Täällä puramme Ilveksen aiheuttamaa pahaa oloa

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Se on sitä yksityiskohtien hallintaa tai pelin hienosäätöä, jonka avulla heikommalla pelaajamateriaalilla pystytään menestymään odotusarvoja paremmin.

Liigassa lähimpänä tätä yksityiskohtien hiomista on valmentajana Jukka Rautakorpi. Jukka tosin ei tyydy heikkoon materiaaliin, vaan vaatii johdolta parasta materiaalia.

Jukka ei näytä kaihtavan p-amerikkalaisuutta, sillä Ben Blood pelaa isoja minuutteja.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Minä en ainakaan usko, että Ilveksen pelaajat eivät tuossa tilanteessa tienneet mitä siinä olisi pitänyt tehdä. Jääkiekossa ja muussakin joukkuepelissä vaikuttaa aika paljon se miten vastusta pelaa ja tässä kyseisessä tilanteessa Tapparan pelaajat Kuusela, Järvinen ja Malinen vaan tekivät asian aika saatanan hyvin!

Tapparan pelaajat heittivät puolustusnelikon läpi kaksi poikittaissyöttöä, kun saivat siihen mahdollisuuden. Ja he saivat siihen mahdollisuuden, kun neljä kaukalossa ollutta tupsukorvaa olivat kuin rusakot auton valoissa.

Yksityiskohtien ja pelin hienosäädön kautta pystytään varmasti vaikuttamaan asioihin mutta se ei poista sitä asiaa, että joskus vastustaja on vaan taitavampi.

Pallopelit ratkeavat melkein aina pelaajien tekemiin virheisiin. Loppukeväällä näemme, kuinka Champions Leaguen finaalikin ratkeaa jonkun pelaajan tekemään virheeseen. Ja silloin sentään pelataan korkeimmalla mahdollisella osaamisen tasolla, niin yksilö- kuin joukkuetasollakin, kaikki palloilulajit huomioon ottaen. Voidaan varmaankin olettaa, että taitavat pelaajat - ja tässä taito on käsitteenä ymmärretty hyvin kokonaisvaltaisesti - tekevät vähemmän virheitä.

Mutta ajatellaanpa tilannetta, jossa kaksi eri valmentajaa saisi käsiinsä täsmälleen saman pelaajamateriaalin Champions Leaguen finaaliin. Sekä Pep Guardiola että Harry Redknapp olisivat työstäneet joukkuettaan kolmen kauden ajan. Jälkimmäinen loisi finaalin alla joukkueeseensa - ja etenkin sen brittiläisiin pelaajiin - rentoutuneen, jopa laiskanpulskean tunnetilan, joka pohjautuisi hyvin peribrittiläiseen jalkapalloajatteluun, ja joukkueen pelillä olisi väljät raamit ja pelaajat saisivat pelin eri vaiheissa tehdä ratkaisunsa melko vaistonvaraisesti ilman edeltä käsin opeteltuja malleja, kun taas Guardiola olisi vuosien kuluessa tehnyt hyvin säälimättömiäkin ratkaisuja, tutkinut peliä ja sen lainalaisuuksia suorastaan maanisesti, vienyt sekä itsensä ja pelaajansa äärirajoille, opettanut pelaajille täsmälliset ratkaisumallit eri tilanteisiin ja hienosäätänyt peliä pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Guardiolan joukkueen pelaajat tietäisivät kaikissa tilanteissa sen, miten heidän pitäisi toimia suhteessa pelivälineeseen, oman joukkueen pelaajiin, vastustajiin ja tilaan, ja tätä olisi työstetty kolmen vuoden ajan päivästä toiseen, kun taas Redknappin joukkueen pelaajat alkaisivat vasta pallon saadessaan miettiä, mitä he seuraavaksi tekisivät. Jälkimmäisessä joukkueessa pelaajien "vapaus" ja "selkäydinpelaaminen" loisivat kentälle epätietoisuutta, kun taas Guardiolan joukkueessa juuri raamit, toisteisuus, opetetut toimintamallit ja saumaton toiminta yhdentoista miehen joukkueena antaisivat pelaajille tilaisuuden hyödyntää huipputaitojaan luovalla tavalla. Mitä olisivat todenäköisyydet voitolle?

