Joukkuekatsaukset / Kausi 2025-2026

Tupsukorva35

Tähtipelaaja
Viestejä
15 393
1750366872321.png


KalPa - Härskimpänä mestaruutta puolustamassa
Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut kuopiolaisryhmä kohtasi puolivälierissä Porin Ässät. Patapakka laittoi kilpipaidat lopulta tiukoille nousten 3-1 tappiotilanteesta tasoihin, mutta maalin erolla päättyneestä seiskapelistä KalPa eteni välieriin lopulta 4-3 otteluvoitoin. Välieräpaikan edelliskaudesta uusinut KalPa ei tällä kertaa kompastunut samassa vaiheessa, vaan jatkoi liigafinaaleihin peittoamalla Ilveksen 4-2 voitoin. Finaaleissa vastaan asettui sensaatiokauden pelannut SaiPa. Kanada-maljaa nosteltiin 3. toukokuuta Lappeenrannan Kisapuistossa - ja sitä pääsi nostelemaan illan vierailija, joka oli finaalisarjassa vahvempi otteluvoitoin 4-2. Näin ollen ensimmäistä liigamestaruuttaan juhlinut Kalevan Pallo lähtee kauteen 2025-2026 puolustavana Suomen mestarina.

Mestaruutta KalPa puolustaa uuden päävalmentajan alaisuudessa, kun komennon vaihtopenkillä ottaa 34-vuotias Sami Tervonen. Tervonen on ehtinyt tekemään jo pitkän uran Liigassa valmennushommissa, mutta nyt ensimmäistä kertaa pääsee osoittamaan osaamistaan päävalmentajan roolissa. Kuuden kauden ajan Sportin apuvalmentajana ja neljä edellistä kautta on mennyt KalPan penkin takana, joten seura on ainakin miehelle on tuttu. Mestarivalmentaja Petri Karjalainen teki paluun synnyinkaupunkiinsa siirtyen Kärppien pääkäskijäksi.

Maalivahdit

KalPa teki merkittävän jatkosopimuksen, kun keväällä joukkueen mestaruuteen torjunut Stefanos Lekkas rustasi seuran kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen. Kaksi vuotta sitten Tanskan pääsarjasta hankittu Lekkas on ottanut paikkansa sarjan kärkivahtien joukossa. Päästettyjen maalien keskiarvo kahden kauden ajan hieman päälle kahden ja molempina keväinä on nostanut torjuntaprosenttiaan pudotuspeleissä runkosarjasta. Kahden viime kauden ajan kantoi runkosarjassa tasaisesti vastuuta Juha Jatkolan kanssa, mutta pudotuspeleissä yhdysvaltalainen kantoi päävastuun.

Ensi kaudelle Lekkasin ykkösvahdin asema onkin sitten selkeämpi. Työkuormaa ei enää ole jakamassa Kouvolaan suunnannut Jatkola, vaan 18-vuotias maalivahtilupaus Patrik Kerkola. 190 senttinen veskari on pelannut urallaan kaksi liigaottelua. Tilastojen valossa Kerkolan viime kausi ei ollut suurta säkenöintiä, mutta torjui KalPan A-nuoret SM-pronssille. Nuoren miehen potentiaalista kertoo, että toimi viimeisimmissä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen ykköstorjujana.

Mainittakoon vielä, että maalivahtivalmennuksesta ensi kaudella ottaa kopin keväällä 2022 pelaajauransa päättänyt Eero Kilpeläinen. Kilpeläinen on Liigan kaikkien aikojen nollapelitilaston (56), pelattujen otteluiden tilaston (519) sekä puettujen otteluiden tilaston kärkimies (670) maalivahtien osalta. Kilpeläinen edusti KalPaa liigatasolla kuudella kaudella ja miehen pelinumero #37 löytyy Niiralan montun kattorakenteista.

Puolustus

Mestaruuspuolustuksesta lähtee kolme miestä. Näistä merkittävimpänä neljä kautta kapteenistossa toiminut sekä pudotuspeleissä hieman tehoilemaan intoutunut Jesper Mattila, joka tekee paluun Tampereelle ja siirtyy veljensä seuraksi sinioranssiin leiriin. Välierissä yhden ottelun jatkoajalla niitannut Aleksi Elorinne pelaa ensi kaudella Mestistä Jokereissa ja kesken kauden Ässistä siirtynyt Tuomas Salmela hyppäsi Karjalaisen mukana Oulun junaan.

Hankintalistalta puolestaan löytyy kaksi nimeä, joista toinen ei ole Kuopiossa uusi tuttavuus. Ruotsalaispuolustaja Anton Karlsson tekee paluun Kuopioon yhden Norjassa vietetyn kauden jälkeen. Karlsson kantoi KalPa-logoa rinnassaan kausilla 2022-2024. Tehoilla ei ruotsalainen mässäile, mutta on varsin perusvarma yleispuolustaja. Enemmän hyökkäyspäähän voi odottaa HPK:sta hankitulta Juuso Ketolalta. Ketolan viime kautta sotki loukkaantumiset ja pelasi vain 30 ottelua kauden aikana. Mestiksessä tehoillut puolustaja on liigatasolla väläytellyt, että aineksia tulosta on liigatasollakin tuottaa. Viime kaudella 28 liigaotteluun 2+10 tehot.

Yksi hyvin tuttu nimi jatkaa kilpipaitojen takalinjoilla ja hän on kahdeksannen perättäisen kautensa kasvattajaseurassaan starttaava Lasse Lappalainen. 600 runkosarjaottelun rajapyykkiä lähestyvä Lappalainen palasi yhden välivuoden jälkeen takaisin yli 30 pisteen pelaajaksi tehden 59 ottelussa 32 tehopistettä (7+25). Ilveksessäkin pikaisesti piipahtanut Filip Westerlund on asettunut Savoon aloittaen kolmannen sesonkinsa KalPassa. Teki viime kaudella hyvää tulosta summaten 59 otteluun 11+15 tehot. Pudotuspeleissä syntyi vain yksi maali, mutta se oli sitäkin maukkaampi, sillä se johti pelivarusteiden lentelyyn pitkin Kisapuiston jäätä. Tshekkipakki Lukas Kanak oli hyvä värväys kotimaansa liigasta. 58 otteluun 16 pistettä (2+14) ja pienehköstä koostaan (174/78) huolimatta pärjää hyvin myös omassa päässä.

Ville Ruotsalainen on takonut vahvaa tulosta nuorten sarjoissa ja potentiaalia on saada aikaan pisteitä myös aikuisten tasolla. Viime kausi oli jo pientä väläyttelyä (41 ott. 2+12). Iivari Räsänen taisteli viime kaudella kokoonpanopaikasta ja pudotuspeleissä nähtiin jäällä ainoastaan lämmittelyissä. Edelle pudotuspeleissä ajoi niin ikään paikasta kokoonpanossa kamppaileva Veikka Mononen.

Hyökkäys

Niin KalPa kuin koko Liiga saavat ison paluumuuttajan, kun Teemu "Härski" Hartikainen pukeutuu ensi kaudella jälleen keltamustaan KalPa-paitaan. Viimeksi Hartikainen nähtiin Liigassa kaudella 2009-2010. Tuon jälkeen kokemusta on kertynyt NHL:sta, KHL:sta ja viimeisimpänä Sveitsin liigasta. Unohtamatta useita arvokisoja. Ansioluettelosta löytyy mm. MM-kulta, olympiakulta, Sveitsin mestaruus sekä CHL-mestaruus. Ei palaa Suomeen minkään vaisun kauden jälkeen, sillä viime kaudella Genevessä tehtaili 42 otteluun 25 maalia ja 48 tehopistettä. Sarjan kovin hankinta.

