Sir Lasse Laukkanen - elävä legenda

vilperi

Luottopelaaja
Viestejä
1 162
Toivoa sopii, että pikku hiljaa joululahjukseksi kirjan saaneet ovat päässeet lukuhetkessä eteenpäin kuin naapurin Juti rillaushommissa. Nopeilla lukijoilla lienee tekstin tavaus menossa takakannessa, sillä onhan kirja todella helppolukuinen, ilvesläiselle ja kaikille kotimaiselle vähintäänkin mielenkiintoinen. Tästä jo kertoo monet teaserit mediassa ennen kirjan ilmestymistä.

Vaikka kuulun siihen ryhmään, jotka lukevat todella hitaasti ei kirjan lukemiseen mennyt marraskuussa kuin ehkä kaksi ja puoli arkipäivää. Ja siinä työtkin haittasivat lukukokemusta. Taitaa käydä niin, että tämä opus pitää lukea toistamiseen tai kolmannen kerran Veijareita ja Virtuooseja -kirjan tapaan. Mainittakoon, että yksi V&V -kirjan lukuhetki tapahtui armeijan harm… kurkkusalateissa loppusodassa.

Mutta sitten kirja-arvosteluun. Kuten todettu, kirja on todella mielenkiintoinen ja helppolukuinen. Osa tarinoista oli jo luettu jo Veijareita ja Virtuoosi -kirjassa. Kertaus on tottakai opintojen äiti, mutta aivan näin paljon niitä en olisi laittanut kirjaan.

Toinen asia, mitä kritisoin on kadonneen vuosikymmenen vähäinen käsittely. Koska tunnen kirjailijan, tiedän ettei hän seurannut Ilvestä niin lähellä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella ja 2010-luvun alkupuolen tötöilyjä ties kuinka paljon. Kirjasta puuttuu mm. sellaiset tapahtumat kuin Minnesota-peli, joka taisi olla alkusysäys taloudelliselle ahdingolle. Projektit Poika ja Ilves, Ilves-akatemia, Viiri viidessä vuodessa jne. Raunion kausikorttikamppanjat, jossa bonarit taisivat nojata enemmänkin kappalemääriin tai liikevaihtoon kuin liikevoittoon. Kahvitteluhetket Sjöblom casen jälkeen. Tämän lisäksi ”shortssipojat” lakeijoineen saivat tilaisuudessa pestä selkänsä, ilman suurta itsekritiikkiä tai muuta kritiikkiä. Saati näiltä herroilta ei tainnut tippua pätkääkään katumusta tekemiseen. Ja toisaalta jäipä pois ulkojäiden aikana tapahtunut Tampereen kaupungin kilpailutus Sorsapuiston tekojäästä, jossa Ilveksen johdolla ei ollut osaa eikä arpaa, mutta joka aiheutti Ilvekselle suuret tappiot.

Ja jäipä tarinasta pois mm. Mark Leen lähtö, Radek Dudan ja slovakipakkien yhteenotot, peliongelmaisen ulkomaalaisvahvistuksen otteet, Tuokkolan ensimmäisen kokonaisen kauden uskottavuuden palautuksen, vaikka katsomossa oli käytännössä koko kauden ykköskenttä Marjamäki-Corso-Pesonen Tukio, eikä Järventien Marakaan ollut enää mitä oli IFK:n mestarijoukkueessa. Onpa silmiini ja korviini tullut tapahtumia, josta olisi voinut saada hyviä juttuja mallia ”Veikon ja Riken lenkki”, mutta näitä en sen enempää lähde avaamaan. Onpa kirjassa paljon asiavirheitäkin mm. LeKiä väitetään Lempäälän Kiekoksi, kun kyseessä on Lempäälään Kisa ja jäsen toskala luetteli muutamia muistakin viestissään aiemmin.