Voin kertoa sinulle, että vaikka siellä Ilveksen alivoima nelikossa olisi seissyt kovasti arvostamasi "sählä" Salonen niin hän olisi pyörinyt siellä "sokoksen ovissa" ihan samalla tavalla kuin Matt Generous.

Tässä olet vienyt tajunnanvirran sellaiselle tasolle, etten oikein tavoita ajatuksesi punaista lankaa. Yritän sen tavoittaa, mutta pyydän etukäteen anteeksi, jos olen ymmärtänyt sinut väärin.

Ensinnäkin Salonen ei pelaa Ilveksessä. Kaikesta päätellen Jalo ja Kivi eivät edes halunneet häntä joukkueeseen. Mutta jos Salonen pelaisi Ilveksessä ja jos hän olisi ollut eilen pelaamassa alivoimaa Generousin paikalla, on todellakin täysin mahdollista, että hän olisi ollut ihan yhtä pahasti pihalla. Jos niin olisi käynyt, voitaisiin tietenkin miettiä, että miksi niin olisi käynyt. Minun vastaukseni jo tiedätkin.

Liigassa lähimpänä tätä yksityiskohtien hiomista on valmentajana Jukka Rautakorpi. Jukka tosin ei tyydy heikkoon materiaaliin, vaan vaatii johdolta parasta materiaalia.

Tässä heti perään toinen viesti, jonka funktiota en oikein ymmärrä. Mutta yritän. Sinä olet profiloitunut vahvasti ns. vanhan liiton hokiäijäksi, jolle jääkiekko selvästikin on peli, jota nyt vaan pelataan tietyllä tavalla, kun niin on aina tehty. Eli sinulle jääkiekko on jotakin, joka on ollut ja on, ei jotakin, mitä se voisi olla.

Tästä lähtökohdasta on helpompi ymmärtää se, että sinä ihan oikeasti saatat olla siltä mieltä, että Jukka Rautakorpi edustaa yksityiskohtien hallinnan korkeinta astetta. Tosin tästä ei taida olla paljon muita todisteita kuin Fälthin leikillinen twiitti, mutta kuitenkin. Saatat siis todellakin olla sitä miltä. Myönnän kuitenkin, että ihan ensivaikutelma viestistäsi oli se, että sinulla on ollut päällä eilisen tappion aiheuttama morkkis, ja olet ajatellut hoitaa sitä vetämällä esiin Rautakorpi-kortin, koska tiesit, että sitä heiluttamalla saat haalittua muutaman väsyneen peukutuksen.

Mutta jos Tukka-Jukka todella edustaa yksityiskohtien hallintaa parhaimmillaan, se vain alleviivaa käsitystäni jääkiekkoilusta kivikautisena pelinä verrattuna jalkapalloon. Rautakorpihan on valmentaja, jonka joukkueessa pelaajat eivät tasaviisikoin pelattaessa saa syöttää hyökkäysalueella poikittain muuten kuin päädyn kautta. Eilisilta toki osoitti, että se voi olla edelleen ihan toimiva tyyli silloin, kun pitää kahden erän ajan suojata kolmen maalin johtoa.

Jääkiekkoilun nykytilalle on kuvaavaa, että jopa NHL:ssä on yhä tarvetta vanhan liiton kuripoliiseille. Kun pelaajien "selkäydinpelaaminen" on karannut käsistä, kutsutaan paikalle Ken Hitchkock, joka luo joukkueebn pelille tiukat raamit. Mutta mitä tämä kertoo jääkiekkoilusta laijna?

Jukka ei näytä kaihtavan p-amerikkalaisuutta, sillä Ben Blood pelaa isoja minuutteja.

Hieno homma, kiva kun kerroit. Mutta miten tuo liittyy kirjoitukseeni, jota lainasit?
 
Viimeksi muokattu:

Serve

Luottopelaaja
Viestejä
2 064
Otetaan nyt tarkasteluun vaikkapa se Tapparan kolmas maali, jossa Ilveksen nelikkoa vietiin kuin pässiä narussa.