Tulosrooliin hankittiin lisäksi ECHL:n maalipörssin voittanut Cade Borchardt. 58 otteluun yhdysvaltalaishyökkääjä paukutti hurjat 40 maalia ja tehopisteitäkin kertyi asialliset 71. Pudotuspeleissäkin lapa oli varsin lämpimänä viimeistellen 15 pudotuspeliottelussa kahdeksan maalia. Piipahti myös viiden ottelun verran AHL:n puolella ilman tehomerkintöjä. Yhteys Borchardtilla on joukkuekaveri Patrick Curryyn, jonka kanssa pelasi samassa ECHL-joukkueessa kaudella 2023-2024. Hartikaisen ohella Savon mualle paluun tekee Juuso Könönen. Kaksi vaisua kautta Ilveksessä ja tutuissa kotimaisemissa hakee paluuta tasolle, millä Kuopiosta aikanaan lähti. Tuolloin uran paras kausi (60 ott. 10+18) ja mainoksia myytiin paidan sisäpuolellekin.

Viime kauden kärkisentterit jatkavat joukkueen keskikaistalla. ECHL-tykki Curry osoittautui loistovärväykseksi pyssyttäen 60 otteluun 60 tehopistettä (29+31). Tulisieluinen jenkki onnistui pudotuspeleissäkin maalinteossa seitsemän kertaa. Jaakko Rissanen puolestaan kirjasi 58 otteluun 56 tehopistettä (16+40). Joukkueen syöttökone on 53 pisteen päässä seurahistorian pisteykkösen kärkipaikasta. Puolestaan 25 ottelua on matkaa pelattujen otteluiden ykköseksi KalPa-nutussa. Sentteriosastoa täydentävät Benjamin Korhonen ja viiksissään ympäri Suomea kavereita ahkerasti itselleen kerännyt Jaakko Lantta. Taustalla minuutteja janoaa A-nuorissa yli piste/ottelu tahtia kauden pelannut Akseli Pulkkanen. Ikää Pulkkasella mittarissa 18 vuotta.

Juuso Mäenpään kausi lähti hitaasti liikkeelle, mutta vauhti kiihtyi ja lopulta kerrytti runkosarjaan 38 tehopistettä (12+26). Pudotuspeleissä sitten olikin joukkueen pisteykkönen 17 tehopisteen saaliillaan. Kuopiossa kaudesta 2014-2015 asti pelanneella Aleksi Klemetillä on takanaan uran paras kausi tehtyään 59 otteluun 37 pistettä (14+23). Niin keskelle kuin laidalle sopeutuva Andreas Okany on laukonut kahteen edelliseen kauteen yhteensä 26 maalia. Mestiksessä tehoillut Kristjan Kombe sai uuden mahdollisuuden näyttää kykyjään pääsarjatasolla ja teki 48 ottelussa 2+13 tehot.

Suurin menetys hyökkäykseen on maalipörssin 30 osumallaan voittanut Matyas Kantner, joka jatkaa kiekkoiluaan Kärppien riveissä. Valitettavan paljon viimeisinä vuosinaan loukkaantumista kärsinyt Tuomas Kiiskinen ripusti luistimensa mestaruussaunan naulaan. Kaksi päälle 30 pinnan kautta pelannut Kasper Simontaival puolestaan palasi Tappara-paitaan. Jere Karjalaisenkin ura jatkunee myös toisaalla.

Yhteenveto

Mestarijoukkueessa on erittäin hyvä jatkuvuus.

Maalipörssin voittaja menetettiin, joka sitten paikattiin Sveitsin liigan maalipörssin kakkosella. ECHL:ssa maaleja paukutelleella Borchardtilla myös hyvät ainekset tuottaa erinomaista tulosta, mahdollisesti entisen joukkuekaverin rinnalla. Kärkisentterit sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Puolustuskin hyvää liigatasoa ja voi vielä mahdollisesti ennen kautta täydentyä, vaikkei KalPa kaiketi aktiivinen markkinoilla ei enää olekaan. Mestarimaalivahti jatkaa, joten ei ongelmia silläkään osastolla. Kerkola toki katsomaton kortti liigatasolla, mutta jos ei tahdo tarttua, niin päteviä kakkosvahteja löytyy kauden aikanakin.

Valmentaja vaihtuu, mutta takuulla aivan sama KalPa kuin aiemmat vuodet ja vauhtia piisaa. Kauden alkuun vielä muutama kuukausi aikaa ja jossain joukkueet enemmän vaiheessa, mutta silti uskaltaa sanoa, että KalPa on joukkueellaan valmis puolustamaan mestaruuttaan ja on yksi kauden ennakkosuosikeista.

Kokoonpanohahmotelma

Juuso Mäenpää - Jaakko Rissanen - Teemu Hartikainen
Aleksi Klemetti - Patrick Curry - Cade Borchardt
Andreas Okany - Benjamin Korhonen - Kristjan Kombe
Konsta Kapanen - Jaakko Lantta - Juuso Könönen
Joona Saarelainen - Akseli Pulkkanen - Otto Mykrä

Lasse Lappalainen - Filip Westerlund
Lukas Kanak - Juuso Ketola
Ville Ruotsalainen - Anton Karlsson
Iivari Räsänen - Veikka Mononen

Stefanos Lekkas
Patrik Kerkola
 
Viimeksi muokattu:
1750430580363.png

Sport - Liigahistoriansa paras kausi alla

Runkosarjassa 11. sijalle sijoittunut Sport lähti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella haastamaan runkosarjassa eniten maaleja tehnyttä KooKoota. Sport onnistui Masi Härkösen johdolla lyömään stopin kouvolalaisten maali-iloitteluille ja kampesi itsensä sarjasta jatkoon otteluvoitoin 3-1.

Puolivälierissä kotkapaidat pyrkivät laittamaan hanttiin runkosarjavoittaja Lukolle, mutta tuossa sarjassa ei sitten enää ollutkaan kuin matkustajan paikkaa tarjolla. Raumalaisjoukkue jatkoi sarjasta suoraan neljässä pelissä välieriin maalierolla 18-5. Tuosta kylvetyksestä huolimatta Sportin kausi oli onnistunut ja Juuso Hahl heti debyyttikaudellaan valmensi vaasalaiset ensimmäistä kertaa liigahistoriassaan puolivälieriin.

Maalivahdit

Tshekkivahti Miroslav Svoboda aloittaa kolmannen kautensa Pohjanmaalla. Svobodan kausi päättyi jo marraskuussa Jyväskylässä tapahtuneeseen loukkaantumiseen. Sai maalinedustalla mailasta näpeilleen, jonka jälkeen ponkaisi suoraan ulos kaukalosta ja kauden pelit loppuivat siihen. Selkeänä ykkösvahtina toimineen tshekin torjuntaprosentti jäi kaudella vaatimattomasti hieman päälle 88,2%:n. Ailahtelevuutta on otteissa ollut.

Masi Härkönen oli viime kauden maalivahtisensaatioita. Ensin putosi Svoboda loppukaudeksi ja seuraavaksi kakkosvahti Niilo Halonen. 18-vuotias kassari joutui varsin tiukkaan paikkaan, mutta nuori torjuja kesti paineet erinomaisesti. Runkosarjassa torjuntaprosentti 90,31% ja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella isona tekijänä oli päättämässä KooKoon kautta. Puolivälierissä Lukkoa vastaan ei sujunut toivotulla tavalla, kuten ei koko muullakaan joukkueella, mutta se ei Härkösen kauden suoritusta juuri himmennä.

Mielenkiintoista on nähdä vaasalaisten maalivahtipeluutus. Svoboda on parin kauden aikana tottunut, ettei penkkiä paljoa tarvitse lämmitellä, mutta Härkönen tulee pistämään täysin kampoihin ykkösvahdin asemasta taistellessa.

Viime kauden torjujista Halonen suuntasi Puolaan ja Lukossa ylijäämäksi jäänyt, Sportin maalivahtiosastoa paikkaamaan tullut Daniel Lebedeff Slovakiaan.

