Ex-Ilvekset maailmalla

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Avataanpa jalkapallopuolellekin tällainen ketju kun ainakin itsestäni on mukava seurata, missä seuran ex-pelaajat menevät.

Jusif Ali ei saanut Ilveksessä toissa kaudella otettua roolia ja lähti omituiselle lainalle Dinamo Zagrebiin. Nyt Ali on tehnyt vieläkin eksoottisemman siirron ja liittynyt Kyproksen liigassa pelaavan (ja nykyään Paulus Arajuuren seurana tunnetun) Pafos FC:n U20-joukkueeseen.


Päivitystä: Ali palasi syyskuussa Suomeen ja nousi Oulun mukana liigaan, mutta ensi kaudesta on vain optio.

 
Viimeksi muokattu:

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Tännekin vähän katsausta: Missä menevät Ilveksessä viime vuosina pelanneet ulkomaalaiset?

Ykkösen kaudella 2014 Ilveksessä käynyt amerikkalaistorni Wojciech Wojcik ei onnistunut Ilveksessä kummoisesti, teki pari maalia, mutta pääasiassa muistini mukaan juuttui penkille. Wojcik tuli Eurooppaan yliopistopeleistä, ja ura täällä jäi Ilves-visiittiin: Mies palasi sittemmin Yhdysvaltoihin, missä on pelannut lähinnä United Soccer League-sarjaa useissa seuroissa. Nykyään 27-vuotias puolalaisjuurinen hyökkääjä pelaa Hartford Athleticissa ja oli itse asiassa viime kaudella jengin paras maalintekijä. Samalla kaudella Ilveksen topparina luuti unkarilaiskonkari Balázs Balogh, joka Ilves-pestinsä jälkeen pelasi vielä Unkarin kahdella korkeimmalla sarjatasolla ennen siirtymistään Itävallan alasarjoihin ja ilmeisesti päätti uransa 2017 tienoilla.

Jumalattoman kovasta, joskaan ei aina niin tarkasta kanuunastaan muistettu laidan munaravaaja Emenike Mbachu oli pelannut Suomessa jo ennen Ilvestäkin (PS Kemi, RoPS) ja jatkoi meiltä Hakan paitaan. Kolmekymppisellä nigerialaisella taitaa olla Suomessa jo perhettäkin, tuttu näky ollut välillä myös Tammelan katsomoissa. Sympaattinen Emenike on pelannut viime kaudella Raumalla Pallo-Iiroissa Kakkosta, mutta menikö siellä sukset jonkun kanssa ristiin vai keksinkö omasta päästäni? Ei ilmeisesti kuitenkaan ole mukana enää.

Näytillä tai muuten vain pikavisiitillä käyneistä arvoista tuhnu jenkkiliigataustainen senegalilaiskärki Mamadou Diouf (8 ottelua Veikkausliigaa kaudella 2015) ei ole ainakaan Transfermarktin mukaan pelannut Ilveksen jälkeen missään. Hakasta Ilvekseen 2015 siirtynyt (Henry) Chidozie Ugwunna oli lupaavan oloinen hyökkääjä, mutta teloi Liigacupissa pahasti ristisiteensä ja lopulta liigaura jäi neljään matsiin ja yhteen maaliin. Ugwunna on pelannut Suomen jälkeen Hollannin alasarjoissa, mutta hänellekään ei löydy 2018 jälkeen seuraa. Hyökkäykseen kokeiltiin tuloksetta (7 ottelua / 1 maali) myös Liettuasta löytynyttä libanonilaista Mohamed Kdouhia, mutta tämänkin miehen matka jatkui pian Albanian ja Indonesian kautta takaisin kotimaahansa, missä edustaa nykyään toisen sarjatason Bekaa SC:ta. Muistanko ulkoa oikein, että Kdouh teki ainoan Ilves-maalinsa Klubin verkkoon?

