mutta Ratinassa Haka onnistui repimään pisteen 1-1-tasurista. Pirkanmaan herruus meni siis aika lailla jakoon.

Koronan aiheuttama epävarmuus aiheutti pitkin kautta epätietoisuutta siitä, miten ja mistä sarjassa lopulta aina pelataan, ja lopulta kausi päätettiin lopettaa 22 kierroksen runkosarjan jälkeen. Ilvekselle sija 5 on tuttu ja valitettavasti se tietää aina ikävästi ensimmäistä europeleistä rannalle jäävää sijaa, mutta toisaalta joukkue menee kauden jälkeen niin isosti uusiksi, että mitään kovin realistista euromenestystä ei ensi kaudelta olisi muutenkaan luultavasti voinut olettaa. Ilveksen parhaat maalintekijät olivat 7 maalillaan Naatan Skyttä ja Lauri Ala-Myllymäki, joka siirtyi kauden päätteeksi Serie B:hen. Muita joukkueen avainpelaajia olivat kaudella 2020 mm. brasilialainen Jair ja liigan syöttöpörssin kuningas Felipe Aspegren. Kauden päätteeksi päävalmentajana jatkava Jarkko Wiss kertoi joukkueesta poistuvan ainakin kymmenkunta pelaajaa, joten edessä on väistämättä uudelleenrakennus ja ainakin maalivahtiosastolle Hilan jälkeinen nuorennusleikkaus. Moni uusi lupaava kaveri - esimerkiksi Maksim Stjopin - on kuitenkin valmiina täyttämään syntyneitä aukkoja. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia hankintoja Ilves kykenee tekemään ja mitä on realistista odottaa kaudelta 2021.

Sopimustilanne kaudelle 2021:

maalivahdit
#1 Rasmus Leislahti (2022)
#12 Eetu Huuhtanen (2021+1)
#32 Matias Riikonen (2022, lainalla FC Kööpenhaminassa osto-optiolla)

puolustajat
#2 Tuomas Ollila (2022)
#4 Felipe Aspegren (2021)
#5 Kalle Katz (2021+2)
#13 Baba Mensah (2021)
#15 Mikael Almén (2022)
#16 Tatu Miettunen (2021)
#17 Juho Pietola (2021+1)
#20 Miska Rautiola (2021+1)
#28 Tuure Mäntynen (2021)

keskikenttäpelaajat
#6 Doni Arifi (2021)
#7 Joona Veteli (2021)
#8 Teemu Jäntti (2022)
#10 Maximo Tolonen (2021+2)
#14 Tuure Siira (2021)
#23 Naatan Skyttä (2020+2)

hyökkääjät
#9 Ilari Mettälä (2021)
#11 Momodou Sarr (2022)
#18 Eemeli Raittinen (2021)
#19 Eetu Mömmö (2021+1)
#26 Tiemoko Fofana (2021, lainalla FK Sabahissa osto-optiolla)
#27 Maksim Stjopin (2021+1)

Päävalmentaja: Jarkko Wiss (2022)


 
Viimeksi muokattu:

Rouhija

Luottopelaaja
Viestejä
3 762
Juho Pirttijoki olisi kova naaraus, hinta tosin varmasti korkeahko. Kärkeen tarvitaan varma suorittaja, sitten Jairin korvaaja sekä ykkösvahti. Tässä päähankinnat.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 933
Juho Pirttijoki olisi kova naaraus, hinta tosin varmasti korkeahko. Kärkeen tarvitaan varma suorittaja, sitten Jairin korvaaja sekä ykkösvahti. Tässä päähankinnat.
Ainakin yksi toppari tarvitaan myös, koska sekä Tomas että Mensah ovat lähdössä.

Lehtitietojen mukaan Fofana on saamassa jatkoa, mutta muut ulkomaalaiset lähtevät. Mensah ei ollut loukkantumisensa jälkeen enää ennallaan, Tendeng vaiettiin kuoliaaksi jo seuran viestinnässä ja Missi Mezu sekä Stenio floppasivat. Jairiin taas ei ole saumaa. Tältä osin nämä ovat loogisia siirtoja, mutta edelleenkään sympaattinen Fofana ei voi olla hyökkäyksen ykköshärkä.
 

Rouhija

Luottopelaaja
Viestejä
3 762
Ainakin yksi toppari tarvitaan myös, koska sekä Tomas että Mensah ovat lähdössä.

Lehtitietojen mukaan Fofana on saamassa jatkoa, mutta muut ulkomaalaiset lähtevät. Mensah ei ollut loukkantumisensa jälkeen enää ennallaan, Tendeng vaiettiin kuoliaaksi jo seuran viestinnässä ja Missi Mezu sekä Stenio floppasivat. Jairiin taas ei ole saumaa. Tältä osin nämä ovat loogisia siirtoja, mutta edelleenkään sympaattinen Fofana ei voi olla hyökkäyksen ykköshärkä.
Toppari menisi juuri tuolla Pirttijoella. Fofana oli tällä kaudella todellinen pettymys, ehkä menisi rotaatiossa. Sen takia tarvittaisiin varma suorittaja kärkeen.
 

Grinder

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
478
No joo. Uudistuksia tarvitaan ja kieltämättä tuo joukkue ei enää suoriutunut parhaalla mahdollisella tavalla muutenkaan.

Molaritilanne on hyvin kriittinen. Toivottavasti positio täyttyy pelaajalla, joka täyttää suuret saappaat.

Mensahista on paha sanoa mitään. Haluaisin uskoa, että se puolustuksen johtohahmo vielä löytyisi. Parempaa, kuin hän parhaimmillaan, lienee vaikeaa löytää. yhdelle lisätopparille olisi kuitenkin tarvetta Tomasia paikkaamaan. Myös sen lisäksi jatkaako Mensah, vai ei.