Puolustus

Miika Koivisto
tekee paluun kotiin ja Sportiin kaksivuotisella sopimuksella. Vaasassa syntynyt puolustaja pelaa ensimmäistä kertaa Sport-paidassa liigatasolla. Vaasassa Koivisto viimeksi pelasi kotijoukkueen riveissä kaudella 2011-2012, jolloin Kuparisaaressa vielä tahkottiin Mestistä. Viime kausi alkoi Oulussa, josta mies siirtyi tammikuussa Ruotsiin Timrån riveihin. Toissa kaudella Kärpissä summasi 60 otteluun 37 pistettä ja viime kausi Oulussa tuotti 41 otteluun 3+21 tehot. Vastapainoksi sitten oli virhealttiutta ollen kannattajien sylkykuppina.

Ruotsista haaviin tarttui 28-vuotias Ludvig Claesson, jolla on kuuden kauden kokemus SHL:sta. Viime kaudella kaksi edellistä vuotta Röglessä pelannut ruotsalainen teki 44 otteluun 1+7 tehot ja Vaasassa odotuksissa on, että Claessonista saadaan luotettava kahden suunnan puolustaja. Kauden kolmas puolustajakiinnitys on Lukon junioreista hankittu Jasper Valtanen, joka lähtökohtaisesti pelannee seuran A-nuorissa.

Rightin kätisyyden pakistoon tuo Theodor Johnsson. Ensimmäinen kausi tehollisesti oli vaisuhko, mutta viime kaudella onnistui 60 ottelussa tekemään 18 pistettä (5+13). Ei tosin urallaan ole ollut minään pistelinkona tunnettu. Pitkän liigauran tehnyt Samuli Piipponen jatkaa myös joukkueen takalinjoilla, joka sivusi viidellä maalillaan liigauran maaliennätystään. 192 senttisen puolustajan vahvuudet kuitenkin ovat puolustuspäässä, jossa pelaa fyysisesti. Aatu Aarnio starttaa neljännen kautensa Sportissa ja 500 runkosarjaottelun perusluuta Valtteri Hietanen myös jatkaa pakkikalustossa. Hannes Häkkilä on pystynyt hyvään tuloksentekoon Mestiksessä, mutta liigatasolla isompaa pistetehtailua ei ole nähty.

Valtavin menetys puolustuksesta on palkintopöydän tyhjentänyt ja puolustajien kaikkien aikojen piste-ennätyksen nimiinsä ottanut Atro Leppänen, joka lähti tasonmittaukseen Pohjois-Amerikkaan. Muita lähtijöitä ovat melko täytemieheksi jäänyt Nolan Orzeck ja ruotsalaispuolustaja Viktor Lang, jonka kausi päättyi tammikuun alussa loukkaantumiseen.

Hyökkäys

Edellisten kausien ykkössentteri vaihtaa maisemaa, kun neljä kautta Sportissa pelannut Axel Holmström kiekkoilee ensi kaudella muissa ympyröissä. Uutta seuraa Holmströmillä ei vielä ole, mutta huhut jossain kohden veivät ainakin Sveitsiin. Uraa toisaalla on jatkamassa ruotsalaispelaajista myös Linus Andersson, Sebastian Wännström ja kotimaahan paluun tehnyt Carl Mattson. Okko Kangasniemi palaa Mestikseen tehoilemaan pukeutuen tällä kertaa jokeriksi. Liiganäytöt jäivät ohkaisiksi.

Jos ruotsalaisia lähti, niin yksi tulee myöskin sisäänpäin. Hän on Ludvig Larsson, jolle sovitellaan Holmströmin jättämiä saapikkaita. Neljä edellistä kautta SHL:ssa, jossa kaksi viimeisintä kautta edusti Örebrota. Viime kaudella 40 otteluun 12 tehopistettä (8+4) ja tulee hyvin samankaltaisen SHL-kauden jälkeen Vaasaan kuin Holmström aikanaan (42 ott. 5+8). Parhaan kautensa SHL:ssa Larsson pelasi kaudella 2022-2023 tehtyään 50 otteluun 26 pistettä (15+11). Ikää ruotsalaissentterillä on 29 vuotta eli oikein hyvässä peli-iässä.

Paluun hyökkäykseen tekee ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand, joka viiletti kaukalossa kotka rinnassaan viimeksi kaudella 2015-2016. Kolme edellistä kautta Bertrand on viettänyt Saksassa ja Ingolstadtin väreissä. Pelejä viime kaudella kertyi 34 ja näissä Bertrand kirjautti 8+5 tehot. Normaaliin tapaan edusti maataan kevään MM-kisoissa, jossa jäi kuudessa pelissä kiikareille. Tampereelta oikealle laidalle naarattiin norjalainen polkukone Philip Granath. Suurempaa roolia norjalaiselle varmasti on Vaasassa tarjolla. Viime kaudella 41 otteluun 7+5 tehot, mutta tuota edeltävällä sesongilla pelasi hienon 28 pisteen kauden. Hyvällä luistelunopeudella pääsee tekopaikoille, mutta tehokkuutta voisi olla enemmän.

Vaikka sakset ilmeisesti ovat käyneet pelaajabudjetin osalta, niin Sport onnistui tekemään jatkosopimuksiakin muutamien tuttujen ja tärkeiden ruotsalaistensa kanssa. Kokenut, kahteen edelliseen kauteen yhteensä 101 pistettä summannut Simon Hjalmarsson jatkaa hyökkäyksen kärkihevosena. Ensin Liigassa kaksi päälle 40 pisteen kautta ja viime kaudella täräytti 60 otteluun 60 pistettä (12+48). Sebastian Stålberg onkin sitten vakiokasvo ja alkava kausi on jo kuudes Sport-paidassa. Kolme viimeistä kautta Stålbergin rintaa on koristanut C-kirjain. Sivusi omaa piste-ennätystään 13+16 tehoillaan. Viime kaudella puolestaan varakapteenin virkaa hoitaneella Johan Sundströmillä on takanaan kaksi 30 pinnan kautta. Kevään pudotuspeleissä olisi tarvittu mieheltä enemmän (8 ott. 0+1). Niin keskelle kuin laitaan sopeutuva Kalle Miketinac teki 42 ottelussa 25 pinnaa (8+17). Kauden päätti tammikuun lopulla tapahtunut loukkaantuminen.

Viljami Nieminen löi itsensä läpi liigatasolla ja lukeutuu mainittujen ruotsalaisten, Bertrandin sekä Granathin kanssa joukkueen kärkihyökkääjiin. 49 ottelussa taitava hyökkääjä onnistui kirjauttamaan 36 tehopistettä (15+21). Anton Stråka jatkaa alaketjujen sentterinä.

Lopuista hyökkäyspaikoista kilvoilellaan. Oskari Hult on tehtaillut väkevää tulosta kahden kauden ajan seuran A-nuorissa, mutta Liigan puolella tulos on ollut laihaa. Odotuksia varmasti on, että pystyy paikkansa pelaavasta kokoonpanosta ottamaan ja pystyisi edes hieman hyökkäyspäähän tuottamaan. Samuel "Kimmon poika" Timonen veti viiden kauden pätkän Iisalmessa, mutta pääsi viime kaudella myös näyttämään liigakykyjään kolmessa ottelussa. Näissä ei syntynyt tehomerkintöjä. Mestiksessä pelannut tehojen valossa kohtalaisia kausia. NCAA-liigassa viisi vuotta pelannut Ville Immonen hakee koeajan kautta loppukauden sopimusta. Miika Tiihonen pelasi tehollisesti hyviä kausia Mestiksessä, mutta ensimmäinen liigakausi tuotti ainoastaan 2+1 tehot.

Yhteenveto

Varsin hyvä sentteristö ja Hjalmarsson sekä Nieminen luovat erittäinkin väkevän kärkikaksikon vasemmalle laidalle. Oikea laita kolmen ensimmäisen ketjun osalta tasainen, mutta onko Bertrandista enää ja/tai Granathista kärkiketjujen tekijäksi? Stålbergin näen kolmosketjun rouhijana, missä roolissa onkin hyvä. Puolustuksessa Koivisto - Claesson muodostaan Sportille mallikkaan kärkiparin. Kokonaisuudessaan kohtuu tasapainoinen pakisto, mutta kiekollisuutta ehkä voisi olla hieman enemmän. Svobodan on saatava tasaisuutta tekemiseensä, vaikkakin Härkösellä on täydet mahdollisuudet kaapata ykkösvahdin viitta itselleen.