Luettuani kirjan tungin kirjan lähes väkipakolla sen eräällä asiantuntijalle, joka kyllä tietää Ilveksen ja suomalaisen jääkiekon historian 50-luvulta aina jonnekin 90-luvulle, mutta sitten alkoi kiinnostus loppumaan tuttujen lopettaessa pääsarjatasolla. Tuomio Ilveksen historiasta oli tyly: ”Tiesin kyllä näitten kahvitteluhetkien (oma lisäys, tuttujen ja kavereiden kanssa, ei Ilves-johtoon liittyvien henkilöiden kanssa) ja kohtaamisten kanssa, että Ilves on sekaisin. Mutta jumalauta se seura on ollut sekaisin. Ei tollasta oikeesti voi olla, että Lasse on joutunut ostaan omalla kortilla tavaroita. Eikä tollasta voi olla, että Taisto on kopissa sanonut Jamolle kopissa ettet tuu tälle puolelle.”

Näistä kappaleista huolimatta täytyy muistaa, että kirja kertoo Lasse Laukkasesta (ja muista Ilves-tarinoista). Jos katsoo hetkiä Veijarit & Virtuooseja -kirjasta, olisi siinä saanut oikeasti parinkin tämän kirjan paksuista kirjaa Ilves-huolto, jos joku ansaitsee tässä menneiden vuosien sähellyksessä vähintään kirjan. Oikea kunnia Lasselle ja JP:n - Järvisen Markku, Mengele Tuomista, Mauri Autostas ja kumppaneita unohtamatta - pyyteettömälle työlle olisi ollut mestaruus, kaksi tai viisitoista sen noin 35 vuotta sattuneen ylivoimaisen mestaruuden lisäksi.

Mikäli joulupukki toi pelkkiä risuja joululahjaksi, kannattaa kirjaa tästä pienoisesta kritiikistä tai hehkutuksesta hankkia kirjahyllyyn. Kirja, kun luo luettaessa suuria tunnetiloja ja kuvaa tekstimuodossa kuinka suuri asia Tampereen Ilves on.

Ja tulee olemaan. Minulle, sinulle, kirjailijalle Lasselle ja JP:lle, sekä monille muille.
 
Viimeksi muokattu:

Robert ja Nollakulma

Luottopelaaja
Viestejä
5 691
Näkökulma (Laukkanen) oli kirjassa erittäin hyvä ja oikeastaan ainoa reitti millä kirjasta oli saatavissa yleisilmeeltään positiivinen. Tätä taas pidän hyvin tärkeänä, koska kirja on varmasti tarkoitettu isolle yleisölle eikä niinkään paljastuskirjaksi vanhan johdon sekoiluista.

Epäilen myös vahvasti ettei Lasse olisi antanut itseään päähenkilöksi, jos kirja olisi mennyt syyllisten etsimiseksi ja niiden syyttelyksi. Toki tätäkin on ihan ansaitusti rivien välistä luettavissa.

Täytyy myös ottaa huomioon aika ja olosuhteet, sekä joulun deadline. Tätä vasten kirja on saatu todella laadukkaaseen muotoon ja epäilen sen olevan ihan merkittävä apu Ilveksen huvenneeseen kassavirtaan.

Iso kiitos Olli Mustoselle monien (myös allekirjoittaneen) toiveen toteuttamisesta Veijareiden ja Virtuoosien jatkolle ja onneksi tuolle tarinalle saatiin sittenkin se onnellinen loppu. Monella usko oli enemmän kuin koetuksella ja osumia taisi matkalla ottaa myös niitä tilanteeseen syyttömiä.

Myös koko Ollin tiimille iso kiitos tästä ja muusta Ilveksen eteen tehdystä työstä. Laukkasen tavoin te olette niitä, ketkä ansaisevat koko yhteisön ison kunnioituksen.

Näistä kappaleista huolimatta täytyy muistaa, että kirja kertoo Lasse Laukkasesta (ja muista Ilves-tarinoista).