Keskikentällä voi hyvin olla, ettei Jairia suoraan paikata. Doni Arifi näyttää saaneen vastuuta, ja pelasi paljon loppukaudesta keskikentän pallonriistäjänä, joka luopui pallosta heti riiston jälkeen. Hän vaatii Vetelin kaltaista pelintekijää rinnalleen, jotta homma rullaa. Veteli nähtäneen keskikenttämiehenä, mutta on monikäytöinen pelaaja, ja yhä tärkeämpi, kun Ala-Myllymäki on pois.

Sarr voisi olla se sentteripositio, joka vapauttaisi Fofanan pelaamaan enemmän itselleen sopivassa roolissa. Maaleja tai ei, Fofana tekee joukkuueelle paljon hyvää,joten näkisin hänet yhä osana uutta joukkuetta. Mettälä tuo joukkueeseen omaa osaamistaan kuntouduttuaan, ja tarjoaa laadukkaan vaihtoehdon, lisäksi Skyttä jatkaa varmasti kasvavassa roolissaan. Stjopinin näytöt nostavat hänet varmasti ryhmään, ja Mömmö saanee vastuuta. Raittisen suhteen ero oli suuri kakkosen ja pääsarjan suoritusten välillä. Ominaisuuksia on, mutta riittääkö usko tekemiseen? Kääntämätön kortti. Potentiaalia joukkueesta löytyy yhä paljon.

Nopeasti ajateltuna laitapuolustajalle / wing backille olisi käyttöä, sillä Mäntyseen en oikein usko. Ikävä sanoa, mutta odotin enemmän. Toki paikkojen täyttö on kiinni siitä ketä on tarjolla, miten on resursseja, ja miten tietyt pelaajat halutaan roolittaa.
 
Viimeksi muokattu:

Rantsukoff

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
122
Veikkan että Mensahin liksa on nykytilanteessa liian kova. Siksi on haluja ''purkaa'' sopimus. Kärkeen tarvittaisiin joku Noubissin / Tucon tyylinen viimeistelijä. Fofanasta siihen ei ole. Laituriksi sopinee paremmin. Sarr ei sano mitään itselle. Toivottavasti on hyvin scoutattu. Linjan mukainen hankinta olisi.

Runkohan on ok, ja kyllä tosta euroja vapautuu paljon. Tendeng esim tuskin pelasi verkkaripalkalla. Järvisestä ei ole hyökkäävään roolin Veikkausliigassa. Nykyisellä linjan vedolla kuitenkin vaikea nähdä Ilvestä top3 - joukkueena ensi kaudella.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 933
Jatkosoppareita siis toistaiseksi Alménille, Rautiolalle, Miettuselle ja Raittiselle. Ilves App listaa sopimuspelaajiksi (uutisoimattomista) myös maalivahti Aku Kavenin sekä Fofanan, ja että tuo J-P Laineen optio olisi käytetty.
Varmoiksi poistujiksi jo lähteneiden lisäksi voitaneen ehkä sitten listata Tomas, Saksela, Järvinen ja Tamminen sekä Mensahin tilanne on epämääräinen. Stenio ja Missi Mezu tietenkin myös pihalle.

Kyllähän tuosta kokonaisuutena valtava määrä rutinoituneita, joskin aika keskinkertaisia liigapelaajia lähtee kaikilta pelipaikoilta. Siihen vielä Skytän lähtö siirtoikkunassa, niin ei käy kateeksi joukkueen rakentajia. Vaikka toisaalta ennemmin tai myöhemmin tämä oli edessä ja moni noista lähtijöistä ei ollut kuitenkaan sellainen pelaaja, jonka ympärille rakennetaan mitään kärkinippuja. Mutta luotto Wissiin on edelleen kova.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 933
Ilves sai kuluneesta kaudesta 10 000 euron palkinnon eniten omia kasvatteja peluuttaneena Veikkausliigan seurana. Ilveksen lukema oli 44 %, kun liigan keskiarvo oli 23 %. RoPS palkittiin samanlaisella summalla eniten ns. home grown-pelaajia peluuttaneena seurana.

 

Grinder

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
478
No joo. Varovaisen optimistinen fiilis. Ykkösmolarin paikka tarjolla parikymppiselle on aina riski, mutta sopii toki Ilveksen linjaan. Huomion arvoista on, ettei ole vielä peliäkään miesten pääsarjakokemusta. Muutos on valtava siihen, että seurassa on totuttu Hilanderiin.

Nuorten maajoukkueisiin ei pääse varmasti helpolla, eikä minulla ole suoran sanoen mitään käryä millainen pelaaja hän on. Pelityylistä, tai mistään. Suhteellisen uusi tuttavuus. Se mihin kiinnitin heti huomiota, niin on maalivahdiksi lyhyt, 184 cm. Olen taipuvainen mieltämään, että parhaat molarit ovat yli 190 cm. Muistelen lukeneeni, että Arsenal on muun muassa analysoinut, että optimimitta olisi 195 cm. Numerot eivät toki torju palloja ja poikkeuksia parhaidenkin molarien keskuudessa on. Myös kiinnostaa, onko hän minkälainen pelinavaaja. Sitä jalkapallomolari eniten tekee.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 933
Ilves pelaa 3.12. harkkamatsin Eerikkilässä leireilevää U21/Urheilukoulu-sekajoukkuetta vastaan. Leirille on nimetty Leislahti ja sekä Sarr että Jäntti, joten huhut uusista pelaajista taitavat pitää paikkansa.

 
Ylös