Kaikkiaan niihin puheisiin nähden, että pelaajistossa leikkuri kävi niin ihan asiallinen ryhmä Sportilla on jalkeilla. Tulee ensi kaudellakin taistelemaan niistä viimeisistä pudotuspelipaikoista. Viime kevään puolivälieräpaikan uusiminen olisi kova temppu. Joukkue kaiketi nykyisellään on valmis kauteen.

Kokoonpanohahmotelma

Simon Hjalmarsson - Ludvig Larsson - Charles Bertrand
Viljami Nieminen - Johan Sundström - Philip Granath
Oskari Hult - Kalle Miketinac - Sebastian Stålberg
Miika Tiihonen - Anton Stråka - Matti Härmä
Eetu Levänen - Ville Immonen - Samuel Timonen

Miika Koivisto - Ludvig Claesson
Samuli Piipponen - Theodor Johnsson
Aatu Aarnio - Valtteri Hietanen
Hannes Häkkilä - Eetu Koivunen

Miroslav Svoboda
Masi Härkönen
 
Viimeksi muokattu:
1750787174692.png


KooKoo - Kymenlaaksolainen viihdepaketti

KooKoon runkosarjan alkupuolisko ei ollut mitään suurta säkenöintiä, vaan esimerkiksi 10 pelatun otteluviikon jälkeen joukkue oli sarjassa vasta 13. sijalla. Meno kuitenkin parani tästä ja kevätpuoliskolla KooKoo oli sarjan parhaimpia joukkueita. Runkosarjan 20 viimeisen ottelun kuntopuntarissa KooKoo oli toisena.

KooKoo pelasi uuden päävalmentajansa Jouko Myrrän alaisuudessa odotetusti yleisöön menevää kiekkoa ja kouvolalaisnippu räpsi maaleja runkosarjassa eniten. Runkosarjasijoitus oli lopulta seitsemäs ja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui Vaasan Sport. Vaasalaiset onnistuivat saamaan KooKoon maalitehtailun kuriin ja eteni sarjasta jatkoon 3-1 otteluvoitoin. Myrrä on osoittanut, että runkosarjassa johtamansa joukkueen peli saadaan kulkemaan, mutta pudotuspelivalmentajana on vielä todistettavaa. Yksilötasolla Myrrä onnistui hienosti, kun useita pelaajia otti askeleita eteenpäin tai nostivat tasoaan edellisestä vuodesta.

Maalivahdit

KooKoo lähtee tulevaan kauteen täysin kotimaisella maalivahtikaksikolla ensimmäistä kertaa sitten kauden 2018-2019. Loppukaudesta pienemmälle peliajalle jäänyt kanadalaisvahti Antoine Bibeau sai jatkaa matkaansa ja huhuissa ainakin Saksasta on osoitettu kiinnostusta miestä kohtaan.

Kuopiosta maalin suulle kiinnitettiin kasvattajaseuransa ainakin toistaiseksi taakseen jättänyt Juha Jatkola. Kahden viime kauden ajan Jatkola jakoi runkosarjassa tasaisesti vastuuta yhdysvaltalaisen Stefanos Lekkasin kanssa, mutta aloitettuja pudotuspeliotteluita kahdelta edelliseltä keväältä kertyi yhteensä vain yksi. Onnistui hieman parantamaan tasoaan vaikeasta toissa kaudesta, vaikka torjuntaprosentti edelleen jäikin varsin vaatimattomaan 88,63%:n lukemaan. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan 2022-2023 osoitti omaa potentiaaliaan pelaten hienon kauden, joten parempaankin rahkeita on. Maisemanvaihdos voi tehdä 22-vuotiaalle torjujalle hyvää.

Toisena maalivahtina jatkaa Bibeaulta loppukaudesta ykkösvahdin paikan ryövännyt Eetu Randelin. Pelejä kertyi lopulta runkosarjassa 28, joissa kiekot jäivät kiinni vajaan 90,1%:n varmuudella. Ei pettänyt pudotuspeleissä, kun kolmen ottelun torjuntaprosentti oli lähes 92% pelaten yhden nollapelin.

Varsin tasavahva tandem ja lähtökohtaisesti on odotettavissa tasaista peluuttamista.

Puolustus

Kim Nousiainen
hakee Kouvolasta uutta nousua viime kauden vaikean Suomeen paluun jälkeen. Raumalla loukkaantumiset riivasivat, eikä tehollisestikaan pystynyt täyttämään odotuksia (41 ott. 2+8). Ennen muutaman vuoden takaista Amerikkaan lähtöään pelasi parin kauden ajan KalPassa lähes 0,5 pisteen keskiarvolla. Puolustuspäässä oli ongelmissa ja teholukema -12 on karu runkosarjan voittaneessa joukkueessa. Ässistä siirtyvältä Joona Riekkiseltä vastaavasti ei suuria pistekertymiä odoteta, vaan luotettavaa pelaamista molempiin suuntiin. Imatran Ketterässä viime kauden pelannut Jiri Pärssinen yrittää lunastaa paikkansa pelaavasta seitsikosta.

Kalle Loponen oli yksi kauden hienoja tarinoita. Palasi takaisin Kouvolaan heinäkuun lopulla kolmen kuukauden pahvilla Ari Gröndahlin jäätyä sivuun kaukalosta useammaksi kuukaudeksi. Hyvän laukauksen omaava puolustaja pelasi itselleen loppukauden sopimuksen, täräytti 46 otteluun 14 maalia ja 25 tehopistettä. Harmittava loukkaantuminen tapahtui tammikuun lopulla, jonka jälkeen pelasi vain yhden pudotuspeliottelun. Tehoja sopii odottaa myös Jimi Suomelta, jonka siirto Turusta Kouvolaan oli hyvä ratkaisu. Kiekkotaitava, upeasti luisteleva puolustaja sai hyvin vastuuta ja summasi 57 otteluun 26 pistettä (4+22). Kiekottomassa pelissä ja puolustuspelissä nuorella miehellä vielä kehitettävää. Lopullinen läpilyönti täysin mahdollinen.

Kokemusta, senttejä ja kiloja puolustukseen tuo aiemmin mainittu Gröndahl. Ensin miestä kiiteltiin KooKoo-ajasta, mutta lopulta puolustajakolossin kanssa sorvattiin vuoden jatkosopimus. Viime kauden 29 ottelussa kirjautti 1+5 tehot. Aikanaan Sportin mukana liigaan noussut Gröndahl on tehnyt jo varsin mittavan liigauran, sillä alkava kausi on puolustajalle kahdestoista. Jämäkkyyttä puolustuspäähän tuovat myöskin 190 senttiset Ville Puhakka ja Jesper Ahlroth. Puhakka väläytteli myös hyökkäyspäähän ja viimeisteli 48 otteluun kuusi maalia. Plus/miinus saldokin komea +21.

Vajaan 40 pisteen kauden pelannut David Farrance päätti sulkea oven useisiin Euroopan seuroihin ja lähti nauttimaan verisistä rahoista itään. Reilun kauden Kouvolassa viihtynyt Seth Barton puolestaan siirtyi Ruotsiin ja norjalainen Christian Kåsastul palasi pitkällä sopimuksella kotimaansa pääsarjaan. Lähtijöiden joukossa on myös Saku Salmela, joka yleensä jostain liigaseurasta tuppaa sen pelipaikan löytämään.

Hyökkäys

Hyökkäyksessä jatkuvuutta on varsin paljon, mutta ketjullisen verran tulee myös miehiä sisään, joista pari on ennestään kouvolalaisyleisölle tuttuja.

Kaksi edellistä kautta Ilveksessä pelannut Ville Meskanen kantoi mustaoranssia kotipaitaa viimeksi kaudella 2021-2022. Viime kaudella Meskanen sivusi uransa toiseksi parasta liigakautta, jonka pelasi juurikin Kouvolassa. 55 otteluun 32 tehopistettä (15+17) ja 11 pudotuspeliottelussakin vastustajien maaliverkko heilui viidesti. 15 maalin raja paukkui Meskasen osalta viidettä kertaa liigauralla. Odotuksissa on että päävalmentajalle hyvin tuttu pelaaja pystyy samaan kuudennen kerran.