Juuri näin ja tämä ennen kaikkea.
 
Viimeksi muokattu:

Simultaanieläin

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
539
Erittäin hyvä kirjoitus Robert ja Nollakulmalta. Minäkään en oikein ymmärrä kritiikkiä siitä, ettei taloussotkuja setvitä tarpeeksi tai ettei merkittäviä tapahtumia käsitellä tai ettei joitain merkittäviä henkilöitä ole haastateltu. Eihän kirja väitäkään olevansa kattava virallinen historiikki. Jos verrataan koulun ainekirjoitukseen, niin kirja kertoo tarinoita Ilveksestä ja niin muodoin täyttää tehtävänsä eikä kirjoita otsikon vierestä. (On ilkeää kyseenalaistaa toisten vaikuttimia, mutta käy mielessä, että onko tietyn kritiikin taustalla jopa mustasukkaisuus siitä, että kuka se todellinen Ilves-asiantuntija oikein on.)
Lisäksi arvostelijoilta voisi kysyä, että millä vuosikymmenellä he olisivat kirjan odottaneet julkaistun, jos kaikki relevantit henkilöt olisi pitänyt haastatella ja ottaa mukaan kirjaan, kun nytkin kirjassa on yli 400 sivua? Olisivatko kaikki edes suostuneet haastatteluun? Taloussotkujen selvittäminen olisi taas vaatinut ammattimaisen tutkivan talousjournalistin täyspäiväistä kuukausien työpanosta. Ja olisivatko laittomuus- ja välistävetoväitteiden esittäjät kuitenkaan esittäneet niitä kirjassa omilla nimillään? Siinä olisi kyllä kunnianloukkaussyyte lähellä. Sitä paitsi Mustonen esittää tarpeeksi kysymyksiä ja esimerkkejä vanhan johdon taitamattomista ja tyylittömistä toimista. Vanha johto saa toki selitellä asioita omalta kannaltaan parhain päin, mutta kyllä minua ainakin myös puolustuksen puheenvuoro kiinnostaa. Olisi naiivia ajatella, että kaikki olisi johtunut pelkästään siitä, että ihmiset olivat lähtökohtaisesti tyhmiä oman edun tavoittelijoita.
Ihmettelen myös, että joitakuita häiritsevät muutamat asiavirheet, vaikka niitä itsekin bongasin (esim. Summanen pelasi viisi kautta Ilveksessä, ei neljä). Oma kritiikkini kohdistuu englanninkielestä käännettyihin kohtiin, joiden suomenkielinen asu olisi pitänyt hioa paremmaksi. Nyt niissä kuuluu englannin rakenteet "läpi". Muuten kieli on sujuvaa ja moitteetonta. Olen myös sen verran vanhempi kainovieno setämies, että olisin jättänyt pois pahimmat isolla kirjoitetut kirosanat tekstistä.
Tärkeintä kuitenkin on, että virheineen ja puutteineen kirja on juuri Ilveksen näköinen - erityisesti jos vertaa Tapparan historiikkiin "Kirvesrinnat". Sehän on ammattitoimittajan kirjoittama epäilemättä virheetön, mutta myös kuivan asiallinen ja totinen opus. Meidän kirja taas on todellisen kannattajan sielulla ja sydämellä kirjoittama hauska, vauhdikas ja viihdyttävä tarinakokoelma.
 

Scotty Bowman

Guest
toisaalta jäipä pois ulkojäiden aikana tapahtunut Tampereen kaupungin kilpailutus Sorsapuiston tekojäästä, jossa Ilveksen johdolla ei ollut osaa eikä arpaa, mutta joka aiheutti Ilvekselle suuret tappiot.
Sen verran aikoinaan Tampereen kaupungin johtoelimiltä kuulleena tuosta case Sorsapuistosta niin kaupunkihan tuon koko homman saatti tapahtuakseen pitkälti veronmaksajien kustantamana. Eli kyllä nämä silloiset shortsipojat aiheuttivat nuo taloudelliset tappiot ihan itse eikä siitä kaupunkia ole syyttämään, päinvastoin. Johtoporrashan kuvitteli omilla talkoillaan tuollaisen tapahtuvan helpohkosti ja laski täysin alakanttiin kustannukset.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Ja olisivatko laittomuus- ja välistävetoväitteiden esittäjät kuitenkaan esittäneet niitä kirjassa omilla nimillään? Siinä olisi kyllä kunnianloukkaussyyte lähellä.