Kaudella 2016 Ilves taisteli loppuun asti jo mitaleista jääden lopulta kirvelevästi viidenneksi, mutta puolustuksen tukena ollut SJK:sta tullut serbitoppari Pavle Miljosavljevic vakuutti kovaotteisuudestaan ja ajoittaisesta pelisilmättömyydestään huolimatta. Pavle yritti saada Ilveksen jälkeen sopimusta kovemmista liigoista, mutta kävikin päinvastoin eli joutui lopulta tyytymään Ykköseen (FF Jaro). Ei jatka Jarossa kaudella 2020. Tuolloin sisään tulivat myös Ilvekseen sittemmin palannut Emile Paul Tendeng ja SJK:n kautta KuPSiin mestaruutta voittamaan mennyt Reuben Ayarna, jotka toivat mukanaan ison annoksen taitoa ja voittamisen kulttuuria. Saman kauden "vahvistuksista" suureksi pettymykseksi osoittautunut ugandalaishyökkääjä Yunus Sentamu (14/1) jatkoi Ilveksestä Albaniaan, nigerialainen keskikenttä Yero Bello (2/0) Romaniaan, senegalilainen laituri Yoro Ly (10/1) Armeniaan, nyt kaikki ovat ilman sopimusta. Ghanalainen hyökkääjä Mohammed Latif kävi näytillä talvella, ei sopeutunut Eurooppaan eikä saanut sopimusta ja on pelannut myöhemmin Afrikan sarjoissa.

Pronssikaudella 2017 Ilvekseen tulleet vahvistukset olivatkin sitten kokonaisuutena jo huomattavasti laadukkaampia. Veikkausliigan maalipörssin kakkonen (32/15) Tuco teki sopimuksen Klubiin, mutta siirtyi suoraan Qatarin liigaan, mistä sitten tunnetusti palasi Israelin kautta KuPSin mestaruusjunaan kesken kauden ja ensi kaudeksi siis takaisin Seinäjoelle. Kamerunilainen jättireisi Marius "of course I shoot" Noubissi sai Ilveksestä puolentoista kauden aikana hakemansa nosteen (31/12) uralleen ja jatkoi tykittelemään maaleja Belgian divariin Beerschotiin. Mahtui mukaan toki tuhnujakin: nigerialainen Jude Nworuh (1/0) ja ghanalainen Thomas Agyiri (9/0) eivät varmaan kaikille ole jääneet mieleen. Agyiri oli pelannut ennen Ilvestä mm. TPS:ssa ja viime kaudella FC KTP:ssa.


Organisaation tekemisen tason myötä myös ulkomaalaispelaajien määrä väheni ja laatu parani, kuten jääkiekkopuolellakin. Kauden 2018 vahvistuksista Baba Mensah ja Tiemoko Fofana ovat edelleen Ilveksessä ja Ayarnan tilalle hankittu senegalilainen laatupelaaja Issa Thiaw jatkoi hänkin matkaansa KuPSiin. Mutta ei toki kautta ilman tuhnua Afrikasta: senegalilainen keskikenttäpelaaja Abdoulaye Ba (2/0) sai testiltä sopimuksen, mutta yhtä nopeasti myös todettiin käyttökelvottomaksi ja nykyään mies on Senegalissa samassa seurassa, mistä Ilvekseen tulikin. Nigerialaislaituri Gomo Ondukun (5/1) Ilves olisi varmaan pitänyt, mutta jalkavaivat johtivat option käyttämättä jättämiseen. Ondukun ainoa maali Veikkausliigassa ehti tuoda kuitenkin Ilvekselle kolme pistettä 1-0-voitossa RoPSista. Onduku ei ole pelannut loukkaantumistensa jälkeen missään.

Viime kaudella Ilveksessä pelanneista ulkomaalaisista liigatasolle nimekkään, mutta kovin verkkaisen laitapakki David Addyn sopimusta ei jatkettu ja mies on nyt ilman seuraa. Kamerunilainen Alim Moundi siirtyi sopimuksen purkamisen jälkeen Ykköseen TPS-paitaan ja jatkosopparin myötä kohtaa Ilveksen kesällä Veikkausliigassa. Hyökkäämässä ilman tehoja käyneet ghanalainen Samuel Afum ja kamerunilainen Jacques Haman ovat ainakin toistaiseksi ilman seuraa.
 