SaiPasta hankittu Miska Siikonen puolestaan edusti KooKoota kausilla 2021-2023. Siikosella on hyvä kausi alla SM-hopeaa voittaneessa SaiPassa (53 ott. 6+14). Vahva kamppailija tuo luotettavuutta alaketjuihin ja aloitusvoimaa. Santeri Sulun kausi IPK:ssa meni loukkaantumisesta johtuen pilalle, mutta laukoi seitsemään otteluun kuusi maalia. Edeltävällä kaudella Hermeksessä Sulku sivalsi 17 maalia. Taistelee paikasta pelaavaan kokoonpanoon.

Kolmannen kautensa putkeen Kouvolassa aloittava Radek Koblizek on pelannut kaksi perättäistä 39 pisteen kautta ja sisäisen pistepörssin voittanut tshekkihyökkääjä on ensi kaudellakin joukkueen ehdottomia kärkiyksilöitä. Unkarilainen Vilmos Gallo teki vuosi sitten paluun Kouvolaan peräti kolmen vuoden sopimuksella ja teki väkevän paluun saldottuaan 60 ottelussa 37 tehopistettä (13+24). Robert Rooballe toissa kausi Jyväskylässä oli haasteellinen, mutta siirto Kouvolaan piristi. Liigassa parhaimmillaan 30 maalia paukuttanut hyökkääjä lähenteli tuota liigauransa parasta sesonkia ja tehtaili 58 ottelussa Gallon tavoin 37 pistettä (18+19).

Toisena kärkisentterinä jatkava ruotsalainen Marcus Davidsson onnistui lähes tuplaamaan oman pistemääränsä edellisestä kaudestaan Ässissä. Sentteri summasi 55 ottelussa 34 pistettä (13+21). Plus/miinus lukema läpi uran on pysynyt pitkälti plussan puolella ja hoitaakin velvoitteet myös puolustussuuntaan. Viime kauden teholukema mainio +15. Toiseen kärkisentterin paikkaan on tyrkyllä viime kaudella Tapparan rotaatiosta Kymenlaaksoon siirtyneelle Oskari Luodolle. Laiturin paikalla aiemmin operoinut Luoto löysi itsensä nopeasti sentterin tontilta ja sille lopulta myös jäi. Veti erittäin väkevästi uudessa seurassaan tehden 34 otteluun 25 pistettä (2+23). Aloitusympyrässä on ensi kaudelle petrattavaa.

Edellä mainitun kaksikon ja Siikosen kanssa keskikaistan muodostaa kokenut Otto Paajanen, joka kuuluu myös kauden tasonnostajiin. Kaksi parinkymmenen pisteen kautta, mutta viime kaudella teki paluun yli 30 pisteen mieheksi (60 ott. 11+22). Tullut tunnetuksi erinomaisena aloittajana ja vahvana alivoimapelaajana, joka ei aristele ottaa kipeää. Takana haastaa oma kasvatti Akseli Mäkinen, joka on takonut pari kautta tulosta Mestiksessä, mutta viime kaudella Liigassa tulos oli laihaa (31 ott. 2+4).

Vaikeiden kausien jälkeen Joonas Oden haki uutta puhtia tutussa seurassa, jossa odotti lisäksi tuttu päävalmentaja, jonka alaisuudessa se paras kausi on pelattu. Niinhän se sitten homma toimi ja sivusi Ilveksessä pelaamaansa parasta kautta. Sarjan nopeimpiin luistelijoihin lukeutuva Oden viimeisteli 51 otteluun 16 maalia ja keräsi kylkiäisiksi 13 syöttömerkintää. KalPassa kauden aloittanut Veeti Miettinen, jonka nimeä esiintyi ennen kautta "vuoden tulokas"-spekulaatioissa, ei löytänyt Kuopiossa paikkaansa eikä peli lähtenyt kulkemaan. Siirto Kouvolaan helpotti ja heläytti 17 otteluun mukavat yhdeksän maalia. Seuraamisen arvoinen nimi KooKoon riveissä. Ossi-Petteri Jaakola pääsi Liigan puolella pelaamaan 33 ottelua tehden 14 pistettä (8+6) ja oli kauden kauden iloisia yllättäjiä.

Nälkäisinä taustalla tilaisuuttaan odottavat kaksikymppiset Simo Heinonen ja Manu Mäkelä. Heinonen pelasi viime kauden lainalla Ketterässä, jossa iski 44 otteluun 33 pistettä (17+16). Tuota edeltävä kausi KooKoon U20-joukkueessa tuotti muikeat 62 tehopistettä. Viime kaudella KooKoon junioreihin siirtyneellä Mäkelällä on puolestaan U20-sarjassa alla 57 tehopisteen kausi. Liigadebyytti on vielä suorittamatta.

Liki 30 pistettä tehneet Matic Török ja Teemu Engberg pakkasivat tavaransa kiekkoillen ensi kaudella Ilveksessä. Kaksikon lähtö kirpaisi kouvolalaiskannattajia. Riley Sawchuk seurasi Farrancen viitoittamaa veristä tietä ja siirtyy Venäjälle. Petter Emanuelsson ja kaksi kautta pienen panoksen KooKoolle antanut Ville Leskinen jatkavat myös toisaalla.

Yhteenveto

Hyvää jatkuvuutta joukkueessa, joten pelisysteemit ovat varsin hyvin joukkueella tiedossa. Useita Myrrän vauhtikiekkoon soveltuvia luisteluvoimaisia pelaajia, mutta hyökkäyksessä on myös sitä arvokasta karheaakin pelaajaa. Davidsson ja Luoto hyviä senttereitä, mutta onko kumpikaan ykkössentteri kuitenkaan? Olisiko Luodosta siihen rooliin nousemaan? Siikosen ja Paajasen moni muukin liigaseura ottaisi alaketjuihinsa. Laidoillakin hyviä pelaajia, joista moni pystyy +30 pistettä tekemään.

Puolustuksessa hyvin kiekon kanssa pärjääviä pelaajia, jotka tukevat pelisapluunaa. Kuitenkin huutaisi yhtä kahden kärkiparin puolustajaa, jota puolustus itse asiassa jo määrällisestikin tarvitsisi. Sopimuksen alla kun on vain kahdeksan puolustajaa. Puolustusta katsoessa myös sanoisin, ettei mahdollinen puolustajahankinta olisi ihan "märkäkorva". Tasainen maalivahtikaksikko ja nähtäväksi jää, kumpi sitä ykkösvahdin paikkaa enemmän ottaa.

Runkosarjassa varmasti tullaan näkemään viihdyttäviä ja maalirikkaita pelejä. Keväällä sitten täytyy näyttää, että silloinkin homma saadaan toimimaan. Keskikastin ryhmiä, mutta asioiden onnistuessa niin voi jopa uhitella siinä neljän kärjen takana.

Kokoonpanohahmotelma

Vilmos Gallo - Marcus Davidsson - Radek Koblizek
Robert Rooba - Oskari Luoto - Ville Meskanen
Veeti Miettinen - Otto Paajanen - Joonas Oden
Ossi-Petteri Jaakola - Miska Siikonen - Samuel Valkeejärvi
Santeri Sulku - Akseli Mäkinen - Simo Heinonen

Jimi Suomi - Kalle Loponen
Kim Nousiainen - Ville Puhakka
Joona Riekkinen - Ari Gröndahl
Jesper Ahlroth - Jiri Pärssinen

Juha Jatkola
Eetu Randelin
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun katsoin tarkemmin Kalpan kokoonpanoa, niin on melkoisen selvä mestaruusjoukkue myös tulevalla kaudella. Ainoa kyssäri on päävalkku!
 
Nyt kun katsoin tarkemmin Kalpan kokoonpanoa, niin on melkoisen selvä mestaruusjoukkue myös tulevalla kaudella. Ainoa kyssäri on päävalkku!