Tämähän se on iso ongelma, kun vakaviakin syytöksiä voidaan esittää anonyymisti, mutta syytetyt ovat jokaisen tiedossa naamoineen ja nimineen. Siihen vielä päälle monenmoiset nimettömät uhkailut ja kiusaamiset.
 

toskala

Luottopelaaja
Viestejä
8 727
Korostan ettei minulla ole mitään erityistä tarvetta löytää syyllisiä joihinkin yksittäisiin tapahtumiin, koska "Lahtinen ja konekivääri" on saatu takaisin. Se, onko toiminta ollut laitonta on melko sivuseikka. Kyse on enemmänkin moraalista ja velvoitteista koko Ilves-yhteisöä kohtaan. Perättömien lupausten antaminen ei ole laitonta, oman firmansa huonosti hoitaminen ei ole laitonta eikä ihmisten lojaaliuden hyväksikäyttäminen ole laitonta. Ei nämä silti ole toimintamalleja joita voisi erikseen kenellekään suositella tai niiden mukaan toimiminen olisi mikään ansio ja selityksenäkin se on huono että "ei ole laitonta".

Kuten jäsen Vilperi ansiokkaassa analyysissään totesi, ei itsekritiikki tai katumus tunnu erityisen paljon Honkalehdon, Kainulaisen, Jääskeläisen, Lagerstamin tai Manngardin (varmaan joku jäi mainitsematta) päätä vaivaavan vaikka näiden "ansioluetteloon" voi laittaa mm. katteettomat lupaukset faneille, erinäiset "projektit" joihin ei ollut ensimmäistäkään konkreettista toteutussuunnitelmaa, vaatimustason vetämisen niin alhaalle että liigalisenssin saaminen on joku ihmeen saavutus ja aivan suoranainen valehteleminen faneille. Tähän nähden erityisesti Honkalehto, mutta muukin shortsiporukka on päässyt mielestäni liian helpolla.

Yhteen kysymykseen ainakin kirjasta saa suoran vastauksen, mitä erityisesti Sjöblom-tapauksen pyöriteltiin: vaikuttaako omistussuhteet ja toimiston tekeminen pelaajien otteisiin: yksiselitteisesti kyllä. Jos toimistolla toiminta on laiskaa, ylimielistä ja välinpitämätöntä, tarttuu sama asenne kyllä pelaajiin ennemmin tai myöhemmin. Toimisto ja pukukoppi elää symbioosissa, kun joukkue pelaa hyvin, on tomistolla helpompaa ja jos toimistolla ollaan tekevinään ja maksavinaan palkkoja niin silloin pelaajakin on muka pelaavinaan jääkiekkoa.

Niin Lassen kuin Raipenkin kohdalla puhutaan lojaaliudesta Ilvestä kohtaan. Ja onhan lojaalius hieno ja arvostettava asia. Mutta kuten monessa muussakin asiassa, pitäisi siinäkin joku kohtuus säilyttää. Muuten niin Raipen kuin Lassenkin kohdalla menee lojaalius pelkäksi hyväksikäytöksi. Raipe pistettiin valmentajaksi täysin kohtuuttomaan tilanteeseen, mutta pistettiinpä kuitenkin kun tiedettiin että saadaan kaveri joka tulee vaikka ilmaiseksi valmentamaan eikä arvostele johtoa. Lasse taas on omasta pussistaan maksellut pelaajien eri tarvikkeita ja joukkueen syömisiä ja muita tarvikkeita. Ja asia lienee ollut toimitusjohtajien tiedossa mutta antaneet jatkua vaan kun tiedetään ettei Lasse ensimmäisenä ole niitä rahoja takaisin vaatimassa. Tuollainen toiminta on pelkkää Ilves-sydämen hyväksikäyttöä jota sietäisi shortsipoikain hävetä ja syvästi.
 