Viimeksi muokattu:

levokivi

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
444
Kieltämättä vähän mietityttää, kun Haarala painaa hatullisen TPS-paidassa ja meillä pyörii tusinahyökkääjien ruletti.
Tämä Haaralan hylkääminen on kyllä erikoinen tapaus, kun huomioi, miten hän mätti maaleja jo Ilves/2:n riveissä. Vastaavasti tänne hankituista ulkomaalaisista ainoastaan Jair on ollut todellinen vahvistus - tosin sitäkin parempi. Muilla on ollut täysi työ mahtua edes kokoonpanoon. Väitän, että Ilveksen omissa reserveissä (P20 ja Ilves/2) olisi ollut vastaavia ja jopa parempia vaihtoehtoja, kuten esim. Miska Rautiola on osoittanut. Nuorien sopimuspelaajien lisäksi olisi ollut mm. Samuel Dahan, Taha Özcelik, Oiva Jukkola jne. Ilveksellä on tässä suhteessa hyvä tilanne, joten varsinkin näiden ulkolaisten arpojen hankkimisessa voisi olla pidättyväisempi.
Muutoinkin tuntuu monesti jotenkin tylsältä kun katsoo useiden Veikkausliigajoukkueiden kokoonpanoja kun aloituskokoonpanossa on 6-7 suurelle yleisölle täysin tuntematonta ulkomaalaista. Toivottavasti tässä kehityksessä ei tulevaisuudessa mennä aivan Korisliigan malliin.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Sarjakaudet alkavat olla pikku hiljaa paketissa, joten tässä vähän koontia Suomen kentillä pelanneiden ex-ilvesten kaudesta 2020.

VEIKKAUSLIIGAssa loppukauden puhutuin ex-ilves oli ehkä Santeri Haarala, joka dominoi alkukauden Kakkosessa Ilveksen kakkosjoukkueelle latomilla 8 maalillaan. Haarala siirtyi elokuussa 1+1-vuotisella sopimuksella TPS-paitaan, mikä olikin hänelle ilmeisen hyvä urasiirto: Haarala sai melko hyvin peliaikaa ja viimeisteli vielä 13 liigaottelussa 4 maalia, joista toki 3 syntyi hattutemppuna RoPSin verkkoon. Turun sinimustan puolen ex-ilveksistä Martti Haukioja sai vastuuta 16 ottelussa ja kutsuttiin jälleen myös U21-maajoukkuereissuille. Matias Ojalan osalta taas matsien määrä viime Ilves-kauteen verratuna nousi yhdellä (13 -> 14), mutta minuuttien määrä putosi huomattavasti (939 -> 639). Yli sadan liigaottelun Ojala teki kuitenkin vasta nyt neljännessä liigaseurassaan ensimmäisen liigamaalinsa. Ojalan sopimus jatkuu, Haukiojaan Interillä on vuoden optio.

Huomattavasti mollisointuisempi kausi oli SJK:hon palanneella Tucolla, joka ei pystynyt nousemaan entiseen loistoonsa ja joka sai paljon kritiikkiä kannattajilta. Tuco teki vain 4 maalia, joista taisi pari olla pilkultakin. Sopimus kattaa ensi kauden, mutta ei olisi maailman suurin ihme, vaikka se purettaisiin. Uraansa ei saanut nostettua myöskään FC Lahdessa Vahid Hambo, joka 17 ottelusta kirjautti vain kolme maalia ja pelasi näistä vain 11 matsissa avauskokoonpanossa. Hambon sopimus Lahteen päättyi, ura tarvitsisi taas buustia jostain. RoPS-paidassa liigasta pudonnut Youness Rahimi (9/1) saattaisi tehdä uransa kannalta fiksusti, jos jäisi Rovaniemelle ottamaan isompaa roolia Ykkösessä, koska liigaurasta ei ole toistaiseksi tullut kovin kantavaa.