Hyvä kokoonpano KalPallakin on. Hartikaisen paluu on iso juttu, koska hän on edelleen pwlimies. Pakisto ei ole paperilla sarjan kovinta kärkitasoa, mutta tuskin pettää ja KalPakin täydentelee puutteitaan kauden aikana.
 
KooKoon osalta on kyllä itseltäni jäänyt huomaamatta Luodon siirtyminen vakiosentteriksi. Kyllä se vain monesti on nuorelle pelaajalle paras ratkaisu lähteä sinne, missä saa peliaikaa. Tapparan rotaatiossa tuskin olisi kehitysaskelia tullut samalla tapaa.
 
Tällä päivämäärällä ja koreissa ei järjestyksessä:

Top4:

Kalpa
Ilves
Tappara
Lukko (oletuksena Saarela koko kaudeksi)

5-6:

Kärpät
HIFK

7-9:

Ässät
JYP
Saipa

10-13

KooKoo
HPK
TPS
Sport

14-16

Jukurit
Kiekko-Espoo
Pelicans


Kärpät saattaa vielä nokittaa itsensä koria ylemmäs, mutta todennäköisesti tuossa on kärjen osalta ne voimasuhteet millä kauteen lähdetään.

Kori 14-16 on tällä hetkellä luokkaa Mestis. Tosin 10-13 ei ole häävi sekään, joten onnistuneilla hankinnoilla 14-16 korista voi nousta ylemmäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun katsoin tarkemmin Kalpan kokoonpanoa, niin on melkoisen selvä mestaruusjoukkue myös tulevalla kaudella. Ainoa kyssäri on päävalkku!

Päävalmentaja kasvanut seuran sisällä ja vastannut käsittääkseni pitkälti pelitavasta, joten peli-identiteetti säilyy ja sehän on KalPassa tukevalla pohjalla. Toki näissä tilanteissa on aina omanlaisensa riski, mutta KalPan kohdalla sitä en näe suurena. Mikään "selvä mestaruusjoukkue" KalPa ei tietenkään ole, mutta yksi suosikeista ehdottomasti.
 
Tällä päivämäärällä ja koreissa ei järjestyksessä:

Top4:

Kalpa
Ilves
Tappara
Lukko (oletuksena Saarela koko kaudeksi)

5-6:

Kärpät
HIFK

7-9:

Ässät
JYP
Saipa

10-13

KooKoo
HPK
TPS
Sport

14-16

Jukurit
Kiekko-Espoo
Pelicans


Kärpät saattaa vielä nokittaa itsensä koria ylemmäs, mutta todennäköisesti tuossa on kärjen osalta ne voimasuhteet millä kauteen lähdetään.

Kori 14-16 on tällä hetkellä luokkaa Mestis. Tosin 10-13 ei ole häävi sekään, joten onnistuneilla hankinnoilla 14-16 korista voi nousta ylemmäksi.

Vaikka ei voimasuhdeketju olekaan, niin kun tuota ylimmän korin järjestystä tuumaillaan kertoimenlaskijoiden näkökulmasta, niin Ilves lähes valmiilla, mutta kärkiosaamiseltaan vajaalla rosterilla asettunee sille paikalle mikä sille kuuluu, todennäköisesti kolmanneksi Tapparan ja Lukon (jos Saarela ja Ruohomaa realisoituvat) jälkeen. Pidän tuotakin sijoitusta erittäin hyvänä jos toteutuu ja niin kuin täällä enemmistö toteaa: "tuollakin voidaan rauhallisin mielin lähteä kauteen" ja "pois turhat kitinät joukkuetta täydennetään vielä".

Silti 2026 keväällä ei saisi liikaa haaveilla ennakko-odotuksia paremmasta sijoituksesta, kun isompi todennäköisyys on että se on ennakko-odotuksia huonompi. Mielestäni neljäs pronssi olisi jo mahtava saavutus, vastaisi suoraan suhteellisen varattoman seuran panostusta ja olisi riemastuttava osoitus toimiston pitkänjänteisyydestä ja perinteikkäästä jatkuvuudesta.
 
Nyt kun katsoin tarkemmin Kalpan kokoonpanoa, niin on melkoisen selvä mestaruusjoukkue myös tulevalla kaudella. Ainoa kyssäri on päävalkku!
Päävalmentaja kasvanut seuran sisällä ja vastannut käsittääkseni pitkälti pelitavasta, joten peli-identiteetti säilyy ja sehän on KalPassa tukevalla pohjalla. Toki näissä tilanteissa on aina omanlaisensa riski, mutta KalPan kohdalla sitä en näe suurena.

Plääh. Ihan mitätön kyssäri ja riski joku keltanokka päävalkku. Lisätiedot Mikkelistä, Oulusta ja Lahesta. Eiku.
 
Viimeksi muokattu:
Siirrän tänne, kun kansa tuossa toisessa ketjussa taitaa janota huhuja. Varmaan voimasuhteille pitäisi oma ketjunsa perustaa.

Lukko

Ilves, Tappara, KalPa

HIFK, Kärpät

SaiPa, Ässät, KooKoo, TPS, JYP

K-Espoo, Pelicans, Sport, HPK, Jukurit

Tuossa on minun silmissäni kauden alun voimasuhteet nykypelaajien vertailussa. Lukko on ainoana jo ylittänyt budjettinsa eli voimasuhteet voivat hyvinkin muuttua kauden edetessä.

Eilen tuli valmisteltua TPS:aa tähän ketjuun, niin melkein tiputtaisin itse tuohon alimpaan laariin mukaan.

Todella kapea hyökkäyksen kärki ja kukahan puolustuksessa meinaa lähteneet tehot paikata. Toki hyökkäykseen ja puolustukseen kai vielä joku ukko on tulossa. Tosi nuori sakki parilla kokeneella jyrällä ja Söderholmista vaikea sanoa yhtään.
 
1751359114012.png


TPS - Liigan Södeimpää kiekkoa

TPS taisteli itsensä viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella joukkue kohtasi SaiPan. Sarja lähti turkulaisittain hyvin liikkeelle, kun joukkue voitti kaksi ensimmäistä ottelua. Ottelupallot jäivät hyödyntämättä ja SaiPa kampesi itsensä sarjasta lopulta jatkoon otteluvoitoin 3-2.

Kaksi kautta Palloseuraa valmentanut Tommi Miettinen sai kauden jälkeen väistyä ja päävalmentajan pallille hyppää ensimmäistä kertaa Suomessa valmentava Toni Söderholm. Söderholmin valmennusura alkoi Saksasta, josta mies ponnisti Saksan A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Saksan maajoukkueen peräsimestä tie vei hetkeksi Sveitsiin ja kaksi vuotta sitten siirtyi DEL-liigan Münchenin päävalmentajaksi. Tuo pesti ei kestänyt kuin reilun kauden verran, kun viime lokakuussa vapautettiin tehtävistään. Apuvalmentajiakin meni vaihtoon ja Söderholmin apumiehinä toimivat mm. vuoden tauon jälkeen TPS:n penkille palaava Sami Salo sekä seuratasolla ensimmäistä kertaa valmennustehtäviin loikkaava Mikko Koivu.

Maalivahdit

Kun kokenut ruotsalaisvahti Adam Werner floppasi, eikä Jyväskylästä hankittu Veini Vehviläinen juuri paremmin esiintynyt, niin Noa Vali tarttui tarjottuun tilaisuutensa ja otti haltuunsa ykkösvahdin paikan. Säkenöivät eivät olleet Valinkaan runkosarjatilastot, mutta pelasi vahvasti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella SaiPaa vastaan napaten kiekot kiinni 93,28%:n varmuudella. Kolme viime kautta ollut mukana nuorten MM-kisoissa, joissa minuutit ovat jääneet vähäisiksi.