Viimeksi muokattu:

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Tekojään monivaiheiset koukerot voidaan tsekata täältä:

Muu päätös 6083/2017 - Korkein hallinto-oikeus

Tampereen kaupunki antoi kentänhoitajien työn ilmaiseksi. Tekojää jäi myös lopputalveksi kaupunkilaisten rusettiluistelijoiden käyttöön.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, kaupungin budjetissa oli määräraha Sorsapuiston tekojäähän vuodesta 2012 lähtien.
 

Deleted member 1878

Guest
Kirja oli ihan hyvä, eihän niitä menneitä kannata tuon kummemmin pöyhiä, alkaisi vain haisemaan. Jäin kaipaamaan jotain rakennetta ja yhtenäistä tarinaa tahi NS punaista lankaa yli vuosikymmenten ja tapahtumien. Nyt kirja oli vähän puuduttavakin hauskojen ja epäonnisen tapahtumien kronologinen vuodatus. Onneksi kuitenkin ostin, menipähän tuotot hyvään ja pari rattoisaa iltaa.
 

Pattura

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
151
Kaiken kaikkiaan kirja on mielenkiintoinen ja kannattaa kyllä lukea. Parasta kirjassa on juurikin Laukkasen ja muiden kertomat jutut joukkueen sisältä, kopista pelireissuilta jne. Niitä olis saanut olla enemmänkin, mutta Lasse on niin diplomaatti, että varmaan mehukkaimmat jutut ovat jääneet pois.
Sen sijaan taloussotkujen setviminen on kyllä mielenkiintoista, mutta jollain tavalla masentavaa luettavaa. Sotkujen setviminen nousee taas pintaan, kuten tästäkin ketjusta on nähtävissä.
Teksti on pääosin helppoa luettavaa, mutta hieman häiritsee aiheesta toiseen poukkoilu. Aihe vaihtuu kappaleesta toiseen vinhaa vauhtia, eikä punaista lankaa oikein ole muuten kuin kronologinen järjestys. Jotenkin ns kustannustoimitus on jäänyt vajavaiseksi. Asiat ja teksti on kyllä siellä, mutta joku olisi saanut muokata tekstiä luettavammaksi. Jotenkin siitä jää siis fiilis, että kiireellä tehty.
 

Pok

Tähtipelaaja
Viestejä
10 208
Itse pääsen vasta keväämmällä lukemaan kirjan logististen ongelmien takia.

Mutta käännän katseet jo eteenpäin.Ilves täyttää 100 vuotta vuonna 2031 ja tuolloin on varmaankin seuraavan kirjan aika. Toivottavasti silloin otetaan jo muuta näkökulmaa kuin suora kronologinen historia,kuten jo neljässä kirjassa on kirjoitettu (Pelimiehiä & Tulisieluja,Veijareita&Virtuooseja,Sydämenasiana Ilves ja nyt tämä Tuntematon huoltaja),vaikka tässä siitä jonkun verran onkin poikettu.