Paikallisvastustajaksi palanneen Hakan ex-ilveksistä Antto Hilska oli edelleen rooliltaan vähän välimallin hyökkääjä tehden kuitenkin kaksi maalia, toinen näistä sarjapaikan kannalta tärkeässä Honka-voitossa. Puolustuslinjoilla Henri Malundama sai paljon vastuuta ja teki yhden maalinkin, vaikka loppukaudesta taisi olla enemmän penkilläkin. Sanoisiko, että köyhän miehen Aspegren. Hilskalla on vuoden optio, Malundamalla ei toistaiseksi sopimusta ensi kaudesta mihinkään.

Newcastlen akatemiasta Suomeen palannut maalivahti Otto Huuhtanen jäi HIFKissä täysin Arnold Origin taakse ja sai peliaikaa vain yhden 90-minuuttisen verran. Issa Thiawin kausi KuPSissa meni pahan loukkaantumisen takia täysin läskiksi ja sopimus päättyy tähän kauteen.
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Ykkösen tehokkammat ex-ilvekset:

1. Aleksi Tarvonen, KPV 10 maalia
2. Antti Mäkijärvi, KTP 9 maalia
3. Niklas Jokelainen, AC Oulu 4 maalia

Kakkosen tehokkaimmat ex-ilvekset:

1. Jesse Huhtala, HJS Akatemia 14 maalia
2. Santeri Haarala, Ilves/2 (TPS) 8 maalia
3. Haris Ibrahimovic, FC Espoo 5 maalia
 

heppuli

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
274
Ayarna olisi vielä kiva nähdä Ipan paidassa. Ei tainnut tällä kaudella pelata missään? Toisi rauhallisuutta ja erinomaista pelinlukutaitoa muuten nuoreen joukkueeseen. Varsinkin kun Jair jättää joukkueen.
 

TaikuriLuttinen

Rivipelaaja
Viestejä
44
Kiitokset koosteesta, olipa mukava lukea noiden meidän ulkomaan pelaajien nykytilanteista. Täytyy kyllä sanoa, että osasta ei enää näin muutama vuosi myöhemmin ole mitään muistikuvia. Skouttauksessakin ehkä otettu jotain askelia eteenpäin, kun tuntuu tuhnujen määrä laskevan.
 

Grinder

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
459
Ayarna olisi vielä kiva nähdä Ipan paidassa. Ei tainnut tällä kaudella pelata missään? Toisi rauhallisuutta ja erinomaista pelinlukutaitoa muuten nuoreen joukkueeseen. Varsinkin kun Jair jättää joukkueen.
Toisaalta kyllä, rooli taitaa olla nyt pyhitetty Doni Arifille. Ayarna oli kyllä parhaita sainauksia Jairin ohella, joita Ilves tehnyt. Onko muuten tietoa mihin ex-Ilves Jair suuntaa? Kuopioon vai Seinäjoelle?
 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Ayarna antoi elokuussa Ghanan paikalliselle medialle haastattelun, jossa kommentoi maajoukkueen asioita, mutta ei omiaan (ei siis ole pelannut KuPSin jälkeen missään, mutta ei kai virallisesti lopettanutkaan).

 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Liigakarsinnan eka osa alkoi juuri Tolsalla. Vastakkain Mäkijärvi ja Agyiri (joka tosin puuttuu ainakin tästä ekasta matsista työluvan umpeutumisen takia) vs. Haarala ja Moundi. Tepsillä hieno mahdollisuus tippua divariin samalla kaudella sekä miehissä että naisissa.

 

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
1 800
Aleksi Tarvonen palaa liigaan kasvattajaseuransa KTP:n paidassa pelattuaan kaksi edelliskautta KPV:ssa.

"Vaikka Tarvosella on uran aikana ollut epäonnea loukkaantumisten kanssa, kokee hän myös saaneensa niistä oppiakin.

– Vaikka kausi Ilveksessä meni puolittain pilalle, kyllä sieltä oppiakin tuli mukaan. Jarkko Wiss on loistovalmentaja, joka näytti mitä vaatii olla huipulla Suomessa. Nyt vanhempana kuin mitä viimeksi olin täällä koen pystyväni antamaan joukkueelle enemmän sekä fyysisesti että henkisesti."

 
Ylös