Johtuiko se siitä, että pelaajat olivat niin paljon huonompia, vaiko siitä, että pelaajat eivät tienneet, mitä olisi pitänyt tehdä? Vai eivätkö he osanneet reagoida oikein? Ja jos eivät osanneet, niin mistä se johtui?

Kyllä tuo maali oli täysin Tapparan hyvyyttä, eikä Ilveksen heikkoutta.
Kun Kuusela lähetti kiekon matkaan, niin se oli kahden kosketuksen jälkeen Ilveksen maalissa. Eikä siinä mennyt kuin muutama sekuntti.

Tuo maali oli hyvä esimerkki syöttötaidosta. Kuuselan syöttö oli tarpeeksi kova, ja ennen kaikkea laadukas, niin että Järvinen pystyi jatkamaan syötön eteenpäin yhdellä kosketuksella. Siinä ei jätetty puolustukselle aikaa reagoida.
 

Tarinankertoja

Luottopelaaja
Viestejä
3 345
Mutta ajatellaanpa tilannetta, jossa kaksi eri valmentajaa saisi käsiinsä täsmälleen saman pelaajamateriaalin Champions Leaguen finaaliin. Sekä Pep Guardiola että Harry Redknapp olisivat työstäneet joukkuettaan kolmen kauden ajan.

Yritätkö nyt jotenkin sanoa, että Tapparalla ja Ilveksellä olisi tasa-arvoiset pelaajamateriaalit käytössään?


Jos et, niin mitä yrität perustella? Sitä että Kiven valmennettua kolmevuotta, pitäsi kentällä tapahtua asioita samalla laadulla kuin Tapparassa Rautakorven valmennetua kolme vuotta? Ei tapahdu, vaikka vaihtaisi valmentajat päikseen, ei tapahdu, pelaajamateriaalissa on näet eroa

Kuten itse toteat, pelaajine taitotasossa on eroa, ja juuri se näkyi oleellisesti eilisessä matshissa.. ja kiistan alaisessa Tapparan YV maalissa, jossa toteuti se kliseinen Tami lausahdus, three pases breaks every defence. Eli taitotasoltaan kolmen pelaajan erinomaiset kovat lapasyötöt ja taitavaa pikkublokkipeliä .. PAM.
Näin se toimii, kun osataan. On aivan turha itkeä siitä, että neliön läpi ei pitäisi syöttöjä mennä, no shit sherlock, sen AV peliperusteen ymmärtänee F junnukin. Se kuinka taitavia pelaajia kentällä on ratkaisee, meneekö se syöttö läpi vai saadaanko se katkaistua. Ei se, miten tarkkaan on hiottu yksityiskohtia harjoittelussa. Aikuisen pelaajan toistomäärät eivät missään tilanteessa voi olla niin isoja, että harjoittelemalla voisi kompensoida taitovajeita.

…niin useita toistomääriä ei pelikuvioihin voi tehdä, että ne automatisoituisivat, aikuisen hermostot ei ota tämmöstä vastaan edes niillä junnulle riittävillä motoorisentaidon toisto määrillä.. yksityiskohtien hiontaa tarkoittaa siis reaalimaailmassa sitä, että ne opettaan, toteutus jää pelaajan henkilökohtaisen taitotason toteutettavaksi.



Pelin sisällä vain taktisilla (pelirakenen vs vastustaja) ja psyykkisillä (henkinen vireystila) keinoilla valmennus voi saada voittoja paremmalla materiaalilla operoivista joukkueista.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Tässä heti perään toinen viesti, jonka funktiota en oikein ymmärrä. Mutta yritän. Sinä olet profiloitunut vahvasti ns. vanhan liiton hokiäijäksi, jolle jääkiekko selvästikin on peli, jota nyt vaan pelataan tietyllä tavalla, kun niin on aina tehty. Eli sinulle jääkiekko on jotakin, joka on ollut ja on, ei jotakin, mitä se voisi olla.

Tässä sellainen kirjoitusvirhe, että sinä näköjään olet profiloinut minut vanhan liiton hokiäijäksi. Sen verran menee pieleen, että profiloijana et olisi itseäsi pystynyt elättämään.