Seuraava kirja voisi olla kirjoitettu Lukon ysärikirjan "Tähtien virta" -tyyliin,mutta tietenkin suuremmin ja mahtavammin.Eli valittaisiin tasaluvun kunniaksi 100 ikimuistettavaa Ilves-pelaajaa ja jokaisesta kirjoitettaisiin muutama sivu uran tai hankinnan taustoista ja Ilves-ajasta anekdootteineen ja pelaajan ja/tai aikalaistensa haastattelujen ryydittämänä.Infolaatikko tietenkin tilastoineen ja saavutuksineen sisältyisi jokaisen pelurin juttuun.100 olisi siinäkin sopiva määrä,että jokaisen ei tarvitsisi olla pitkäaikainen Ilves mallia Raimo Helminen tai Jorma Peltonen vaan kirjaan voisi tuoda omat sivunsa myös Cory Murphysta tai Patrik Stefanista.
 

931931

Luottopelaaja
Viestejä
1 521
Kirjaa on näköjään mukavasti varattu Pirkanmaan kirjastoista ja varausjono on pitkähkö.
 
Viimeksi muokattu:

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Tuollaiselle fanitustyyliselle julkaisulle olisi epäilemättä laajimmat markkinat, mutta valitettavasti suurin osa kotimaisista jääkiekko-opuksista on jo vuosien ajan ollut juuri sellaisia. Tai sitten ns. elämäkertoja (jotka itseasiassa ovat lähinnä haastattelukirjoja.)

100 vuotta on jo niin pitkä kaari, että Ilves ansaitsisi todellisen historiateoksen. Akateemiset kriteerit täyttävän teoksen ei tarvitse olla kuiva, jos jotkut sellaista pelkäävät.
 

Pok

Tähtipelaaja
Viestejä
10 208
100 vuotta on jo niin pitkä kaari, että Ilves ansaitsisi todellisen historiateoksen. Akateemiset kriteerit täyttävän teoksen ei tarvitse olla kuiva, jos jotkut sellaista pelkäävät.

Ainakin minusta tuo "Sydämenasiana Ilves" on ihan riittävä historiateos,että jotain muuta olisi syytä keksiä seuraavaksi,kuin saman yrittäminen ja samojen asioiden läpi käyminen vielä piirun verran paremmin tai tarkemmin.Selvää on,että 100 vuoden kunniaksi jonkinlainen kirja on "pakko" julkaista ja oma ehdotus olisi tuollainen yksittäisiin pelaajiin ja heidän Ilves-uransa tapahtumiin ja taustoihin keskittyvä kirja.
 

Seisomisurheilu

Luottopelaaja
Viestejä
2 440
Lopettaako Laukkanen vai miksi on juhlaottelu?
 

reiska

Luottopelaaja
Ylläpidon jäsen
Viestejä
6 538
Lopettaako Laukkanen vai miksi on juhlaottelu?
Todennäköisesti joskus, ehkä jopa lähiaikoina. Vähintä silti mitä Ilves voi tehdä on näyttää kunniotusta 52 vuoden huoltajauran jälkeen. Epäilen siis että pelkkä kunnionosoitus vielä.
 

Pok

Tähtipelaaja
Viestejä
10 208
Joku Parta-Reiska ainakin eilen aitiossa kuivaili kypäränsä menettäneen Ikosen visiiriä, eli ajetaanko sisään kolmatta huoltajaa vai onko Lassella ja Jannella kädet niin täynnä töitä, että fysiot tai hierojat joutuvat huoltajankin hommia tekemään?

Oli miten oli, mahtava ura Lassella ja toivottavasti meille ilmoitetaan ihan selvästi jo ennen kautta koska se viimeinen kausi on, eikä esimerkiksi keväällä pelien jälkeen vaan kerrota, että siinä se oli. Haluan, että voidaan kunnioittaa Lassea hänen ansaitsemallaan tavalla.
 

Seisomisurheilu

Luottopelaaja
Viestejä
2 440
Todennäköisesti joskus, ehkä jopa lähiaikoina. Vähintä silti mitä Ilves voi tehdä on näyttää kunniotusta 52 vuoden huoltajauran jälkeen. Epäilen siis että pelkkä kunnionosoitus vielä.
Less is more olisi parempi sitten olla juhlaottelu kun oikeesti vika peli
 
Ylös