• Moro! Perinteinen Ilvesfoorumin kevätveikkaus järjestetään nyt jo viidettä kertaa. Suuren suosion saavuttanut veikkaus järjestetään omassa osiossaan täällä. Kaikki joukolla mukaan, ja veikkausonnea!

Liigan kurinpito

Tero

SM-liiga 2001
Viestejä
4 035
#1
Tekniikka tekee tuloaan myös Liigaan.
Ei ihan samalla tavalla kuin jalkapallon MM-kisojen VAR, mutta kuitenkin.
Toivottavasti ainakin maalitilanteiden tarkastus nopeutuu.

Syyskuussa käynnistyvässä Liigan runkosarjassa hyödynnetään nykyaikaista tv-tekniikkaa uudenlaisella tavalla. Liiga on rakentanut Helsinkiin ns. tilannehuoneen, jossa otteluiden tapahtumia seurataan keskitetysti usean videotuomarin voimin.
Tilannehuoneen kokoonpano ja tehtävät
Päävideotuomarin (PVT) tehtäviä alkavalla kaudella hoitaa kuusi (6) päävideotuomaria. He vastaavat siitä, että otteluissa tapahtuvat, kurinpitoa vaativat tilanteet ohjautuvat kurinpitodelegaation ratkaistaviksi.

Mikäli kierroksella pelataan neljä ottelua tai vähemmän, tilannehuoneen kokoonpanoon kuuluu yksi päävideotuomari. Useamman kuin neljän ottelun kierroksilla päävideotuomareita on kaksi.

Videomaalituomarin (VMT) tehtäviä hoitaa yhdeksän (9) videomaalituomaria. He huolehtivat kommunikoinnista videotarkistuksissa ja haastotilanteissa (kts. erilliset kriteerit tiedotteen toiselta sivulta) otteluissa tuomitsevien päätuomarien kanssa. Päävideotuomarit avustavat videomaalituomareita epäselvien maalitilanteiden ratkaisemisessa. Valmentajien haastotilanteissa ottelun tuomaristo tekee tilanteesta lopullisen päätöksen.

Yksi videomaalituomari vastaa kierroksen aikana maksimissaan kahdesta ottelusta. Täydellä seitsemän ottelun kierroksella tilannehuoneen kokoonpanoon kuuluu siten neljä videomaalituomaria.

Ottelun päätuomareilla on yhteys tilannehuoneeseen headsetilla. Haastotilanteissa päätuomareilla on toimitsija-aitiossa käytössään tablettitietokone tai monitori hidastuksia varten. Tilanteiden ohjaus hoidetaan tilannehuoneesta.
Liiga avaa tilannehuoneen kaudelle 2018 – 2019
 

Hupsukorva

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
200
#3
En viitsi ottaa juuri nyt kantaa siihen, miten hyvin tilannehuone on toiminut tai tuomiot nopeutuneet ja oikeudenmukaistuneet sen myötä.

Sitä olen kuitenkin miettinyt, että miten näitä tuomaritilanteita ja linja-asioita käydään läpi. Onko esim aina tietyin säännöllisin väliajoin jonkinlainen tuomarikokous, jossa yhdessä liigan johdon kanssa mm katsellaan videoita eri (kohua herättäneistä) tilanteista ja yhdessä pähkäillään, mitä tästä ja tästä tilanteesta olisi voitu antaa, mitä annettiin ja miksi toimittiin / ei toimittu jollakin lailla. Vertailtaisiin. Miksi esim. Hakanpään taklauksesta tuli ulosajo, miksi Järvisen tuuppaisusta Salmelan päähän ei mitään jäähyä...

Kenties todettaisiin että tuo meni oikein, tuo meni pieleen, jatkossa kiinnitetään tällaisessa vastaavassa tilanteessa huomiota siihen ja siihen. Ehkä ollaan epävirallisesti yhteydessä seurapomoihin ja kerrotaan tehdyistä oivalluksista. Voitaisiin jopa avoimesti tiedottaa näistä havainnoista ja kitkeä porua.
Onko se edes jotenkin näin, osaako joku kertoa?

Sitten olen pohtinut myös näitä ns painopisteitä tai asioita, joihin aina jollain kaudella kiinnitetään erityistä huomiota... Päädyin lopputulokseen, etten ihan ymmärrä sitä. Tällä kaudella näin, ensi kaudella noin - miksi ei puututa yhdellä ja samalla kaudella niihin asioihin? Jotenkin sama kuin jos käräjäoikeus painottaisi tänä vuonna tuomioissaan puukolla tehtyjä ryöstöjä ja ensi vuonna taas saisi ankarammat tuomiot haulikolla tehdyistä ryöstöistä ja shekkiväärennöksistä. Tee siinä sitten jotain linjaa.

Aamulehdessä muuten toivottiin kovasti otteluvalvojia takaisin peleihin nykykäytännön sijaan.
 
Viimeksi muokattu:

Tero

SM-liiga 2001
Viestejä
4 035
#4
Teoriassa tilannehuone voittaa erilliset otteluvalvojat mennen tullen.
Jos samaan aikaan pelataan seitsemää ottelua, joka paikkakunnalle pitäisi löytyä laadukas otteluvalvoja eli seitsemän kappaletta. Onko näin pienessä maassa yleensäkään niin montaa? Tilannehuoneessa asiansa osaavia henkilöita ei tarvita ihan niin montaa ja hommat saadaan silti hoidettua kunnolla.
Millähän AL perusteli miksi pitäisi palata vanhaan?
 

Hupsukorva

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
200
#5
"Aiempina vuosina jokaisessa hallissa on ollut Liigan puolesta otteluvalvoja, jolta joukkueet ja toimittajat voivat kysyä tuomaritulkinnoista. Nyt tätä porukkaa ei enää halleissa ole, vaan Liiga hoitelee tulkintoja tilannehuoneestaan.

Kehitys on yleisön ja joukkueiden kannalta erittäin huono. Monissa tilanteissa kolmannen osapuolen näkemystä kaivattaisiin kipeästi. Ottelun erotuomarien, valmentajien tai pelaajien mielipiteet eivät ole sama asia kuin puolueettomina pidettyjen otteluvalvojien kannat. Erotuomaripomo Jyri Rönnin tavoittaminen puhelimella on verrattavissa seitsemään oikein Lotossa."

Plus rivien välistä siihen suuntaan että valmentajat ei nykyisin uskalla/suostu sanomaan pelin jälkeen juuta tai jaata mistään tilanteesta.
 
Ylös