Sain aikoinani harrastaa valmentamista mm Marjamäen Laten kanssa ajatuksia tiiviisti vaihtaen ja Latehan mielletään varmaan Suomessa lähimmäksi tuota yksityiskohtiin menemistä. Läheltä katselin, kun nämä nuorukaiset (Marjamäki, Hirvonen, Parkkila, Torenius) pilkkoivat peliä yhä pienempiin osiin suurella intohimolla.

Tarkoitan yllä sitä, että vaikka jääkiekko on pelinä paljon nuorempi kuin jalkapallo, niin kyllä jääkiekossakin tehdään paljon jatkuvaa kehitystyötä, kun peliä kehitetään yksityiskohta yksityiskohdalta. Näin tehdään Ilveksessäkin, kun Olli Salon johdolla käydään pelin pienempiä yksityiskohtia videopalavereissa ja tilanteita harjoitellaan. Ja Suomihan ei pärjäisi niin hyvin ellemme olisi valmennuksellisesti maailman kärkimaita.

Minusta melkein jokaista tilannetta (takaiskua) voidaan kommentoida, että yksityiskohtia hallitsemalla ja harjoittelemalla tätä maalia ei olisi syntynyt. Täydellisyyteen ei päästä millään, mutta tietenkin tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle sitä.

En seuraa jalkapalloa seuratasolla oikeastaan lainkaan. Mielikuvana on, että pelaajien vaihtuvuus ei ole niin suurta noissa maailman kärkijoukkueissa kuin mitä esimerkiksi Ilveksessä.

Materiaalilla on luonnollisesti iso merkitys. Liigan suurseuroilla on mahdollisuus tehdä pidempiä sopimuksia valmiiden pelaajien kanssa ja näin hioa heidän kanssaan yksityiskohtia. Todennäköisesti Ilveksen valmennusjohto joutuu käymään paljon enemmän yksityiskohtia lävitse kuin Tapparan vastaava.
 

Peltinen

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
852
Kyllä tuo maali oli täysin Tapparan hyvyyttä, eikä Ilveksen heikkoutta.
Kun Kuusela lähetti kiekon matkaan, niin se oli kahden kosketuksen jälkeen Ilveksen maalissa. Eikä siinä mennyt kuin muutama sekuntti.
Tuo maali vaikutti etukäteen treenatulta kuviolta. Keskimies blokkasi avoimen syöttölinjan neliön läpi ja syötöt lähtivät ensimmäisellä kosketuksella ilman että omaa miestä tarvi katseella hakea.
 
  • Tykkää
Reactions: M_M

Keltavihreä

Luottopelaaja
Viestejä
4 888
Aina voi käydä katsomassa jalitsua ja jännätä Ilveksen puolesta.
Tottakai toivon myös jalkapallon puolella Ilvekselle kaikkea hyvää, mutta ihan vaan vasten omaakin tahtoani toi veikkausliiga eikä edes Ilves valitettavasti sytytä juuri yhtään.

Futiksen puolella sydämeni kuuluu Huuhkajille.

Jännä juttu myös, että miesten MM-lätkä ei itteeni kiinnosta juuri pätkääkään. Junnujen enemmän. Ärsyttää jonkun lajin MM-kisat, mihin parhaat ei ota osaa. Mitkä ihmeen MM-kisat ne on olevinaan...
 

JörgenJönssön

Luottopelaaja
Viestejä
1 646
Lepauksen ja Rautiaisen loukkaantumiset vähän harmittaa, mutta sille ei mitään mahda. Lisäksi olisi ollut kiva, jos Kolppanen olisi pelannut Cupissa, mutta onhan asiat nyt reilusti paremmin mitä aikoihin.
 

AQ21

Luottopelaaja
Ylläpidon jäsen
Viestejä
3 695
Lepauksen ja Rautiaisen loukkaantumiset vähän harmittaa, mutta sille ei mitään mahda. Lisäksi olisi ollut kiva, jos Kolppanen olisi pelannut Cupissa, mutta onhan asiat nyt reilusti paremmin mitä aikoihin.

Toivottavasti nyt kun Kolppanen ei viikonloppuna pelannut niin tekee paluun maalille sitten Liigapelissä.
 
Ylös