Eetu Mäkiniemi tekee paluun Suomen kaukaloihin kolmen Pohjois-Amerikan kauden jälkeen. Viime kausi meni pilalle loukkaantumisen takia, kun pelejä kertyi ainoastaan viisi. Vuodet menivät valtaosin AHL:ssa, jossa torjui kiekkoja päälle 90%:sti. Pääsi myös pelaamaan ensimmäiset NHL-ottelunsa, kun kaudella 2022-2023 pelasi kaksi ottelua San Josen tolppien välissä, eikä huonosti menneet nuokaan pelit. Mäkiniemi nähtiin Liigassa viimeksi kaudella 2020-2021 Ilveksen maalilla. Puolivälierissä Lukkoa vastaan oli tamperelaisten selkeästi paras pelaaja pitäen varsin yksipuolisessa sarjassa joukkuettaan jotenkin elossa tulevaa mestaria vastaan. Hamuaa vastuuta ja hakee Turusta ponnahduslautaa isompiin ympyröihin.

Puolustus

Viimeksi kaudella 2017-2018 TPS:n väreissä nähty Tarmo Reunanen saapuu puolustuksen kiekolliseksi kärjeksi. Edellisen kerran Reunanen nähtiin Suomessa toissa kaudella, jolloin pelasi Lukossa parhaan kautensa tehtyään 28 pistettä (8+20). Viime kausi meni Tshekin liigassa, jossa summasi 50 otteluun 32 tehopistettä (5+27) ollen puolustajien pistepörssin kakkonen. Tunteella pelaava Reunanen on alakerran ehdoton liideri.

Ruben Rafkin palaa yhden muualla vietetyn kauden jälkeen takaisin tuttuun TPS-paitaan. Siirtyi viime kaudeksi Tapparaan, josta sai lähteä kesken kauden ja matkasi loppukaudeksi SHL:aan. Edellinen TPS-kausi oli uran paras tehtyään 57 otteluun 25 tehopistettä (4+21). Ei säästele poikittaisen mailan kanssa, eikä ole muutenkaan niitä harvinaisempia kasvoja jäähyaitiossa. Arttu Tuhkala tulee Ruotsin Luleåsta, jonne lähti kaksi vuotta sitten Kärppien junioreista. Pelejä tuli niin Luleån U20-joukkueessa kuin edustuksessa ja lisäksi käväisi 11 ottelun lainapestillä Allsvenskanissa. Kauden 21 SHL-ottelussaan yksi syöttömerkintä ja pääsi keväällä juhlimaan Ruotsin mestaruutta. Esiintyi myös vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa ilman tehomerkintöjä.

Ruotsalaisväriä puolustukseen tuo HV71:sta 21-vuotias Victor Sjöholm. Kolmen viime kauden aikana pisteet SHL:ssa tulivat tasaisesti alaspäin. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan iski 10 pistettä (2+8), kun viime kaudella 48 ottelussa kertyi kolme syöttöpistettä. Pienehköstä koostaan (175/81) huolimatta ei aristele pelata fyysisesti. Ruotsalaista puolustusosaamista tuo lisäksi Axel Landen. Aloitti kauden HV71:ssa, josta siirtyi neljän ottelun jälkeen lainalle Allsvenskanin Oskarshamniin, jossa summasi 45 otteluun 2+6 tehot. Kävi lisäksi pelaamassa kaksi AHL-ottelua. Puolustavamman roolin pelaajia. Niin Sjöholmilla kuin Landenilla on kokemusta Ruotsin nuorisomaajoukkueista.

Tanskalaisjärkäle Oliver Lauridsenilla oli isoa halukkutta jatkaa Suomen Turussa ja edessä on kolmas perättäinen kausi TPS:n riveissä. 12 MM-kisat käynyt Lauridsen iski 56 ottelussaan 13 pistettä (2+11). Kahden edellisen kauden aikana kerännyt 142 minuutin edestä jäähyminuutteja. Sisu-Petteri Lehtonen metsästi 74 ottelua liigauransa ensimmäistä maalia, kunnes tärppäsi viime kaudella Tampereella Ilvestä vastaan ja maaleja kauden aikana syntyi lopulta neljä. Plus/miinus lukema -16 oli koko joukkueen heikoin. Nuorten MM-kisoja viime vuosina pelanneella Mitja Jokisella on alla uran ensimmäinen liigakausi ja se tuotti 38 otteluun 2+3 tehot. 452 liigaottelun Roni Sevänen on Turussa pelannut uransa heikoimpia kausia. Liigassa parhaimmillaan 15 pistettä summanneelta yleispuolustajalta toivotaan tasonnostoa.

Puolustuksen isoin menetys on sisäisen pistepörssin voittanut ja peräti 23 maalia pyssyttänyt Max Lindroth, joka pelaa ensi kaudella Sveitsin Klotenissa. Toiseksi tehokkain puolustaja, 28 pisteen Otto Salin teki kolmen vuoden tulokassopimuksen Los Angeles Kingsin kanssa. Vahva yleispakki Niklas Arell palasi kotimaahan ja Casimir Jürgens on huhuissa yhdistetty Lahteen.

Hyökkäys

TPS:n sentteristö viime kaudesta menee kokonaan uusiksi. Kahteen viime kauteen yhteensä 92 pistettä iskenyt Viljami Marjala lähti Oulun kautta Pohjois-Amerikkaan ja 42 pisteen J.C. Beaudin siirtyi Venäjälle. Koko uransa Turussa pelannut Aarne Intonen suuntasi Raumalle ja Aarne Talvitie palasi synnyinkaupunkiinsa Espooseen. Laidoilta poistuivat Intosen tavoin Raumalla pelejään jatkava Topias Haapanen, kanadalainen Aidan Dudas ja liigakaukaloihin täysin kelvoton Maximilian Eisenmenger.

Hyökkäys saa valtavan vahvistuksen Sveitsistä, kun puolustusvoimat toivat Aleksi Saarelan takaisin Suomen kentille ja osoitteeksi lopulta valikoitui Turku. Kolmen edellisen kauden maalimäärät Sveitsin Langnaussa 24, 18 ja 18. Viimeksi Saarela nähtiin Suomessa kaudella 2020-2021 Lukon paidassa, jolloin tehtaili 43 otteluun 23 maalia ja 37 pistettä. Pelannut niin keskellä kuin laidalla ja TPS:ssa paikka on selkeänä ykkössentterinä. Vahva luistelija omaa erinomaisen laukauksen ja kun pallotellaan nimiä maalipörssin voittajaksi, niin Saarela lukeutuu ehdottomiin kärkiehdokkaisiin. Kauden kovimpia siirtoja yhdessä yhtä lailla Sveitsistä Suomeen palaavien Teemu Hartikaisen ja Sami Vatasen kanssa.

Toiselle kärkisentterin paikalle on tyrkyllä ruotsalainen Linus Nässen, vaikkakin pelasi Ruotsissa paljon myös laidalla. Neljä edellistä kautta Frölundassa pelanneella hyökkääjällä on takana on varsin vaatimaton kausi, kun 36 otteluun syntyi 1+3 tehot. Edeltävä kausi oli huomattavasti parempi tehtyään 19 pistettä, mutta tuolloin vastuukin oli suurempaa. Kuvailtu hyväksi kahden suunnan pelaajaksi. Isoa ruutua tarjolla. Kuuluisaa voittamisen kulttuuria Turkuun tuo kuuden Suomen mestaruuden Veli-Matti Savinainen. Kahdella edellisellä kaudella kärsinyt loukkaantumista ja pelillisesti tasonlaskua ollut havaittavissa. Arvokas palanen kuitenkin nuoren joukkueen koppiin ja maalinedustalle käypä palanen edelleen.

Juniorivuosinaan hyviä tehoja tehnyt Niklas Ylitalo jäi Lukossa alaketjujen pörrääjäksi ja pistemäärät jäivät alhaisiksi. Suurempaa vastuuta Turusta hakeva Ylitalo käväisi kolmen ottelun lainapestillä Vaasassa, jossa summasi kolmeen otteluun 2+2 tehot. Maisemanvaihdos tehnee urakehitykselle hyvää. Joel Määttä lähti 17-vuotiaana Amerikan kentille, jossa kiekkoili kuuden kauden ajan. Neljä edellistä kautta NCAA-liigassa, jossa hyökkääjä viime kaudella kirjautti 27 tehopistettä (9+18). Kaksi kautta toimi joukkueensa varakapteenina ja viimeisimmällä kaudella kapteenina, joten johtajaominaisuuksia löytyy.

Paljon lähti tehoja, mutta kyllä niitä hieman jäikin, kun joukkueen parhaan maalintekijän kanssa onnistuttiin tekemään jatkosopimus. Lukas Wernblom takoi viime kaudella 25 maalia ja 44 tehopistettä. Erinomainen pussittamaan rankkareita sisään. Eetu Päkkilää maisemanvaihdos piristi ja rikkoi oman piste-ennätyksensä komeasti, kun 60 otteluun saldosi 33 tehopistettä (15+18). Ilveksessä alaketjuissa raatanut hyökkääjä sai TPS:sta isoa ruutua ja hyödynsi näyttöpaikkansa. Tim Söderlund siirtyi Tshekistä Turkuun heikon alkukauden jälkeen. Ruotsalainen löysi TPS-nutussa jälleen kadonnutta tehovirettään esittäen lupaavia otteita ja teki 41 ottelussa 25 pistettä (8+17).

Isoa tonttia hyökkäyksessä on lisäksi tarjolla taitavalle Leevi Teissalalle, jolla on alla rikkonainen 36 ottelun runkosarja. Näissä onnistui tekemään 9+9 tehot ja neljässä pudotuspelissä kertyi kolme pistettä. Ehjän kauden saadessaan on aineksia hyväänkin pistesaaliseen. Hyvät kiekolliset taidot tarjoillen yleisölle omaa kikkarepertuaariaan. Sisu Yliniemi on TPS-kannattajille tuttu viime kauden kuuden ottelun lainakeikaltaan, jonka aikana laukoi kolme maalia. Pääosa viime kaudesta meni Kärpissä pienin tehoin ja toissa kaudella tehoili Hermeksessä. Todellisesta kiekkoperheestä oleva Aatos Koivu summasi 32 liigaottelussaan 1+7 tehot reilun yhdeksän minuutin peliajalla. Ensi kaudella metsästää itselleen isompaa ruutua sedän valmennuksessa. "Talonmiehen" poika Kasper Pikkarainen on pelityylin puolesta isänsä jalanjäljissä. 18-vuotiaalla hyvät raamit (191/90) ja junioreissa pystynyt tehoilemaankin.

Yhteenveto

Jos ei nyt ihan kuu, niin ainakin tähti putosi kyllä taivaalta suoraan Turkuun Saarelan muodossa. Oli sitä mitä joukkue kaipasi eli ykkössentteri ja tulivoimaa hyökkäykseen. Takana sentteristö ei sitten vakuuta. Nässenilla vaikea kausi alla ja nopealla katsauksella paljon tuli pelejä laidalla, mutta nyt sitten kärkisentterin ruutua tarjolla. Edellinen kausi, jolloin teki 19 pistettä niin sentään antaa lupauksia paremmasta ja ei toki Frölundan tasoisessa organisaatiossa muutamaa kautta huonoa pelaajaa katsella. Yliniemen tason riittävyys Liigaan arvoitus ja sama Määtänkin kohdalla.

Wernblomin jatko tärkeä. Onko Söderlundista ja Päkkilästä pitämään viime kauden tasonsa? Mihin riittää Savinaisella ja miten paikat yleensäkään kestää? Teissala ihan potentiaalinen tapaus, jos vain saa ehjän kauden. Koivu ja Pikkarainen mielenkiintoisia seurattavia.

Jos Saarela oli sitä mitä hyökkäys kipeästi huusi, niin yhtä lailla alakerta kirkui apua. Reunanen tuo ylivoimapuolustajan, kiekollisuutta ja hyökkäysvoimaa muutenkin. Ruotsalaispakeista on aika vaikea sanoa, että mihin kaksikosta on. Lauridsen hoitanee oman tonttinsa ja Rafkinilta toivotaan paluuta parhaalle tasolleen. Maalivahtitandem tasainen ja ihan potentiaalinen, vaikka pienet kysymysmerkkinsä tuossakin on. Vali kun pystyy vakiinnuttamaan hyvän tasonsa ja/tai Mäkiniemi pysyy kasassa, niin tolppien väli tuskin tulee olemaan kompastuskivi.

Saarela ja Reunanen ehdottomasti kasvattavat osakkeita. Ennen näitä ei kauhean ruusuiselta näyttänyt. Varsin nuori porukka, jossa hyökkäyksen kärki on kapea ja turkulaisittain on toivottavaa, ettei sinne loukkaantumisia juuri osu. Söderholm itselle pieni arvoitus ja kiinnostava nähdä, mihin miehestä on. Sinne alempaan keskikastiin lähden Palloseuraa sijoittamaan tässä vaiheessa. Nykyryhmällä ilmeisesti lähdetään ainakin harjoituskauteen.

Kokoonpanohahmotelma

Tim Söderlund - Aleksi Saarela - Lukas Wernblom
Eetu Päkkilä - Linus Nässen - Leevi Teissala
Veli-Matti Savinainen - Sisu Yliniemi - Niklas Ylitalo
Kasper Pikkarainen - Joel Määttä - Aatos Koivu
Robin Keihäs - Vili Munkki

Tarmo Reunanen - Victor Sjöholm
Oliver Lauridsen - Ruben Rafkin
Mitja Jokinen - Axel Landen
Roni Sevänen - Arttu Tuhkala

Eetu Mäkiniemi
Noa Vali
 
Viimeksi muokattu:
Toisena kärkisentterinä jatkava ruotsalainen Marcus Davidsson onnistui lähes tuplaamaan oman pistemääränsä edellisestä kaudestaan Ässissä. Sentteri summasi 55 ottelussa 34 pistettä (13+21). Plus/miinus lukema läpi uran on pysynyt pitkälti plussan puolella ja hoitaakin velvoitteet myös puolustussuuntaan. Viime kauden teholukema mainio +15. Toiseen kärkisentterin paikkaan on tyrkyllä viime kaudella Tapparan rotaatiosta Kymenlaaksoon siirtyneelle Oskari Luodolle. Laiturin paikalla aiemmin operoinut Luoto löysi itsensä nopeasti sentterin tontilta ja sille lopulta myös jäi. Veti erittäin väkevästi uudessa seurassaan tehden 34 otteluun 25 pistettä (2+23). Aloitusympyrässä on ensi kaudelle petrattavaa.

Edellä mainitun kaksikon ja Siikosen kanssa keskikaistan muodostaa kokenut Otto Paajanen, joka kuuluu myös kauden tasonnostajiin. Kaksi parinkymmenen pisteen kautta, mutta viime kaudella teki paluun yli 30 pisteen mieheksi (60 ott. 11+22). Tullut tunnetuksi erinomaisena aloittajana ja vahvana alivoimapelaajana, joka ei aristele ottaa kipeää. Takana haastaa oma kasvatti Akseli Mäkinen, joka on takonut pari kautta tulosta Mestiksessä, mutta viime kaudella Liigassa tulos oli laihaa (31 ott. 2+4).
Mielestäni erittäin omituista, että KooKoon kannattajat yleisesti toivovat "ykkössentteriä" joukkueeseen, vaikka pakistossa on selkeämpi pula ja sinne tarvittaisiin vahvistusta.

Joukkueessa on jo Davidsson ja Luoto, joista jompikumpi pystyy olemaan riittävä ykkössentteri KooKoolle. Tuohon vielä perään "supporting cast" Paajanen ja Siikonen niin luulisi tuon riittävän KooKoon roposilla. Mutta ei. Jotkut ovat sijoitelleet viime kaudella 44 pisteen tahdissa pelanneen Oskari Luodon nelosen keskelle kokoonpanohahmotelmissa. Ja Siikosen reserviin. Ei ehkä ole odotukset ihan samassa todellisuudessa missä minulla.
 
Takaisin
Ylös